Какъв беше смисълът на срещата в Белград на Движението на необвързаните

Какъв политически блясък в Белград! По време на не знам коя вече вълна на епидемията от коронавирус, на двудневна среща бе отбелязана 60-годишнината на Движението на необвързаните. Ако Сърбия е правна наследничка на СРЮгославия и СФРЮ, ако тукашните отбори и спортисти се кичат с медалите, които спечели някогашна Югославия, нека тази държава се хвали и с политическите успехи на предишната.

Аз съм една от хилядите белградчани, които от дни мръзнат в ледените апартаменти в страна, в която, както казват официалните представители, няма да има проблем с енергийните източници, но ми става топло около сърцето, когато виждам тази шарения на Белградския панаир.
Световна среща, делегации от над 100 страни, но за какво е този парад?
Времената се промениха и Движението на необвързаните днес няма много смисъл.
Парадът изглежа имаше две цели - да нахрани политическото его на нашия президент, който е убеден, не че е новият Тито, а е по-голям от Броз и ще даде възможност на Русия да покаже своето влияние сред страните от "третия свят".
На форума не присъства Будимир Лончар, министърът на външните работи на Югославия по времето на създаване на Движението на необвързаните, но затова пък дойде Сергей
Лавров, руският шеф на дипломацията. Абсурдно е неговото присъствие на събиране на движение, което възникна като отговор на налагането на две сили - САЩ и тогавашния
СССР, чийто правен наследник е Русия. Не съм съгласна с онези, които мислят, че от всичко това ще има някаква икономическа полза, тъй като сръбските фирми, както някога югославските, ще получат може би поръчки в Африка, Азия. Една дреболия разваля цялата работа - сръбската строителна индустрия е унищожена. Затова пътищата при нас се строят от чужди фирми, а не от местни.
Но нека е шарено в Белград, есен е, студено и мрачно. Шаренията ни е небоходима и тази искрица на коспомолитизъм въпреки националистическите движения.
Виждам, че имаше многобройни делегаии от мюсюлмански страни - Индонезия, Бангладеш, Алжир, Саудитска Арабия. Официалните представители на Сърбия посрещнаха всички добре, поздравиха ги. Така и подобава на добрия домакин.
Винаги съм се чудила как Сърбия, която се хвали с добрите си отношения с много предимно мюсюлмански страни, не може да установи толкова добра комуникация с предимно мюсюлмански народи, с които живее и които са й най-близки съседи. Преди няколко дни имаше нови шовинистични инциденти на волейболно състезание в Белград между Цървена Звезда и Нови Пазар. Ако хулиганите от футболния терен печелят и "питомни" спортове като волейбола, не ни чака нищо добро.
Нито за пръв, нито за поседен път от трибуните се чуха скандални лозунги за военнопрестъпника Ратко Младич, заплашваха ни с мюсюлманите, развяваха се транспаранти със същото съдържание.
За разлика от предишния случай през лятото, когато инциденти имаше на футболния мач в Нови Пазар между тамошния клуб и Партизан и когато за това писаха всички вестници, обвинявайки хората в Нови Пазар и в сепаратизъм и се произнесоха неизбежният министър Вулин и президентът Вучич, сега имаше мълчание. Защо?
Ако се осъждат инцидентите и шовинизмът, то трябва да бъдем поседователни и да ги осъждаме и в Белград /откъдето всъщност тръгва всичко/, а не само в Нови Пазар. Медиите кроят общественото мнение и създават сред обикновените граждани картината за всекидневния живот, събитията и хората, а всичко, което идваше от Нови Пазар, бе оцветено с негативизъм, често със сензационни информации, представяйки този град като седалище на екстремизма и несигурно място за живот за всички на тази територия, заяви неотдавна за "Данас" Нихат Бишевац, кмет на Нови Пазар.
Проблемът е, че повечето медии в Сърбия са под контрола на властите и тяхното отразяване на определена тема, в този случай инциденти със запалянковци и Нови Пазар, никак не е случайно. Главният контрольор на медиите, президентът Вучич, беше почетен гражданин на Нови Пазар?

Подобни статии

 • Преди 30 години в една ловна хижа бе нанесен смъртоносният удар по СССР

  Преди 30 години в една ловна хижа бе нанесен смъртоносният удар по СССР

  Когато на 8 декември 1991 г. лидерите на трите славянски републики на Съветския съюз се срещнаха в уединена ловна хижа, съдбата на огромната страна виси на косъм. С един замах на перото те нанесоха смъртоносен удар на СССР, предизвиквайки шокови вълни, които все още се отразяват три десетилетия по-късно в напрежението между Русия и Украйна.

  124
 • Германия отваря главата

  Германия отваря главата "Шолц" с правителство, в което за първи път ще има равен брой мъже и жени

  Завършва една дълга глава от съвременната история на Германия - Бундестагът ще избере в сряда за канцлер социалдемократа Олаф Шолц, който предстои да оглави небивало досега правителство с равно представителство на мъже и жени, обръщайки страницата на ерата на Меркел. Ангела Меркел, първата жена, управлявала Германия, ще направи 5860 дни на висшия пост, девет дни преди да достигне рекорда на своя наставник Хелмут Кол.

  117
 • Турция - посредник или фактор в кризата между Киев и Москва?

  Турция - посредник или фактор в кризата между Киев и Москва?

  Готовността на Анкара да посредничи между Украйна и Русия изглежда не бе приета радушно от Москва, която не пропусна да напомни резервите си около въоръжаването на Киев с турска бойна техника. Макар да заяви, че остава готова за евентуална медиаторска роля между двете страни, Турция също така даде да се разбере, че не възнамерява да се откаже и от планираните доставки на турски дронове "Байрактар" за Украйна. Именно тези дронове, според някои анализатори, биха могли да изиграят важна роля за Киев при евентуално прерастване на кризата в реален военен конфликт.

  90