Какво се случи с коронавируса в световен мащаб от 4 до 11 юни (ПРЕГЛЕД)

През изминалата седмица в Европа бяха в ход последни приготовления за мащабното упражнение "Европейски шампионат по футбол (Евро 2020) в условията на пандемия".

Ковид и футбол

Първенството стартира, след като беше отложено миналата година заради ковида. Събитието, продължаващо до 11 юли, ще протече при специфични правила, одобрени от Изпълнителния комитет на УЕФА, припомни БТА. Те предвиждат как да се процедира при случай на зараза в националните отбори или сред съдиите. А това е напълно възможно, защото в Евро 2020 участват 24 отбора в 6 групи, които ще играят 51 мача в 11 града. Рискът се увеличава, защото тези 11 града не са в една страна, а в 10 - Великобритания (Лондон, Глазгоу), Италия (Рим), Испания (Севиля), Германия (Мюнхен), Нидерландия (Амстердам), Унгария (Будапеща), Румъния (Букурещ), Дания (Копенхаген), Русия (Санкт Петербург), Азербайджан (Баку). Бърз преглед показва, че домакини са някои от най-засегнатите от коронавируса страни (Италия, Испания, Германия, Великобритания, Нидерландия). От останалите домакини, Унгария и Румъния бяха залети през март от голяма коронавирусна вълна, в Русия напоследък ситуацията се влошава, Дания отчита леко покачване на новозаразените след период на относително ниско плато, последвал драстичния пик през декември, а Азербайджан, преживял 2 големи пика през декември и в средата на април, отчита сега намаляване на новите случаи. Тоест Евро 2020 ще се проведе в неунифицирана епидемиологична обстановка, което налага редица ограничителни мерки за зрителите на стадионите. Общи мерки са маски, дистанция, забрана за физическите контакти, например пламенните прегръдки при отбелязване на гол. Оттук нататък мерките се различават в зависимост от града домакин и ограниченията в допустимия брой на зрителите, наложени от местните власти. Само в Будапеща стадионът ще бъде изцяло пълен. В Баку и Санкт Петербург стадионите ще са наполовина пълни, в Копенхаген ще се допускат 25 000 зрители вместо обичайните около 38 000. На останалите места капацитетът на запълненост варира от 22 процента (Мюнхен) през 25 процента (Лондон, Глазгоу, Букурещ, Амстердам, Рим) до 30 процента (Севиля). На футболните запалянковци се препоръчва и да проверят с каква документация за ковид трябва да са въоръжени при пристигането на стадионите, тъй като в това отношение разпоредбите варират във всеки град домакин - на места резултат от тест е достатъчен, на други е достатъчен сертификат за ваксинация, или документ за прекарана ковид зараза, а на трети места разпоредбите са различни за местните и чуждестранните запалянковци. Всичко това подлежи на промяна, ако ситуацията с ковида в дадена страна домакин се подобри или влоши.

В другата част на света, Бразилия също през изминалата седмица се подготвяше трескаво за упражнението "футбол във време на ковид". Там от 13 юни до 10 юли ще се проведе турнирът Копа Америка с участието на 10 страни, 6 от които в тежка коронавирусна ситуация. До решението в тежкозасегнатата от пандемията Бразилия, където коронавирусът причини смъртта на над 482 хиляди души, да има футболен турнир се стигна неотдавна, след като Латиноамериканската футболна федерация отне домакинството на Аржентина и на Колумбия заради влошаване на епидемиологичната обстановка, съчетано с вълна от социални протести във втората страна. Внезапното домакинство породи големи критики сред политици, активисти, медици и дори футболисти в закъсалата от пандемията страна, в която ваксинационната кампания напредва бавно. Вчера бразилският Върховен съд отхвърли искането на две леви партии и един синдикат за отлагане на турнира, който в крайна сметка ще започне в неделя с мач в столицата Бразилия между домакините и Венецуела.

 

Ковид и ваканция

С настъпването на сезона на ваканциите все повече хора насочват поглед към популярни туристически или транзитни дестинации (в Европа и извън нея). Но каква е ситуацията в някои от тях?

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

На 9 юни ЕП прие с голямо мнозинство въвеждането на общ ковид сертификат в ЕС, който ще улесни пътуванията. Документът ще бъде в цифров и хартиен формат, а в него ще се отбелязва ваксинацията срещу коронавируса, или прекарана ковид зараза, или тестване за Ковид-19. Механизмът ще се прилага за 12 месеца и влиза в сила от 1 юли, но дотогава са в сила националните разпоредби.

В ИТАЛИЯ от 7 юни още 4 области станаха бели (с почти минимален риск) - Венето, Лигурия, Умбрия и Абруцо. Те се добавят към вече обявените за бели области Сардиния, Молизе и Фриули-Венеция-Джулия. Във всички тях вечерният час отпада. Останалите области в Италия си остават жълти, тоест със слаб епидемиологичен риск, като в тях от 7 юни вечерният час вече започва в полунощ. Иначе в Италия остават правилата за носене на маски на обществени места и в транспорта, но няма драстични рестрикции в работата на заведенията, на магазините, училища, музеи, театри, кина и хотели. За влизане в Италия от държави от италианския Списък С (България и повечето страни членки на ЕС, плюс Израел и Обединеното кралство) се изисква отрицателен PCR или антигенен тест, направен до 48 часа преди пътуването. Попълва се и европейски дигитален формуляр за местоположение. След четвъртия пик от началото на пандемията през втората половина на март, тенденцията в Италия е към непрестанен спад на новозаразените.

Във ФРАНЦИЯ от 9 юни пътниците от така наречените зелени страни (с добра епидемиологична ситуация) могат да влизат със сертификат за ваксина срещу коронавируса. Сред тях попадат почти всички европейски държави, сред които и България, без Великобритания. Зелени са и Австралия, Южна Корея и Израел. От 9 юни вечерният час във Франция вече започва в 23 ч. От същата дата бяха отворени закритите площи на заведенията. В редица обекти (музеи, кина, театри, концертни зали, магазини, тематични паркове) беше увеличен капацитетът за прием. Облекчени бяха и рестрикциите за броя на присъстващите на сватби, погребения, спортни прояви. След поредния пик новозаразените в средата на април, Франция отчита ясен спад.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ очаква 21 юни, когато би трябвало да паднат и последните ограничения. След пика от началото на януари се отчита непрекъснат спад на новозаразените паралелно с напредването на ваксинацията. Но сега доминиращ е вариантът Делта на вируса, който е по-заразен от предишния доминиращ вариант Алфа и това е заплаха за планираното финално отваряне. Маските са задължителни и се спазва социална дистанция. Всички влизащи в страната попълват 48 часа преди това формуляр за локализация. Има и 3 списъка на страните (червен, кехлибарен и зелен) с различни изисквания за пътниците от тях. Пристигащите от кехлибарените страни, сред които е и България, представят резултат от тест, направен до 72 часа, и резервират и заплащат предварително пакет тестове за ден 2 и ден 8 след пристигането си. Те освен това са под 10-дневна изолация в своя дом. Пристигащите в Англия от кехлибарените страни могат да намалят изолацията, като си направят тест на петия й ден. Тази възможност не е приложима за Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. Всички правила за влизане, както и признаваните видове тестове и промените в списъците със страните са много подробно описани в британския сайт www.gov.uk/cornavirus. Всички транзитни пътници трябва да представят отрицателен резултат от PCR, LAMP или антигенен тест, направен до 72 часа и да попълнят онлайн формуляр за локализиране.

В ИСПАНИЯ от 7 юни всички влизащи от рискови страни, сред които е и България, представят или документ за пълна ваксинация, или отрицателен PCR тест, или антигенен тест, не по-стар от 48 часа, или документ за прекарана зараза. Документите може да са на испански, английски немски или френски. Попълва се и формуляр. В цяла Испания продължава да е задължително носенето на маски. От 7 юни властите на Каталуния облекчиха ограниченията в броя на присъстващите на сватби, погребения, религиозни служби, конференции, културни и спортни събития. В столичната област Мадрид заведенията приемат до 8 клиенти на маса навън и до 6 клиенти на маса на закрито. Обектите за настаняване, културните и спортните обекти имат ограничения в капацитета на прием. След последния пик на коронавирусната зараза през февруари, Испания отчете рязък спад на новозаразените и тенденцията остава стабилна.

ПОРТУГАЛИЯ е във фаза 4 на облекчаване на рестрикциите. Всичко работи, но има ограничения в капацитета на прием. В заведенията може да има до 6 души на маса на закрито и до 10 души на маса навън. За влизане в страната се представя отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа. За пътниците от много страни, включително и България, беше отменена 14-дневната карантина. Всички пътници, идващи със самолет в Португалия, попълват и формуляр за локализиране. След гигантския втори пик на новозаразените през втората половина на януари, страната отчете рязък спад. Но в последно време в някои общини, сред които и Лисабон и Брага, има увеличение на новозаразените, заради което там разхлабването на оставащите рестрикции бе отложено за 27 юни.

В МАЛТА от 7 юни бяха отворени театрите и киносалоните, баровете и казината при спазване на санитарни протоколи. Заведенията допускат до 6 души на маса. На обществени места са разрешени събиранията на до 6 души. Властите поддържат зелен, кехлибарен и червен списък на страните в зависимост от ситуацията със заразата в тях. При влизане от кехлибарените страни, сред който е България, се представя отрицателен резултат от PCR тест, не по-стар от 72 часа, и формуляр за локализиране. Още в края на май страната се похвали с постигане на стаден имунитет срещу Ковид-19. Успешната ваксинационната кампания доведе до категорично намаляване на новозаразените.

В АВСТРИЯ граждани от 35 страни, сред които и България, влизат със сертификат за поставена ваксина, издаден на английски или немски, или сертификат от лекар за прекаран Ковид-19, или отрицателен резултат от PCR тест, не по-стар от 72 часа, или бърз антигенен тест, не по-стар от 48 часа. Има изискване за носене на обществени места на маски с по-висока степен на защита. Всичко е отворено, но има ограничения в броя на присъстващите на закрито и на открито. След втори пик на новозаразените в началото на април, се отчита траен спад.

В НИДЕРЛАНДИЯ след два пика през октомври и декември и троен пик в периода март-началото на май, последва бърз спад на новозаразените. От 5 юни бяха отворени културните и спортните обекти и закритите площи на заведенията, но при ограничения в капацитета на прием. Остават в сила правилата за носене на маски и спазване на социална дистанция, но като цяло мерките далеч не са толкова драстични в сравнение със зимата, когато обикновен бой със снежни топки на улицата или групово каране на кънки по заледен амстердамски канал се смяташе за нарушение на правилата за дистанция. От 4 юни пътниците от така наречените жълти страни, сред които е и България, могат влизат в Нидерландия без PCR тест. За тях отпадна и изискването за 10-дневна карантина. Това е коренна промяна в сравнение с февруари, когато пътуванията със самолет бяха възможни само с двойно тестване - PCR тест до 3 дни преди полета и бърз тест до 4 часа преди полета. От началото на юни не се изисква представяне на PCR или на антигенен тест при транзитно преминаване през летищата на Нидерландия в случай на транзитиране в рамките на 1 ден и ненапускане на транзитната зона

ГЕРМАНИЯ категоризира другите страни като нерискови, рискови, региони с висока заболеваемост и региони с варианти. България попада в първата категория. При влизане по суша оттам вече няма задължение за електронна регистрация, представянето на негативен тест, или на удостоверение за пълна ваксинация, или на удостоверение за прекаран коронавирус. Но при пътуване със самолет задължението си остава в сила, отпада само електронната регистрация. По принцип се признават PCR, LAMP, TMA тестове, не по-стари от 72 часа. Може да бъде представен и антигенен тест, не по-стар от 48 часа. Вътрешните рестрикции включват носене на маска в затворени помещения и спазване на дистанция. Има изискване в обществения транспорт и в магазините маските да са с по-висока степен на защита. Личните контакти са ограничени, магазините работят, има рестрикции в работата на културните и спортните обекти и на заведенията. От 7 юни всеки пълнолетен може да се ваксинира. От 10 юни влезе в действие цифров паспорт за ваксинация, който се използва от напълно ваксинираните при посещение на заведения и мероприятия. След като Германия мина през три пика в последните 3 месеца на 2020 г. и през един пик през втората половина на април, сега има траен спад на новозаразените.

Извън Европа, в ДУБАЙ пътниците над 12 години трябва да имат отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа. Носенето на маски е задължително на открито, на всички обществени места, в транспорта. На ваксинираните се разрешава да посещават спортни и културни прояви. В съседното емирство АБУ ДАБИ на 9 юни бе взето решение, че редица места ще могат да се посещават от 15 юни само с ваксина или отрицателен PCR тест.

В ТАНЗАНИЯ, където е и ЗАНЗИБАР, в сила е изискване към пътниците да имат отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа. Идващите от страни с обезпокояващи варианти на вируса, правят и бърз тест при пристигане и подлежат на 14-дневна карантина в посочено от властите място. Няма локдаун.

Към края на февруари екзотичните МАЛДИВИ и СЕЙШЕЛИ бяха на едно от водещите места по темпо на ваксиниране. Но след разхлабване на някои мерки през април, нещата се усложниха. На Малдивите около 25 май бе наблюдаван пик на новозаразените. Не толкова драматична е картината на Сейшелите, но там в средата на май също бе регистриран пик. Това засили бдителността на властите. Всички пътуващи до и от Малдивите попълват декларация и я пращат по електронен път на адрес http://imuga.immigration.gov.mv., като в нея прилагат и документ за отрицателен PCR тест, не по-стар от 96 часа. Напълно ваксинираните туристи не представят отрицателен PCR тест. В страната е обявено извънредно епидемиологично положение. На Сейшелите се влиза с отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа, молба за издаване на разрешително за пътуване, което се подава през сайта https://seychelles.govtas.com., и валидна застраховка, покриваща евентуалните разходи, свързани с Ковид-19. На посетителите се препоръчва да са ваксинирани преди пътуването. Маски се носят в транспорта и магазините.

В ТУНИС летищата са отворени, но са преустановени полети до някои дестинации. При пристигане се изисква отрицателен PCR тест, направен до 72 часа, и попълване на сведения в приложение, при което се генерират 2 документа, които се представят при качване в самолета и на съответните органи на летището в Тунис. Има и 7-дневна карантина в домашни условия, но това правило не се прилага за организирани групи от чужди туристи. Отскоро в Тунис не се изисква отрицателен тест от ваксинираните, разполагащи със сертификат с QR код, и за преболедувалите Ковид-19. В сила е полицейски час, както и ограничителни мерки. На обществени места са задължителни маските. Общественият транспорт и заведенията работят с намален капацитет. През април Тунис отчете ново покачване на случаите на зараза, последвано от лек спад и нов лек пик. В ЕГИПЕТ пътниците над 6 години представят отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа. За пътници от по-далечни места тестът може да е до 96 часа. Отворени са магазините, заведенията, храмовете. Започна отварянето на плажовете. Но средата на май бе отчетен нов пик на новозаразените, почти съпоставим с този от края на миналата година. МАРОКО на 6 юни обяви, че от 15 юни възобновява международните полети, като страните, от които се пристига, ще са разделени на Списък А (страни с добри ковид показатели) и Списък Б (страни с лоши ковид показатели). За влизане от първите ще се изисква или ваксинационен сертификат, или отрицателен PCR тест, не по-стар от 48 часа, а за влизане от вторите ще е нужно специално разрешително, отрицателен PCR тест и 10-дневна изолация. На 7 юни влезе в сила ваксинационен пропуск, който дава на ваксинираните мароканци повече свобода на действия. Страната е разделена на Зона 1 и зона 2 в зависимост от епидемиологичната обстановка, като в зона 2 хората не могат да пътуват извън общината си без специално разрешително. В Мароко имаше голям пик на новозаразените около средата на ноември, последван от рязък спад.

В ТАЙЛАНД се влиза с отрицателен резултат от PCR тест, не по-стар до 72 часа и медицинска бележка, че пътуващият 3 дни преди полета не е имал признаци на някакво заболяване. Трябва и медицинска застраховка, която да включва лечение на Ковид-19, както и сертификат за влизане, издаден от дипломатическо представителство. Има и 14-дневна карантина на определено от властите място. Обявено е извънредно положение. В страната има три зони - тъмночервена, червена и оранжева, в които имат различни ограничения за заведенията, магазините и събиранията. Тайланд дълго време беше сочен за пример, но в последно време отчита рязък скок на новозаразените.

В КУБА пристигащите представят PCR тест, не по-стар от 72 часа. Втори тест се прави при пристигането. Пътниците остават в задължителна 5-дневна изолация. След това се прави още 1 тест. Карантината за чужденците се изкарва в определени от властите места за сметка на пътника, докато кубинците я карат в безплатни обекти. Ако туристите са резервирали предварително хотел, то те карат изолацията в него. В този случай те са освободени от теста на петия ден и изчакват резултатите от теста на летището, за да продължат с туристическите си занимания. От края на януари Куба регистрира 6 пика на новозаразените, като най-големият беше около 20 май. Страната е разработила 5 кандидатваксини срещу вируса, като 2 от тях въпреки че са във фаза 3 на изпитанията, се използват за ваксинация. Вътрешните мерки включват рестрикции за придвижване, за спортните и културните прояви, за събиранията, има и ограничения в работното време и капацитета на прием на магазини и заведения. Носенето на маски е задължително.

В САЩ от 7 юни американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията смекчиха препоръките за пътуване до 114 страни. 61 от тях, сред които и България, бяха преместени от Ниво 4 (силно високорискови) на Ниво 3 (високорискови) и до тях от САЩ могат да пътуват ваксинирани хора, но те трябва да се съобразяват и с националните разпоредби. За влизане в САЩ обаче си остава изискването за PCR тест, като от значение е и страната на произход, и тази на транзитиране.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии