Келепирът е по-силен вирус и от ковида

„Келепир има в тая работа, ей!“ е реплика, която отдавна е станала емблема на Алековия герой Бай Ганьо. Стремежът да се реализира печалба без много труд и пот май наистина е наша национална черта.

Нищо не беше в състояние да спре опашките пред хипермаркетите, когато обявиха празнични промоции. Инстинктът, че трябва да се вземе нещо изгодно и евтино и да се спести някой лев, явно е несравнимо по-силен от инстинкта да пазим живота и здравето си.

За стремежа към келепир бронебойни патрони няма открити (по Вапцаров). Нито глоби, нито страх от зараза - нищо не е в състояние да го спре. И границите не са проблем за него.

Днес стотици коли блокираха границата с Турция. Плацът на „Капитан Андреево“ се оказа тесен за мераклиите да пазаруват като за последно в Одрин.

Новината, че Турция от 30 декември ще иска отрицателен ПСР тест на влизане, подгони хиляди нашенци към пазарите и евтината лира.

В последния почивен ден те предпочетоха да висят в задръстване на два буквално затапени гранични пункта пред уюта на дома. И което е много по-важно - сякаш забравиха, че има пандемия.

Защото едва ли някой не знае, че по пазарите и в тапата ще попаднат в тълпа от непознати. Но като може да спестиш няколко стотачки от един напълнен багажник с евтини стоки от Одрин - какво толкова? Точно на тях ли ще се случи да се заразят! Както е казано, сит на гладен вяра не хваща!

И има ли значение колко хора ще изложат на риск да попаднат в черната статистика. Колко могат да заразят, преди да разберат, че са болни? Ама можело и най-близките да пострадат. Да, може, но келепирът си е келепир!

Вярно е, че турската лира е евтина като никога досега. Вярно е, че някои стоки в Одрин са и по-качествени и два-три пъти по-евтини в момента. Даже и литър дизел е 40 стотинки надолу.

Само че дали, преди да тръгнат, си направиха и една друга, не много сложна сметка. Колко пари ще оставят в аптеките, ако се заразят. И колко струва безценният човешки живот в техните представи?

200-300, максимум 400 лева. С една кола и догоре да я натъпчеш, повече трудно ще спестиш. Но си е келепир - дума да няма!

Вероятно същите тези хора се присмиват на циганите, когато казват, че гладът е по-силен от тока. А в случая постъпват точно като тях. За някои българи келепирът е по-силен вирус от ковида! 

Подобни статии