Кандидат-канцлерът на Зелените в Германия се извини за думата "негър"

Снимка: ЕПА/Бгнес

Два месеца преди парламентарните избори в Германия, на които ще бъде избран нов канцлер, кандидатът на Зелената партия Аналена Бербок се извини, че е казала думата "негър" в интервю, информира ДПА.

Кандидатката на Зелените, която се превърна в най-големия съперник на кандидата за канцлер Армин Лашет от партията на Ангела Меркел ХДС, уточни, че е използвала думата, която на Запад се смята за расова обида, докато преразказва история за ученик, отказващ да изпълни задача, съдържаща думата "негър".

"Това беше грешно и съжалявам", написа Баербок в поредица от публикации в "Туитър", посочвайки, че била наясно с расисткия произход на думата и нараняването, което причинявала на чернокожите.

Извинението е последния от серия неуспехи за кандидата за канцлер на Зелената партия, докато кампанията за парламентарните избори на 26 септември се разгорещява.

След като се изкачи високо в социологическите допитвания тази пролет, подкрепата за Бербок и Зелените спадна, след като тя изглеждаше небрежна в декларирането на доходи, свързани с партията и надути пунктове в автобиографията си.

Наскоро Бербок се сблъска и с твърдения, че книга, която е написала за плановете си за обновяване на страната, изобилства с плагиатство.

Бербок уточни в "Туитър", че е използвала обидата по време на дискусия за антисемитизма и расизма, когато е разказала за инцидент в училище в квартала си.

Там един ученик е отказал да попълни работен лист, върху който е била написана расовата обида. "За съжаление в записа на интервюто цитирах думата в емоционалното описание на този отвратителен инцидент и по този начин я възпроизведох сама", пише Бербок.

Бербок казала обидната дума в интервю за Централния съвет на евреите в Германия. В интервюто думата е направена неразбираема с пиукане.

Подобни статии