Като част от безплатните заниманията по интереси на МОН: Срещи с капитан на кораб и уроци по латински през лятната ваканция

Срещи с капитан на кораб, уроци по латински език, спортни заниманията, кръжоци за четене, математика, посещения на музеи и паметници са само част от безплатните занимания по интереси на образователното министерство за учениците.

Те се провеждат по определен график във всички области на страната в центровете за подкрепа за личностно развитие, регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, училища, културни институции, читалища и бази на спортни клубове.
Запознаване с различни морски професии е едно от заниманията за лятото, които предлага Центърът за кариерно ориентиране във Варна. „Учениците ще посетят планетариума, ще се срещнат с капитан на кораб, ще влязат в тренажора в Технически университет - Варна. Идеята е да се помогне за ранното кариерно ориентиране за най-малките - 7- до 12-годишна възраст“, обясни Дияна Янева. В петдневната програма от 26 до 30 юли децата ще разберат как да се ориентират по звездите. Това ще стане по време на посещението им във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, където ще направят музейна разходка и беседа за военноморските професии във Военноморския музей. Ще научат какво прави корабният мостик при посещението си в ТУ - Варна. За да се потопят в света на гмуркането, ще имат среща с водолаз, ще могат да разпитат и какво е да ръководиш кораб при срещата си с капитан на кораб в яхтклуба „Кап. Г. Георгиев“. Часовете за морските професии привличат и най-голям интерес на малчуганите и вече са запълнени, обясни Янева. През целия юли и август се организира и лятна академия „Опознай професията“. По време на нея учениците се срещат със специалисти от различни браншове. Сред тях са пожарникар, програмист, зооинженер, диригент и други. От центъра ще организират и кариерно консултиране на кандидат-гимназистите. „След като излязат класиранията от националното външно оценяване, много очаквания се сриват и започват да се търсят нови алтернативни, за да стигнем до най-доброто място и училище за детето спрямо неговите желания и постигнати резултати“, сподели Янева. Тя допълни, че като част от програмата на центъра в отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” ще има и лятна занималня на тема „Професия мечтател“. Тя ще е от 7 до 28 юли.
Втора поредна година в столичното 17-о СУ „Дамян Груев“ ще се проведе лятна школа по класически езици и история за учениците от прогимназиален етап (от 5-и до 7-и клас). Тя ще бъде последната седмица на август – от 26 до 30 юни, като се очаква в нея да се включат около 20-25 деца. Организатори са създателят на школата и учител по латински език Димитър Драгнев, преподавателят по история Юлиян Ризов и учителката по философия Мадлен Нанева. От 9 до 17 часа в рамките на 5 дни учениците ще имат общи и индивидуални занимания по латински и старогръцки, които ще бъдат водени и от гост-лектори. Те ще пишат и говорят на езика, ще упражняват различни диалози, ще четат текстове, ще се запознаят с различни научни термини, обясни Димитър Драгнев. За учениците ще бъдат организирани игри, свързани с античната и средновековната история. Следобед пък ще имат беседи в Древна Сердика, „Света София“, Археологическия музей. „По този начин учениците ще имат пълноценно езиково обучение, което да е съобразено и с учебната им програма по други от учебните предмети“, сподели организаторът на лятната школа.
Центърът за подкрепа за личностно развитие - Спортна школа в София помага учениците да поддържат здрав дух и здраво тяло по време на ваканцията. Те организират занимания в множество спортове под ръководството на висококвалифицирани треньори. От 21 юни до 30 юли деца и ученици от 6 до 18 години могат да избират между групи за волейбол, баскетбол, лека атлетика, петанка, туризъм, плуване, народна топка, бадминтон, тенис на маса, подвижни и щафетни игри, хандбал, срийт фитнес. Всички занимания се провеждат по график с предварително записване при спазването на всички противоепидемични мерки. „Още сме в ситуация на пандемия и не можем да си позволим големи групи. За басейните има ограничение до 15 деца, тъй като тренировъчните са по 17 метра.

Няма да връщаме деца

Часовете са един след друг и ако групата в 10 е запълнена, детето може да отиде в следващата група в 11. Столична община има координатор за отделните спортове. Ако за групата в понеделник няма места, учениците се пренасочват към друга“, обясни директорът на Спортна школа София Соня Христова. По думите й вече има голям интерес и е хубаво, когато видиш, че децата отново се забавляват. Христова даде за пример, че гимнастичките ще организират игри. Туристическите походи пък ще се организират от треньора по баскетбол и лекоатлетка, които са планинари. Първите дни те избират по-близка дестинация, а след това увеличават разстоянието на маршрута, но се съобразяват с възрастовата група. На място се правят и подвижни игри. По време на подходите може да се включат и родителите.

Подобни статии