Кирил Божков посвети песен на Петя Дубарова

Посрещна ЧРД в Троянския Балкан, с „Лунапарк“ творят по приказки на Андерсен

Кирил Божков

Музикантът Кирил Божков, известен като един от основателите на Б.Т.Р., посвети песен на бургаската поетеса Петя Дубарова, озаглавена „Нежно морско цвете“.

„Не е по неин текст, а е посветена лично за нея. Аз съм очарован от нейното творчество повече от 19 години“, споделя композиторът. Преди дни той посрещна 53-тия си рожден ден в Троянския Балкан. „Природата ме зарежда, по планинарството ме запали приятелката ми“, разкрива още Божков.

Празник

На 26 април рожден ден празнува и барабанистът на „Лунапарк“ - Мирослав Шиндаров. Тази година честитките успяват да изненадат Кирил, който решава да отпразнува рождения си ден два пъти – веднъж с най-близките и втори път с музикантите. „Първо ми честитиха, разбира се, семейството ми. Празнуването обаче си го направих на любимо за мен място. Моят род по бабина линия е от Тетевен - Троянския Балкан. Там редовно ходим в изключително тесен кръг и си празнуваме в едно малко хотелче, на много красиво място на река, в гора. Получих много поздравления, някои от които много интересни. Това, което не ме учуди, е от дългогодишни фенове, които ме поздравяват всяка година. Имах съобщения и от бивши гаджета (смее се). От някои поздравителни адреси бях поласкан“, споделя Кирил, който през уикенда ще духне свещичките повторно. „Сега ще празнувам рождения си ден със семейството си. Това е традиция при нас. Ние си празнуваме по два пъти рождените дни. Веднъж със семействата, веднъж с групите. Така че тази традиция идва от време оно. С Б.Т.Р. празнувахме и с групата, и с приятели, и отделно със семейството си. Сега продължавам тази традиция с „Лунапарк“ - новата ми група. Така че празници има“, издава той.

По ноти

В пандемията Кирил успява да осъществи голяма част от плануваните песни. Най-голямо вълнение предизвиква тази за Петя Дубарова. Сред любопитните проекти се нарежда и „Дяволско стъкло“, по приказката на Андерсен „Снежната кралица“. „Всичко е наред, защото използвахме времето, когато нямахме възможност да правим живи изпълнения, за правене на музика. Мога да се похваля, че направихме много бързо някои песни. „Дяволско стъкло“ - дори снимахме и клип. Направихме и „Нежно морско цвете“, която песен е посветена на бургаската поетеса Петя Дубарова. Направихме и още три песни, които записахме в този период. Това са все песни, създадени по време на пандемията. Така че използваме максимално своите ресурси да правим музика. Имахме ограничен брой партита, а сега май се усеща нов подем в свиренето на живо“, разказва музикантът. 

Из България

За щастие не успява да се сблъска с COVID-19. Смята, че това е така, тъй като голяма част от времето си прекарва у дома – къща във вилна зона, близо до столицата. „Живея в къща от близо 5 години. Гледам котенца. Зеленина, тишина, чистота, спокойствие – много е красиво. Смятам, че заради тези неща подминавам короната, защото хората, които тук сме в контакт, знаем на кого какво се случва“, казва той. Презарежда в планината, това е една от причините да предприема и малко по-трудоемки походи. „Имах едно изпитание и това беше връх Вихрен. Аз не съм много висока топка в изкачването, в планинарството. Но успях да го изкача. Беше труден преход, така че него ще го запомня. Този връх е изключително красив. Имаше и диви кози около нас. Много красиви места има България. Ходя до Рилските езера, Сапарева баня заради минералната вода. Обичам в Котленския Балкан. Селата там все още са запазили духа на старата българска къща с каменните дувари. И Витоша е много добра дестинация и който има желание и много препоръчително. Красиви подходи има от Бистрица и Железница към Витоша. Така че и това също не трябва да се подценява“, завършва Кирил, вече набелязал следващите дестинации.

Музиката го среща с Глен Хюз и Джон Лоутън

Едни от най-хубавите си години Кирил прекарва с музикантите на Б.Т.Р. Музиката му отнема време, усилия и безкраен труд, но му подарява далеч повече. „Какво ми даде – среща с басиста и певец Глен Хюз от „Дийп Пърпъл“, среща с Джон Лоутън от „Юрая Хийп“ и редица други. Какво още ми даде – веднъж в публиката мой съученик ревеше с пълно гърло. Осъзнах, че моментът е исторически. Пред най-много хора съм пял в Китай. Там не ръкопляскат, развяват малки знаменца. От тях имаше силен вятър на стадиона“, казва той.

 

Подобни статии