Каракачанов внася законопроекта за доброволната военна служба

В началото на следващата седмица вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще внесе в Министерски съвет законопроекта за доброволната военна служба. Тя ще е 6 месеца, а преминалите я ще имат предимство за работа в системата на сигурността.

Министърът обяви новината по време на церемония, на която връчи сертификати на ученици, участващи в курс "Подготовка за изпълнение на задълженията по отбраната на страната и действия при кризи" на полигона на НВУ"Васил Левски" във Велико Търново.

В този курс се обучават са 20 ученици от Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон". Доброволната военна служба ще даде възможност на младите хора да получат знания, които ще са им нужни в един рисков и опасен свят, според Каракачанов.
Законът ще гарантира на тези хора запазване на работните им места, независимо дали работят в държавния или частен сектор, посочи Каракачанов. Той допълни, че преминалите доброволна военна служба ще имат предимство при постъпването на работа в структурите на сигурността и държавната администрация при равни условия с другите кандидати.
Според министъра проектът ще стартира с 600 души, а бюджетът е осигурен от Министерството на отбраната, без да са нужни допълнителни средства. Възрастовата граница е до 40 години за младежите и девойките, които след преминаване на подобно обучение се зачисляват в резерва на Българската армия.
Каракачанов наблюдава заключителния етап от курса по начална военна подготовка на учениците от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” във Велико Търново. На полевия учебен център „Беляковец“ на Националния военен университет гимназистите показаха придобитите умения по огнева подготовка.

Подобни статии