Казахстанските власти планират да учредят медал за заслуги в борбата с коронавируса

Касъм-Жомарт Токаев

В Казахстан се планира гражданите с особени заслуги в борбата с коронавируса да бъдат награждавани със специален медал, се казва в проектоуказ на президента Касъм-Жомарт Токаев, качен на сайта с нормативни актове на републиката, цитиран от ТАСС.

"За целите на поощряването на гражданите на Република Казахстан, с особени заслуги в борбата с коронавирусната инфекция, постановявам да се учреди медал "Халък алгъсъ" ("Народна благодарност")", се казва в документа, който ще бъда подложен на обществено обсъждане до 1 юни.

Според правилата предложенията за награждаване с медал се внасят пред президента от двете камари на парламента, правителството, Конституционния съвет, Върховния съд, министерствата, други централни държавни органи, кметовете на градовете Нур Султан, Алмати и Шимкент, областните управители, а също от обществени организации.

В Казахстан медалите се връчват от президента или от друго лице по негово разпореждане.

 

Подобни статии

 • Ген. Мутафчийски: Благодаря на медиите за ежедневното отразяване на COVID-19

  Ген. Мутафчийски: Благодаря на медиите за ежедневното отразяване на COVID-19

  "Благодаря на медиите, защото ако не беше ежедневното отразяване на данните, на текущите проблеми, на популяризиране, на това което се случва в България, нямаше да имаме тези резултати. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски слд последния засега брифинг. Той благодари на медиите и за това, че са представяли различни мнения, за да могат българите да направят информиран избор.

  41
 • Бойко Борисов: Когато резултатите са налице, тогава и много богове мълчат

  Бойко Борисов: Когато резултатите са налице, тогава и много богове мълчат

  Не искам да си приписвам заслуги, но ние направихме чудо, изтъкна премиерът

  Националният оперативен щаб (НОЩ) преминава на режим "бойна готовност". Ежедневни брифинги няма вече да има, а при необходимост щабът, който ще дейстства до 31 декември, ще бъде свикан веднага отново. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който лично участва в последния засега брифинг (данните от него - тук).

  78
 • Закриваме сезона на брифингите

  Закриваме сезона на брифингите

  25 са новозаразените с коронавирус за последното денонощие, от тях седем са в болница. Това са данните от последния към момента брифинг на Националния оперативен щаб, съобщени от неговия председател - ген. Венцислав Мутафчийски.
  Общо изследваните проби са 1174. Активност се наблюдава в 8 области на страната. Общо установените лица с COVID-19 в България са 2588.

  За последното денонощие има един нов случай на заразено лице до 18 години. Става дума за 17-годишен младеж от София, който е на домашно лечение с минимална симптоматика.

  Двама са новозаразените лекари – един от Пловдив и един от Сливен. Процентът на заразен медицински персонал е 10,4% от общата бройка.

  За последното денонощие има още един смъртен случай – на 68-годишен мъж от Благоевград. 116 души са новите излекувани, съобщи още ген. Мутафчийски.

  В международен план и конкретно на Балканите, Турция остава водещата страна по брой заразни с коронавирус. За последното денонощие Турция отчита 867 новорегистрирани случаи на коронавирус.

  В съседна Румъния са регистрирани 152 нови случаи, а в Сърбия – 69 случаи. В Северна Македония, където беше възстановен вечерният час, са регистрирани 101 нови случаи.

  Гърция и Хърватия не са отчели нито един случай на новозаразен с коронавирус за последното денонощие.

  90