Кинодейци се ожалиха в петиция, че държавата е изоставила българските филми

„Към днешна дата киното остава в безпрецедентното положение и съзнателно или не е напълно изоставено от държавата!“ Зад тази теза застават над 800 филмови дейци у нас в петиция, адресирана до премиера ген. Стефан Янев и културния министър проф. Велислав Минеков. Повод за стартирането на подписката са новите условия за програмата „Творчески инициативи“ към Национален фонд „Култура“, от които става ясно, че киното отпада от кръга на изкуствата, които се финансират.

Петицията е подкрепена от Христо Мутафчиев, Стефан Командарев, Светослав Овчаров, Петър Вълчанов, Катя Тричкова, Светла Ганева, Нели Димитрова, Симеон Венциславов и др.

„Подобно дискриминационно отношение се забелязва и при литературата, където е създаден изкуствен конфликт между писатели и преводачи. Съзнаваме, че бюджетът на “Творчески инициативи” е намален неколкократно, но тежестта от това съкращение на средства не е солидарно разпределена“, пишат авторите на петицията – Анастасия Мелникова, Теодора-Косара Попова и Павла Котова.

По техните думи НФК е единствената държавна институция, която предоставя възможност на младите български творци да кандидатстват за финансиране като физически лица и като творци без сериозен опит зад гърба си – факт, заради който смятат, че е почти невъзможно да разчитат на финансова помощ от НФЦ, БНТ или Столична община.

„При това положение е необяснимо защо младите и независими кинотворци биват дискриминационно изключени от една от малкото програми, през които могат да получат средства, особено на фона на тазгодишното блокиране на работата на ИА Национален филмов център. Въпреки увеличението на държавните средства за кино, липсата на допълнителен административен капацитет в ИА НФЦ, прави на практика невъзможно прилагането на приетите нов ЗФИ и ППЗФИ“, пише още в петицията.

Авторките настояват срокът за кандидатстване по „Творчески инициативи“ да бъде удължен, като киното и литературата бъдат върнати в кръга на финансираните изкуства.

Подобни статии