Камери ще ловят говорещи по телефона шофьори в София

Още 200 очи дебнат нарушители по столичните кръстовища

Системата за видеонаблюдение на Столичната община ще бъде свързана с тази на КАТ.

Още над 200 камери ще дебнат шофьорите в София за нарушения като говорене по телефона, неправилни маневри, спиране на неразрешено място и др.

Това ще стане от следващата седмица, когато системата за видеонаблюдение на Столичната община бъде свързана с тази на Пътна полиция, потвърдиха от кметството. Камерите на общината са монтирани на възлови кръстовща и пътни участъци в столицата. Тяхното основно предназначение е да следят натовареността на движението, за да може Центърът за управление на трафика да направлява движението и предотвратява задръствания. Камерите следят и за нарушители, каращи в бус лентите.

С включването им в системата на КАТ обаче спектирът от нарушения, за които водачите могат да бъдат санкционирани, се разширява значително. Камерите ще засичат шофьори, минаващи на червено, изпреварващи неправилно, дори и такива, които говорят по телефона без хендсфри, докато карат. За всяко от тях служителите на „Пътна полиция“ ще могат да глобяват с фиш.

Столичната община от няколко години разширява обхвата на видеонаблюдението. Камери се монтират на ключови кръстовища, очертаващи централния ринг на града, където по принцип трафикът е най-интензивен. Има идея в дни със силно замърсяване на въздуха в столицата, движението в идеалния център да бъде ограничено. Може той да бъде затворен само за по-стари и цапащи автомобили, а може и въобще да не се допускат коли. Контролът ще се осъществява именно чрез камерите. В бъдеще техният обхват може да се разшири допълнително.

Подобни статии

 • От 4 януари плащаме за зелена зона в София и в събота

  От 4 януари плащаме за зелена зона в София и в събота

  От 4 януари ще плащаме за “зелена зона” в София и в съботните дни. Платеното паркиране ще се таксува от 10.00 до 18.00 часа, припомниха от Центъра за градска мобилност. “Синята зона” също ще е активна в събота и тя ще работи в същия часови интервал. От следващата година ще се промени и режимът на почасово платено паркиране в “зелена зона” в работните дни от 8.30 до 19.30 часа.

  380
 • Няма да увеличаваме местните данъци и такси през 2021 г., обеща кметът Фандъкова

  Няма да увеличаваме местните данъци и такси през 2021 г., обеща кметът Фандъкова

  Готовият проект за бюджета на Столична община за 2021 г. ще бъде представен в първите дни на новата година. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която участва в проверка на изграждането на сградата, в която ще се помещава суперкомпютъра на територията на София Тех парк.

  453
 • 3 г. уседналост дават предимство за детска градина

  3 г. уседналост дават предимство за детска градина

  Постоянен адрес в София от повече от три години ще носи 4 точки при кандидатстване в ясла и детска градина в София. Това предвижда Наредбата за прием на деца в общинските ясли, градини и в подготвителните групи в София, която беше окончателно приета от Столичния общински съвет вчера.

  240