Келепирът като национален спорт

Жена от Велико Търново се опита да излъже здравните инспектори и да й бъде поставена втора ваксина месец и половина по-рано.

Както е казал анонимният мъдрец: Човешката простотия не познава граници! Специалистите, разработили въпросната ваксина са извършили стотици изследвания, за да установят как да действа тя най-безопасно и едновременно с това най-ефективно на човешкия организъм. Не само да бъде полезна, но да бъде и безопасна. И са установили един период от време между двете ваксини, който в никакъв случай не трябва да бъде променян, а още по-малко пък намаляван. Това са го установили специалистите. Но за наследничката на Бай Ганьо мнението на специалистите не струва и пет пари.

„Те ще ми кажат на мене кога да си бия втората ваксина. Ще си я поставя, когато си искам и когато на мен ми е удобно.” А това, че след преждевременно поставената ваксина можеше за 24 часа да се гътне, кой щеше да е виновен?

Когато в древността учениците попитали един мъдрец: „Учителю, защо сте изпотен?, той отговорил: „Препирах се с простаци.” Това като че ли важи особено за нашенеца.

Защото все някой друг е виновен за положението и нещастието на нашего брата. Особено силна антипатия и омраза изпитва той към държавата и нейните служители. Всичко, което те правят за него, поставя под съмнение, ходи, умува, пресмята, будува до първи петли и накрая смело отсича, че родните държавници и управници са част от голям световен заговор, целта на който е да бъде унищожен точно той: като го ваксинират,“чипират“ и прочие други такива. За какво на световните заговорници им е потрябвало да унищожават точно него, Ганчо изобщо не се замисля. Той няма време за това, защото е прекалено зает с разкриване на следващия световен конспиративен план. Недоверието и подозрителността са пословични и са част от неговата народопсихология. Но по-силен от тях е пословичният келепирджилък. Нашенецът  умира от удоволствие и от желание вечно да прецаква някого и да удари келепира. Не случайно точно българският народен творец е родил мисълта: „Шамар да е, ама аванта да е.” Винаги, когато стане опит да удари кьоравото, става невероятно хитър и изобретателен. Ако тази негова находчивост беше впрегната за полезни цели, сигурно България щеше да е на първото място в света по изобретения и стандарт на живот. За съжаление в повечето случаи тази мисловна енергия нашенецът използва за разрушителни, а не за съзидателни цели, за своя лична изгода или пък просто за да направи напук на държавата.

В конкретния случай с опита за измама с ваксината във Велико Търново жената решила да пререди останалите и да си постави ваксината ей така, на своя глава, заобикаляйки и потъпквайки всички здравни правила и наредби. Което също е своего рода келепир. По-лошото е, че това не е единичен случай, за да махне човек с ръка. А когато тези опити за прецакване и надхитряне се превърнат в национален спорт и хоби, тогава вече нещата не вещаят светло бъдеще.

Подобни статии