Камбана бие цяла седмица за Левски

Снимка: Национален музей Васил Левски Местните хора почетоха Левски навръх Гергьовден.

Черковната камбана в карловското село Войнягово бие цяла седмица, без да спре в чест на Васил Левски. Това се случва преди век и половина, когато хората разбират, че Дякона е увиснал на бесило, но историята се предава и до днес. Съдбите на революционера и селото се преплитат, когато Левски става даскал във Войнягово.

Това се случва навръх Гергьовден през далечната 1864 г., когато снелият неотдавна монашеското расо дякон Игнатий поема попрището на селски учител.

Две години Левски учи местните деца, но оставя толкова траен спомен и у тях, и у техните родители, че когато след години войняговци разбират, че техният първи даскал е увиснал на бесилката, черковната камбана в селото бие една седмица, без да спре, жените свалят цветните забрадки и слагат черни кърпи, мъжете ходят разгърдени и мрачно тъпчат земята. От мъка и жал по Левски войняговци дори запускат и нивите си, разказват местните.

„Къде свършва действителността и къде започва митът - труден въпрос, но е факт, че и до днес в народните носии на войняговки присъстват черните забрадки“, уточняват от Националния музей Васил Левски.

Селото пази спомена и почита своя учител Васил Левски. На Герьовден за поредна година Войнягово отбеляза пристигането му като даскал в местното училище. Любимият им някога даскал и до днес се ползва с особена почит и уважение. „Те свидно пазят паметта за него, за смелостта и добротата му и ги предават с гордост на идните поколения. Затова всяка година на 6 май местните се събират в двора пред училището, пеят песни и играят хора, вият венци и правят гергьовски люлки и си спомнят за онзи Гергьовден, когато Апостола за първи път идва в тяхното село. Няма друго селище в България, в което Васил Левски да е живял цели две години, да е учил толкова много деца, оставил е толкова много съмишленици“, уточняват от музея.

Подобни статии