Казанлъчани бият тревога: Изоставен е гробът на Бозвелиев

Гробът на един от най-видните български социалдемократи Константин Бозвелиев (1862-1951) тъне в немара и забрава, гневно съобщиха жители на Казанлък , които напомнят за личността на някогашния съратник, но и основен опонент на Димитър Благоев-Дядото по време на Бузлуджанския учредителен конгрес през 1891 година.

На връх Арахангелова Задушница паметникът, на който все още личи снимката на някогашния основател на БРСДП /о/ , кмет на Казанлък и 14 години  народен представител политик  нямало кой дори едно цветенце да постави, разказва журналистиката Деляна Бобева.

Пак тя припомня, че през 2013-а година с много апломб от БСДП издигнали инициатива родната къща на Бозвелиев, дарена преживе от него и втората му съпруга Йорданка на община Казанлък да бъде превърната в музей. Осем години по-късно иниицативата е „доникъде“, признава местният лидер Петър Попов. Междувременно било продадено и прочутото Бозуково кафене, наричано Академията, където преди време имало сбирка с фотоси и документи, напомнящи на съвременните поколения за делото на щирокия социалист. Продали го на местен бизнесмен, той го превърнал в кръчма, която пък покрай пандемията е захлопнала врати.

Паметникът на Константин Бозвелиев и втората му съпруга е оцелял по чудо, след като на мястото на старите казанлъшки гробища през 60-те години на миналия ХХ век биват изравнени. В новия парк го преместил юристът Стефан Саранеделчев с неколцина приятели. Поставили го в центъра на гробището с надеждата че общината ще се погрижи за в бъдеще за паметта на заслужилия казанлъчанин, който останал без наследници след смъртта на двете си деца.

„Не е необходимо твърде много, просто някой трябва да се сеща за заслужили хора преди нас. Забравим ли за предците си просто сме обречени да забравят и за нас…“, коментира Деляна Бобева и изразява надежда, че въпреки проблемите и ежедневните грижи в общинската администрация ще намерят възможност поне да разчистят паметничето въпреки че формалният повод, рожденият ден на Бозвелиев да отмина на 10 ноември, а годишнината от кончината му е на 11 януари.

Паметливи казанлъчани припомнят, че все още не е направено достатъчно и за издаването на спомените на Константин Бозвелиев, които той оставя заедно с цялата си библиотека на родния си град.Пред 21013-та година работещият тогава над архивите му Пеньо Терзиев съобщи, че сред тях попаднал на любопитни ръкописи. Единият е писмо от Димитър Благоев до Бозвелиев от 1919-а, където Дядото му се извинява за разцепването на партията на тесни и широки социалисти през 1903-а година. В другия е завещанието на Бозвелиев: в което настоява ковчегът му да бъде обвит в червено знаме и да няма траурни речи.

Подобни статии