КЕВР категорично: Липсват основания за нови цени на тока и парното

„Цената на топлинната енергия, както и цената на електрическата енергия, произвеждана по високо-ефективен способ от топлофикационните дружества, ще остане същата и няма да бъде променяна за българските потребители. Също така КЕВР няма основание да променя тези цени, независимо от възникващи проблеми между обществения доставчик и някои от топлофикационните дружества“. Това заяви председателят на регулатора Иван Иванов по време на заседанието си в четвъртък, на което беше обсъждано предложението за поевтиняване на газа от декември с 2-3%.

Междувременно БНР съобщи, че ако до края на месеца „Топлофикация - София“ не изплати дълга си, „Булгаргаз“ ще потърси парите си по съдебен ред. От държавната газова компания уточняват, че просрочените задължения на топлофикационното дружество вече са в размер на близо 149 млн. лева.

„Булгаргаз“ са изпратили поредното писмо до софийската топлофикация, в което се настоява дължимата сума да бъде изплатена до края на месеца, за да може да се гарантират доставките на синьо гориво за страната. Ако „Топлофикация - София“ не започне да се разплаща, газовата компания ще потърси парите си по съдебен път, както направи миналата година. Тогава „Булгаргаз“ прибегна до съда, но след като топлофикационното дружество погаси част от задълженията си, искът беше оттеглен, напомня БНР.

Подобни статии