Катар: кампания за първите парламентарни избори, но без истински дебати

Тълпата е малобройна, но Саид ал Буршаид, актьор и водещ, с гордост държи реч по повод първите парламентарни избори в Катар - капка демокрация в политическата пустиня на тази богата страна от Залива, управлявана от монархическата фамилия Ал Тани.

"Това ни е работата - да информираме избирателите и да образоваме хората", бодро заявява кандидатът звезда, влязъл по червен килим в една спортна зала в Ал Уакра, южно от столицата Доха. Няколко десетки катарци, облечени с традиционни роби, го слушат внимателно, отпивайки чай.

На 2 октомври катарците предстои да изберат 30-членен съвет, наречен Шура - законодателен орган без особени правомощия. По-рано членовете на Шурата бяха назначавани от емира, в чиито ръце все още остава повечето власт в страната, където политическите партии са строго забранени и до днес.

Тези избори представляват малка и рядка отстъпка в полза на демокрацията в един регион, твърдо затворен за публичен дебат. Според наблюдателите впрочем тя няма да означава обрат за Катар.

Естествено Шурата ще може да предлага закони, да одобрява бюджета и да сваля министри, но всемогъщият емир ще има право на вето.

Вотът ще се проведе на фона на кампания за подобряване на имиджа, водена от малкото богато на газ емирство, редовно охулвано от правозащитните организации, по-специално с наближаването на Световното първенство по футбол, насрочено там догодина.

Говорейки пред събралите се, Саид ал Буршаид грижливо избягва обичайните предизборни нападки, като ту предпазливо възпява правата на трудещите се и на жените, ту сипе общоприетите славословия за политиката на емира, шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

"Стремежът ни е да направим системата по-отворена, също и да разискваме въпроси на съвремието", уверява пред АФП актьорът, облечен с бяла кандура - традиционната роба, носена от мъжете в Залива.

Точният човек

Улиците из страната бяха изпъстрени с предизборни плакати, но 14-дневната кампания протече без истински дебати и не засегна деликатни въпроси, засягащи автократичната и твърде консервативна държава.

От общо 284 кандидати едва 28 са жени. Мъжете избиратели, дошли да подкрепят Саид ал Буршаид, са пет пъти повече от жените; разделя ги червен кадифен шнур.

"Според мен Катар едва ли ще спечели от това кой знае какво, що се отнася до законодателство или национални реформи, коментира изборите Майкъл Стивънс, аналитик от мозъчния център "Институт за изследване на външната политика".

Според дипломатически източници местните фамилии и племена вече са провели неофициални вътрешни гласувания, за да определят кой да бъде избран. А чуждестранните работници - огромното мнозинство от населението, не могат да участват във вота.

При все това Насер ал Куари вижда в него "позитивна и много важна стъпка напред"; надява се хората да не се ограничат с избора на кандидатите, "най-близки до семейния или приятелския им кръг". "Бих искал да изберем точния човек на точното място", споделя пред АФП този млад избирател.

Да си кажат думата

По думите на Даниел Райхе, преподавател по политически науки от Джорджтаунския университет в Катар, предстои "една стъпка към демокрация, каквато може би нямаше да бъде направена без наближаващото Световно първенство", насочило прожекторите към емирството.

Остава да видим дали Шурата "ще получи повечко власт", казва той.

"Правителството разбра, че е време за демократична система у нас. Ние сме втората страна в Залива след Кувейт", посочва за АФП шейсетгодишен избирател, пожелал анонимност.

Малко петролно емирство от Залива, Кувейт единствен сред страните от региона поддържа сравнително оживена парламентарна дейност; избраните депутати не се колебаят да атакуват някои министри. И там обаче ключовете на властта са в ръцете на монархическата фамилия Ас Сабах.

"Очаква ни един етап на чиракуване. Дошло е време хората да могат да си кажат думата", радва се шейсетгодишният гласоподавател.

Подобни статии