Какво се случи с COVID-19 на Балканите през изминалата седмица

Повечето страни на Балканите съобщават за увеличаване на новите случаи на коронавирус през изминалата седмица, за засилено разпространение на по-заразния британски вариант и за начало на трета вълна от епидемията. Докато мерките на места се затягат, другаде продължава планираното им облекчаване, обобщи БТА.

Пандемията в БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА се засилва след три седмици на относително стабилна епидемиологична обстановка. Увеличават се случаите на новозаразените и броят на хоспитализираните пациенти, а болниците са препълнени и скоро няма да могат да приемат повече заразени.

Заради нарастването на броя на заразените босненската Република Сръбска отново затегна някои мерки. Републиканският щаб за извънредни ситуации обяви днес, че се забранява живата музика в заведенията в продължение на една седмица, а независимо от капацитета на заведенията е забранено събирането на повече от 50 души. За една седмица се отменят и любителските спортни състезания и се затварят фитнес центровете.

В Босна и Херцеговина още не е започнала масова ваксинация, тъй като поръчаните дози ваксини не са пристигнали. Съветът на министрите одобри в четвъртък споразумение с Пфайзер, за което компанията настояваше, за да започне доставките. Премиерът Зоран Тегелтия изрази надежда ваксините, за които отдавна е платено, да започнат да пристигат до края на месеца.

По-рано тази седмица 20 000 дози руска ваксина Спутник V бяха доставени за населението на Република Сръбска, а Сърбия дари 10 000 дози АстраЗенека за другата административна част на страната - Мюсюлманско-хърватската федерация.

Българските граждани, пътуващи за Босна и Херцеговина, трябва да представят само PCR тест с отрицателен резултат, направен до 48 часа преди влизането на територията на страната.

ТУРЦИЯ започна тази седмица процес на контролирано връщане към нормален живот, обвързан с нивото на разпространение на коронаривурса в различните окръзи. Всяка седмица окръзите ще бъдат оценявани и класифицирани в четири групи - с нисък, среден, висок и много висок риск от коронавируса, и според това се прилага затягане или разхлабване на мерките.

За окръзите с нисък и среден риск забраната за излизане през уикендите отпадна, както и ограниченията за излизане на хората над 65 години и за тези под 20 години. Навсякъде обаче остава в сила въведеният заради коронавируса вечерен час от 21 до 5.00 ч.

За първи път от ноември започнаха да приемат клиенти кафенетата и ресторантите, чието работно време е ограничено от 7 до 19 ч. и работят с до 50 процента от капацитета си. Голяма част от учениците в Турция също се върнаха на училище от 2 март. В цялата страна се завърнаха в клас децата от предучилищните забавачници, от начален курс и от 8 и 12 клас. В окръзите с нисък и среден риск за разпространение на КОВИД-19 на училище тръгнаха и учениците от прогимназиален и гимназиален курс.

Продължава процесът на ваксинация с китайски препарат КоронаВак, като към момента са поставени близо 9,7 млн. дози - 7,4 милиона като първи прием и 2,3 като втора доза.

Епидемията в  се разраства въпреки строгите мерки, "заключването" на осем градове и затварянето на ресторантите. За това свидетелства все по-голямата натовареност на капацитета на болниците и нарастването на броя на заразените. Премиерът Здравко Кривокапич предупреди, че ситуацията върви към катастрофа и съобщи, че се обмисля и най-лошият сценарий - пълно затваряне на страната, ако досегашните мерки, които са в сила до 10 март, не дадат резултат.

Мерките, които са в сила в Черна гора, включват "заключване" на Подгорица, Никшич, Цетине, Херцег Нови, Улцин и Плужине, Будва и Тиват. В сила е и забрана на работата на заведенията за хранене в тези градове. Учениците отново преминаха на обучение онлайн.

В Черна гора от последици от коронавируса през февруари са починали 210 граждани, което в сравнение с януари представлява увеличение със 70 процента, сочат данните на Института за обществено здраве.

За влизане в Черна гора до 10 март се изисква PCR тест за пристигащите от България, извършен не по-рано от 72 часа преди отпътуването.

Епидемиологичната ситуация в СЪРБИЯ бързо се влошава, броят на новозаразените през последната седмица надхвърля 4000 души на ден, поради което лекарите, членове на Кризисния щаб за борба с коронавируса, настояват за седемдневно пълно затваряне с изключение на аптеките, магазините за хранителни стоки и бензиностанциите за най-малко седем дни.

Представителите на държавата в щаба като цяло не подкрепят това искане заради лошите последици за икономиката. Най-големият компромис, на който са склонни, е през уикенда да бъде затворено всичко без аптеките, бензиностанциите и магазините за хранителен стоки, а от понеделник до петък работното време да бъде намалено до 18 часа.

По данни на сръбското правителство от четвъртък, 4 март, в Сърбия досега са поставени 1 530 671 дози ваксина, а две дози са поставени на 534 128 души. По брой на ваксинираните Сърбия е на второ място в Европа и на шесто в света.

Българските граждани не са длъжни да представят отрицателен PCR тест при влизане в страната.

Броят на новозаразените с КОВИД-19 в РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ се е увеличил с 56 процента в сравнение с предишната седмица, което говори за нова вълна от коронавирус, съобщиха здравните власти. Процентът на позитивните лица от общия брой тествани отново скочи на над 20 процента. Преобладават позитивните на възраст между 30 и 39 години.

Увеличаването на броя на заразените обаче не доведе до затягане на мерките за защита от КОВИД-19. Нова мярка от днес има само за лицата, които пристигат в страната oт африканските страни. Комисията за заразни болести взе решение да предложи задължителна карантина от 14 дни за лицата, които пристигат от африкански държави. Предложението бе направено, след като брачна двойка се върна от пътуване в Занзибар с проявени симптоми на КОВИД-19. Двамата били заразени с британския вариант на коронавируса, който е най-разпространен в страната.

Общо 3028 медицински работници са ваксинирани досега в Република Северна Македония. Досега 72 800 граждани са се регистрирали за ваксинация на открития за целта сайт, а 47 569 - чрез личните си лекари.

Няма ограничителни мерки за български граждани при влизане в Република Северна Македония - не се изискват PCR тест, антигенен тест, няма карантина или предварителна онлайн регистрация.

Нарастват случаите на зараза и в ХЪРВАТИЯ, където тази седмица са регистрирани с 20 процента повече случаи на британския вариант на коронавируса. Потвърдени са също три случая на южноафриканския и два на нюйоркския вариант, съобщи директорът на хърватския Институт за обществено здраве Крунослав Цапак. Случаите на южноафриканския вариант са констатирани при трима души, които са били на екскурзия в Занзибар.

От 1 март кафенетата и ресторантите могат да отворят терасите си и да обслужват клиенти на открито и при определени правила за физическа дистанция. Разрешени са и тренировки на закрито, но при спазване на всички противоепидемиологични правила, включващи рпазстояние между трениращите и редовно проветряване на помещенията.

Поради забавянето на доставката на ваксини срещу коронавирус по линия на ЕС държавното ръководство обмисля да достави руска ваксина Спутник V дори преди тя да получи разрешение от Европейската агенция по лекарствата.

Българските граждани могат да влизат в Хърватия с отрицателен PCR тест, направен 48 часа преди влизането на територията на страната. Задължителна за всички пътуващи е предварителната регистрация на сайта ENTERCROATIA.MUP.HR.

След британския и южноафриканския вариант на коронавируса, в СЛОВЕНИЯ се появи и нигерийският вариант и досега са регистрирани най-малко седем случая на този вариант. След известно забавяне процесът на ваксинацията се ускори като плановете на правителството са до края на юни против коронавирус да бъде ваксинирана половината от населението на Словения, заяви координаторът на процеса Йелко Кацин.

Словенското правителство очаква Европейската агенция за лекарствата да одобри следващата седмица ваксината на компанията Джонсън и Джонсън. През март в Словения ще пристигнат общо 100 000 дози ваксина от АстраЗенека, над 30 000 дози от ваксината на Модерна и около 100 000 от Пфайзер/Бионтех, каза Кацин.

Заради сравнително високия брой на новозаразените с коронавирус правителството не обмисля още да отвори заведенията, включително и терасите на открито, но обяви, че от понеделник, 8 март, учениците от средните училища ще се върнат в класните стаи след месеци на дистанционно обучение. Предвижда се също от понеделник да започне масова ваксинация на учителите от детските градини и училищата.

Българските граждани, пътуващи в Словения, трябва да представят негативен резултат от тест за коронавирус при влизане в страната - PCR тест, не по-стар от 48 часа преди влизане в страната или бърз антигенен тест, не по-стар от 24 часа. Влизане без карантина от 25 февруари е възможно и за всички, които представят доказателства, че са ваксинирани с две дози или са преболедували Ковид-19 преди не повече от шест месеца.

Тази седмица РУМЪНИЯ премина прага от един милион ваксинирани срещу КОВИД-19. Продължава да расте обаче и дневният брой на новозаразените, като на 4 март бяха регистрирани 4271 нови случая, а 98 души починаха. От началото на пандемията са потвърдени 816 589 случаи, а 20 684 души са починали.

Пет окръга в страната - Тимиш, Клуж, Брашов, Илфов и Марамуреш - попадат в т.нар. "червена зона" със степен на заболеваемост над 3 на 1000 души население за последните 14 дни. Този сценарий предвижда затваряне на ресторантите, кафенетата, кината, театрите и игралните зали и преминаване към дистанционно обучение на всички ученици с изключение на тези от 1 до 4 клас.

Столицата Букурещ остава в "жълтата зона" с ниво на заболеваемост 2,79 на 1000 жители. Заведенията, кината и театрите работят с 30 процента от капацитета си, а в училищата се прилага смесена система, като учениците от началното училище, 8 и 12 клас учат присъствено, а останалите - дистанционно.

До 4 март в страната са ваксинирани 1 065 226 души, от които 438 066 с първата доза, а 627 160 с двете дози. Прилагат се ваксини на компаниите Пфайзер/Бионтех, Модерна и АстраЗенека.

Румъния не изисква представяне на отрицателен ПСР тест от пристигащите от България и не им налага карантина.

ГЪРЦИЯ въведе от 4 март по-строги ограничителни мерки, особено в районите с "тъмночервен" код за риск от заразяване с коронавирус, след като страната отбеляза най-високия дневен ръст на заразените от ноември насам. На територията на цяла Гърция се ограничава придвижването на гражданите, като от четвъртък до 16 март те ще могат да посещават магазини за стоки от първа необходимост и банки само на територията на разстояние до 2 километра от жилището си. Освен това се забранява придвижването с автомобил под предлог за физически упражнения или разхождане на домашен любимец. В "тъмночервените" райони, с изключение на област Атика и района на Солун, полицейският час ще започва от по-рано, от 19 ч., и в делничните дни. В останалите райони той е между 21 ч. и 5 ч. в делнични дни и между 19 ч. и 5 ч. в почивни. В "червените" зони гимназиите минават на дистанционно обучение, а в "тъмночервените" - всички училища. В четвъртък броят на ваксинираните срещу коронавирус надхвърли 1 милион.

Гърция изисква от българските граждани при влизане в страната отрицателен PCR тест, предварителна регистрация на пътуването, както и задължителна 7-дневна карантина.

Учениците от прогимназиалния и гимназиалния курс в РЕПУБЛИКА КИПЪР ще трябва да представят удостоверение за отрицателен бърз антигенен тест за коронавирус веднъж седмично. Това се казва в наредба на министерството на здравеопазването на страната, съобщава в електронното си издание кипърският вестник "Филелефтерос".

Онези, които не представят такъв тест или по някаква медицинска причина не могат да присъстват физически в училище, ще учат дистанционно.

В наредбата се посочва, че въпреки спазването на противоепидемичните мерки от 20 до 26 февруари в кипърските училища са установени 190 случая на коронавирус и се наблюдава увеличен риск от възникване на големи огнища на заразата.

Учениците в гимназиите ще трябва да представят удостоверение за отрицателен тест от 8 март, а от прогимназиите - след отварянето им на 16 март.

Кипър изисква от българските граждани при влизане в страната предварителен отрицателен PCR тест, предварителна регистрация на пътуването, както и задължителна регистрация до даването на отрицателен тест след пристигането.

Кипърските турски власти в СЕВЕРЕН КИПЪР решиха да започнат постепенно разхлабване на мерките срещу коронавируса. Облекчаването на мерките се отнася до всички търговски обекти с изключение на кафенета, барове, ресторанти и други подобни заведения. Продължава забраната за излизане между 20 и 5 ч.

Въпреки че има известен спад в броя на новозаразените през тази седмица, от над 1000 дневно до 800-900, АЛБАНИЯ регистрира рекордни числа на починалите от КОВИД-19. Главните болници за лечение на пациенти с КОВИД-19 в Тирана са с изчерпани капацитети. Още миналата седмица експертната комисия продължи за неопределен срок мерките срещу пандемията от коронавирус. Сред мерките са затваряне на фирми, барове и ресторанти в 20 часа, с изключение на доставките по домовете, както и. вечерен час, който започва в 20 часа и продължава до 6 сутринта.

Албанският премиер Еди Рама обяви, че масовата имунизация срещу коронавирус в страната ще започне през април. В Албания досега са доставени 32 565 дози ваксина, но още не е завършила имунизацията на медицинския персонал и на хората над 80 години.

Премиерът обеща да осигури 360 000 дози ваксини от "приятелска страна", но без да уточни за коя държава става въпрос и кога ще бъдат доставени ваксините.

Няма ограничения за пътуващите за Албания български граждани.

Ръст на случаите се наблюдава и в КОСОВО. След като от началото на годината дневният брой на регистрираните новозаразени беше предимно между 200 и 300, през последната седмица този показател наближава 500.

Според данни от 4 март в страната са регистрирани 71 344 случая на коронавирусна инфекция от началото на пандемията, а 1627 души са починали.

Българските граждани продължават да могат да влязат в Косово само при представяне на отрицателен PCR тест, направен най-много 72 часа преди пътуването.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии