Проф. Михаил Константинов: Какво правим с тълпите, които нахлуват без документи и без хигиенни навици?

Ние си мием ръцете през 15 минути, защото така трябва, а в същото време прииждат бежанци, които не са си мили ръцете никога през живота

Проф. Михаил Константинов

"Хората трябва да бъдат успокоени. Защото, ако не ги успокоим, рискуваме действително да видим негативните ефекти от паниката. А освен това, на силно разтревожения човек в продължение на дълго време му пада имунитета. И тук използвам случая да кажа, че нищо по-важно няма в момента от това всеки от нас да укрепи естествения си имунитет и по възможност да не го руши". Това казва политическият ни наблюдател проф. Михаил Константинов в интервю за радио "Фокус". Ето някои от акцентите в интервюто.

Поначало груповото поведение е едно от най-интересните неща в социалната психология и много от механизмите там, макар и добре описани, не са добре обяснени. В момента ние точно това наблюдаваме в световен мащаб. Поведението на хората спрямо една заплаха, която очевидно е реална. Но реакцията е абсолютно невиждана до този момент. Има голяма разлика с последните епидемии или пандемии, които бяха преди десетина години или в края на миналия век. Има причини да бъде толкова масова реакцията. Но аз преди това искам да съобщя малко точни числа, защото с тях много се спекулира. Първо нека да видим, кои са най-заразените държави. Някой веднага ще каже Китай, но не, най-заразените държави са Италия и Южна Корея. Защото ние трябва да вземем предвид населението. И в Италия, и в Южна Корея има по 15 заразени на 100 хиляди души. Сега няма да коментирам дали е много или малко, още веднъж ще повторя числата: 15 души на 100 хиляди са заразени в Италия и в Южна Корея. В Китай те са 5-6. Тоест виждате, че в Китай те са три пъти по-малко на глава от населението, отколкото в Италия и Южна Корея. Има обаче и втори параметър, който е много неприятен. Това е смъртността на 100 хиляди души. В Италия смъртността на 100 хиляди души е 0,75, тоест почти един човек на 100 хиляди е умрял от вируса, и то до този момент. В Южна Корея това число е много ниско, 0,15, тоест пет пъти по-ниско, а в Китай е нещо пак доста ниско относително – 0,2. За България не говоря, ние сме много добре в това отношение. Така че това са истинските числа. Освен това искам да спомена още две числа, които очевидно или не се знаят, или се спекулира с тях.

Има два коефициента на смъртност от този вирус

Единият коефициент е броят на умрелите, разделен на броя на умрелите плюс броя на оздравелите. Този процент е 6% за света. Има един друг процент, който е 3,5%, тоест броят на умрелите към броя на заразените. От теорията на епидемиите винаги първият процент е по-висок от втория и на края на епидемията те се изравняват. Тъй като и двата процента, които споменах – големият 6%, по-малкият 3,3% са много устойчиви, бих казал, че от две седмици стоят тези стойности, може да очакваме, че те накрая ще се слеят в едно число, някъде 4-5 %. Което между другото зависи как го оценявате това число. Все пак хората, които ще умрат, заразените. Освен това аз ви казах, другите числа кои са, те са наистина доста тревожни. И така, имаме основания да се безпокоим. В случая, както е известно, по-добре да не изпадаме в паника. Макар че аз тук имам още една забележка. Паниката е еволюционен механизъм. Той е възникнал в течение на човешката еволюция и има спасителен ефект върху популацията. По време на паника човек отделя адреналин, повишават му се силите и за момент може да извърши чудеса, имам предвид физически. То очевидно ни е помагало в миналото. Грубо казано, ако ни нападнат някакви големи животни и нещо такова се случи, ние хем изпадаме в паника, хем действаме с невероятна физическа сила. Така че това е един атавистичен механизъм, който ни е помагал да оцеляваме. В много случаи той е контрапродуктивен, защото обстановката се изменя по-бързо, отколкото този механизъм, той е ясно, че ще си остане в нас. И това е, това са числата. Непрекъснато за съжаление чувам пълни глупости за тия числа, очевидно неверни неща. Но аз ви казах, какви са числата, всеки да си направи сметката. Най-заразените са Италия и Южна Корея, за съжаление най-голяма смъртност имаме в Италия. Не искам да казвам нещо лошо, но там изглежда е имало и известна мърлявщина в тая държава. Водещ: Проф. Константинов, защо се оказва така, че технологично развити държави са най-пострадали от коронавирус – Южна Корея, Северна Италия, Ломбардия – това е най-добре развитата и богата област на Италия? Оттам тръгна заболяването. Михаил Константинов: Аз искам да кажа, че първо при развитите държави те се много по-наясно със заболяването. Не знам дали знаете, но допреди няколко часа в Турция нямаше нито един случай. Това е малко трудно да си го представим. Там има 80 милиона души, страхотно много иранци, мигранти и т.н. Така че в 80-милионна Турция да има нула заразени, просто означава, че не са взети проби от хората. Това е. Развитите държави, включително Франция и Германия, те са най-развити в това отношение, е, и по-малките Люксембург и т.н. Там просто много хора са изследвани. След като дори в България дори са сравнително малко, тук както казах, ситото е малко широко. Трябва да минат още няколко седмица, за да разберем колко всъщност сме болни и колко сме здрави.

За съжаление никъде не беше адекватна реакцията, включително и в Китай

Те даже щяха да тикнат в затвора човека, който ги предупреди и за съжаление, който вече е покойник. На него паметник трябва да му издигнат на този човек. Така че тяхната реакция беше закъсняла. Европейската също. Ние виждаме всъщност и черната, обратната страна на глобализацията. На всички глобалисти трябва да им е ясно, че глобализацията не е само цветя и рози. Първо, страхотно пандемии се предразполагат от глобализацията. Второ, ще има страхотни икономически провали. Защото, когато всички зависят от всичко, достатъчно е някак си някъде да се провалят нещата и всички страдат. Така че аз мисля, че трябва да има разумен отказ от толкова голяма глобализация. Всяка държава трябва да си бъде потенциално самодостатъчна. И тук трябва да ви кажа, че президентът Тръмп очевидно прояви гениална, без преувеличение, интуиция педи 4 г., когато казвайки да направим Америка велика отново, каза че Америка трябва да си върне стратегическите производства. Той имаше предвид, че не трябва стратегическият противник да ти контролира примерно производството на чипове или нещо такова. Но виждате какво става в момента. Производството в Китай така или иначе се е сринало в момента и това тепърва ще го усетим и във фармацията. И само държавите, които бързо успеят да развият национални производство, ще преминат по-леко през кризата. Това е. Не може безумната глобализация, всичко да зависи от някакви крехки връзки между държавата и хората, защото глобализация са крехки връзки. Виждате, че един вирус ги срина.

Хората трябва да бъдат успокоени, иначе рискуваме действително да видим негативните ефекти от паниката

А освен това, силно разтревоженият човек в продължение на дълго време му пада имунитета. И тук използвам случая да кажа, че нищо по-важно няма в момента от това всеки от нас да укрепне естественият си имунитет и по възможност да не го руши. Ще ви кажа нещо, което много малко хора знаят. Знаете ли, че в момента трябва да намалеят силовите упражнения – всички фитнеси, екстремни спортове и т.н. Защото при такива упражнения имунитетът пада. Ненапразно повечето велики спортисти през цялото време имат хреми, кашлят и т.н. Тяхната имунна система е полуразрушена от огромните усилия физически, които полагат. Трябва за момент, казвам го за всички българи, които активно спортуват, намалете интензитета. Спортувайте разбира се, нищо по-хубаво няма от това, но умерено.

Ако се преуморите във фитнеса и 4 часа на ден вдигате щанги, сте готови за вируса

Освен това има си действително народни средства, които аз считам, че ненапразно българският народ толкова много ги цени. Ще ви кажа един много интересен факт. Наскоро СЗО публикува няколко мита за коронавируса, такива лъжи очевидно и вътре се споменаваше, че с чесъна няма доказан ефект нито в едната, нито в другата посока. Т.е. чесънът те не го отхвърлят. Отхвърлиха всякакви други работи. Това е нещо, което българският народ го е усетил. Има даже данни писмени, че когато е минавала чумата през България, българските села са оцелявали, а турските са били обезлюдявани. Доколко е вярно, не знам, все пак казвам има писмени свидетелства. А българите какво са яли – чесън, лук и хляб. Това е. така че нищо не пречи първо да намалим тежките физически натоварвания, да не се безпокоим, да не се ядосваме и звучи малко шеговито, както е известно българинът обича по малко да си пийва. Нищо лошо няма в това да изпиете 50 грама ракия, казвам го съвсем отговорно.

Кризата с коронавируса е пряко свързана с кризата с бежанците

Тези двете кризи са много свързани. На нас ни казват да си мием по 30 пъти на ден ръцете. Аз също си мия непрекъснато ръцете и даже вече минат ли 15 минути и искам да си ги измия, придобих навик. А хората, които в момента идват и нахлуват, те не са си мили ръцете през живота. Така че ние за какво говорим? Виждате тази титанична глупост, която западноевропейските ръководители направиха преди 4-5 години, като казаха: „елате всички“. Какви са тези всички, що за глупост е това? И те продължават да идват хората. Така че ние сега имаме допълнително много тежък проблем. Пак ви казвам – разумният, цивилизованият човек като усети нещо, ще отиде до лекар, ще се обади, ще му вземат проба за вирус. Но какво правим с тези тълпи, които нахлуват? Те нямат документи, ние не ги знаем, кои са. За санитарна хигиена изобщо не може да се говори. Да не говорим, че там където се появяват те в големите градове, да се говори за хигиена е просто, как да ви кажа, това е някаква сатира, някакъв хумор, каква хигиена точно. Там да не би да има тоалетни за тези хора. Така че вижте какво нещо си натресохме. И си го натрисаме все повече. Така че нещата са абсолютно свързани – българската граница трябва да бъде пазена като зеницата на окото. И ще използвам нещо, което и друг път съм казвал, да го кажа и във вашата медия – граница се пази със сила. И като ме питат, какво значи това, аз казвам – точно това значи. С всички степени на силата. Искам да припомня, че нелегалното пресичане на границата е криминално престъпление, наказва се с 5 г. затвор. В Гърция вече ги вкарват за по 4 г. Между другото директно щом го хванат, че минава през браздата, а не по установения ред, директно 4 г. Гръцкият закон е 4 г., нашият – пет години. Това трябва да се прилага безпрекословно. Това е, което мога да кажа.

Правителството беше под натиск от редица скандали. Това е факт. И този натиск очевидно намаля, защото нацията се нуждае от обединяване и никой вече не би трябвало да мисли да сваля правителството, освен ако не е някакъв идиот.

В момента ние се нуждаем от обединение, за да мине тази криза

Междувпрочем много сериозни съобщения имаше от главния лекар на германска здравна система, според когото да чакаме пика през есента. И освен това има нещо друго, ние очакваме лятото да намалее вирусната атака. То просто е смешно да се говори. Защото винаги вирусни атаки са протичали в най-горещото време в Азия. Така че ние не знаем, този вирус как ще реагира на топло време. Виждате колко много неща има. Ние в момента трябва да проявим единство като българи, разум. Вече толкова неща се казаха, че аз не искам да ги повтарям. Но апелирам – ние в момента или заедно ще изчезнем, или заедно ще остареем. Това е. Лодката е една.

Подобни статии