Касъм-Жомарт Токаев: Чужденци, включително от Афганистан, участваха в размириците в Казахстан

Чуждестранни бойци, предимно от страни от Средна Азия, включително Афганистан, но и от Близкия изток участваха в масовите безредици в Казахстан. Това заяви казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде ТАСС.

"Нямам никакви съмнения, че това беше терористична атака", съобщава пресслужбата на държавния глава на сайта на президентската институция. "Добре организиран и подготвен акт на агресия срещу Казахстан с участието на чуждестранни бойци предимно от средноазиатските страни, включително от Афганистан. Имаше и бойци от Близкия изток", допълни той.
По думите на Токаев замисълът на атаката е бил на казахстанска територия да бъде създадена зона на контролиран хаос, след което да бъде завзета властта. "Затова в Казахстан бе подета антитерористична операция", е заявил той според президентската пресслужба.
В разговора с Мишел Токаев допълни, че по предварителни оценки икономическите щети от безредиците в Казахстан може да възлязат на 2 - 3 милиарда долара.
Президентът нарече събитията в страната си безпрецедентен акт на агресия срещу държавността в нея и посочи, че насилствените действия на терористите са причинили многобройни жертви сред правоохранителните органи и мирните граждани. "Пострадали са около 1300 предприемачески обекта, извършени са нападения срещу над 100 търговски центъра и са опожарени около 500 полицейски автомобила", се допълва в съобщението на президентската пресслужба.

Подобни статии