Камери ще ловят говорещи по телефона шофьори в София

Още 200 очи дебнат нарушители по столичните кръстовища

Системата за видеонаблюдение на Столичната община ще бъде свързана с тази на КАТ.

Още над 200 камери ще дебнат шофьорите в София за нарушения като говорене по телефона, неправилни маневри, спиране на неразрешено място и др.

Това ще стане от следващата седмица, когато системата за видеонаблюдение на Столичната община бъде свързана с тази на Пътна полиция, потвърдиха от кметството. Камерите на общината са монтирани на възлови кръстовща и пътни участъци в столицата. Тяхното основно предназначение е да следят натовареността на движението, за да може Центърът за управление на трафика да направлява движението и предотвратява задръствания. Камерите следят и за нарушители, каращи в бус лентите.

С включването им в системата на КАТ обаче спектирът от нарушения, за които водачите могат да бъдат санкционирани, се разширява значително. Камерите ще засичат шофьори, минаващи на червено, изпреварващи неправилно, дори и такива, които говорят по телефона без хендсфри, докато карат. За всяко от тях служителите на „Пътна полиция“ ще могат да глобяват с фиш.

Столичната община от няколко години разширява обхвата на видеонаблюдението. Камери се монтират на ключови кръстовища, очертаващи централния ринг на града, където по принцип трафикът е най-интензивен. Има идея в дни със силно замърсяване на въздуха в столицата, движението в идеалния център да бъде ограничено. Може той да бъде затворен само за по-стари и цапащи автомобили, а може и въобще да не се допускат коли. Контролът ще се осъществява именно чрез камерите. В бъдеще техният обхват може да се разшири допълнително.

Подобни статии

 • Фандъкова си прибра Кантарджиев, ще консултира Столична община за ваксините

  Фандъкова си прибра Кантарджиев, ще консултира Столична община за ваксините

  Проф. Тодор Кантарджиев, който в началото на седмицата беше пенсиониран и освободен като директор Националния център по заразни и паразитни болести, ще консултира Столична община за ваксинационния процес. Поканата към него е по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщиха оттам.

  47
 • София ще държи парите си в БНБ, реши СОС

  София ще държи парите си в БНБ, реши СОС

  Столичният общински съвет днес прие единодушно предложението на зам.-кмета Дончо Барбалов за поетапно включване на Столична община в Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА). Това означава, че бюджетните средства на Столична община ще се обслужват от БНБ, като системата позволява да се прави справка за движението на парите във всеки момент, съобщиха от "Московска" 33. Бюджетът на София за настоящата година е над 1,8 млрд. лева.

  104
 • Варненци на протест за спасяването на емблематична сграда

  Варненци на протест за спасяването на емблематична сграда

  Представители на спортни школи, родители на деца и живеещи в района излязоха на протест пред сградата на „Дом Младост“ във Варна, където от много години в минералния басейн тренират и се лекуват хора със здравословни проблеми.

  327