Кирил Икономов и Мая Нешкова вдигнали тайна сватба (СНИМКИ)

Гостите им дошли по тениски - мислели, че са поканени на пикник

Кирил Икономов и Мая Нешкова вдигнали селска сватба, а венчавката направили в Пазарджик.

В понеделник големият композитор Кирил Икономов ще отпразнува своя 67-и рожден ден в компанията на своята съпруга певицата Мая Нешкова и дъщерите си. Колеги благородно му завиждат, защото талантът от Пиринския край има един от най-здравите бракове в целия музикален бранш.

Музиката го събира с гласовитата Мая още като студенти. Той започва да композира песните й, а тя да ги представя пред публиката по един безапелационен начин. След близо половин век те все още са заедно и се обичат така, както когато се вричат един за друг. Преди да изрекат брачната клетва, са седем години заедно.
„Направихме сватбата извън Благоевград, защото вече имахме много почитатели, много приятели. Освен нашите родители никой друг не знаеше, че идват на сватба“, връща лентата назад родният Орфей. Тържеството направили в село Баланово. Звездните младоженци предупредили само кмета, като никой от гостите не подозирал за плановете им. „Мислеха, че сме ги поканили на пикник, и дойдоха по гащи и фланелки. Но пък стана истинска веселба с много настроение. Разбира се, и ние с Мая пяхме и свирихме“, описва оригиналната си идея Икономов. Самият църковен ритуал направили 3-4 лета след това в Пазарджик. Имали щастието покойният дядо владика Натанаил и днешният патриарх Неофит (тогава в ролята на свещеник) да ги венчаят. Те орисали съвместния им живот с голяма благословия, която продължава да ги държи на повърхността въпреки житейските бури.

Изпитание

Едно от големите изпитания за композитора се случва преди десетина години. „Прекарах инфаркт. По време на един концерт с Мая изпълнявахме бис. В суматохата бях прободен от един остър стол в областта на слабините. Кръв хвърчеше навсякъде. Бавно се изтеглих. Спуснаха завесите. Тогава рухнах. Закараха ме в благоевградската болница, където прекарах 15 дни. Но публиката не разбра какво е станало. Професионалистът може и да умре на сцената. Но зрителите не трябва да знаят какво се случва“, описва житейската си философия музикантът.
В болницата в Благоевград положението обаче се усложнило. „В слабините ми беше влязло парче плат от панталоните ми. И част от стола имаше в тялото ми. Лекарите не са обърнали внимание на това и са ме зашили. На следващия ден се наложи нова интервенция - наново започнаха да режат и да вадят това, което беше вътре. Получих и инфаркт. Сега съм добре. Надявам се Господ да ми даде сили да си гледам семейството и да осъществя проектите си. Ходя на лов, разхождам се в планината. Цялото семейство спазваме плодова диета. Чувстваме се отлично“, разказваше в свои интервюта естрадният ас.
Той е авторът на една от най-обичаните тържествени песни "Честит рожден ден". Ако я беше написал на Запад, днес рожденикът можеше да е мултимилионер. „У нас средно по 16 000 пъти на ден се пуска в ефир тази песен. Ако взимахме авторски права само от нея, то можеше с Мая сутрин просто да се събуждаме и да си караме живота в безделие“, казва с усмивка Кирил Икономов.

Пандемия

През годините семейният и творчески тандем Икономов - Нешкова остават верни на високите стандарти на българската музика и естрада, като близо половин век продължават да пълнят родните зали. Подобно на всички музиканти, обаче пандемията от март месец миналата година стопира плануваните им концерти. Двамата заедно с дъщерите използвали принудителния престой у дома, за да запишат няколко нови хита, които планират да промотират това лято. Надяват се постепенно с разхлабване на рестрикциите в последните месеци музикалният живот да възкръсне отново с концерти в пълни зали. Иначе и без шумни реклами хората помнят и припяват песните им "Конче вихрогонче", "Слънчева обич", "Китка за обич", "Щастие с пари не се купува", "Храмът", "Честит рожден ден", "Обичам те", "Пей, сърце", "Клетва", "Опълченци" и др.
Мусомище
Икономов е роден на 10 май 1954 г. в село Мусомище, Гоцеделчевско. Прозорецът към света на музиката му се отваря с прекрасните песни на майката Дафинка и татко му Иван - трудови и всеотдайни хора, припознати от сина им като пример за духовност, трудолюбие и патриотизъм. В семейното гнездо топлина отдават и неговите сестри Виолета, Елена и брат му Томчо. Невръстният юноша потегля за София, където успешно завършва музикалното си образование. Започва с тромпет при Русан Атев, проф. Карпаров и проф. Карел Стари. Също така изучава хорово и оркестрово дирижиране при професорите Лилия Гюлев и Емил Янев. За да се издържа, нощем свири в заведения, а през деня учи. Началото на кариерата му е първо в Музикалния театър "Стефан Македонски", а после - с оркестър "Обектив" към Концертна дирекция. Следват изяви с биг бенда на Софийския цирк - "Оптимисти", под диригентството на Дарчо Секеларев и Гого Бакърджиев.

Емил Димитров

Възлова в кариерата му е 1978 година, когато основава оркестър "Благоевград". Солисти там са били едни от големите имена на българската естрада: Емил Димитров, Йорданка Христова, Мустафа Чаушев, Христо Кидиков, Доника Венкова и други звезди. Като солист на бенда се изявява и бъдещата съпруга на Икономов певицата Мая Нешкова. От този момент двамата стават неразделни спътници в творчеството и живота. Имат две дъщери, близначките Весела и Йоана, които вече уверено вървят по пътя на своите родители и записват свои песни.
Демокрация
След демократичните промени от 1989 г. в ролята на бизнесмен и общественик Икономов се прочу с това, че искаше да се погрижи за сваления от власт Тодор Живков. За целта той беше наел една база „Бодрост“, ремонтира я, но планът му не се осъществи - Тато да заживее там.
Преди само няколко години пък музикантът замалко да скочи в политиката. Последователно различни правителства му предлагат първо министерско, а после и зам.министерско кресло в ресора на културата. Той обаче заявява, че е останал верен на принципа си - творецът не трябва да се занимава с политика.


Има зад гърба си над 4000 концерта

Многохилядни са тиражите на неговата авторска музика - 7 албума, между които един двоен и един троен, а десетки сингли излизат на пазара. Зад гърба му са над 4000 концерта, изнесени в България и чужбина, голяма част от които са в най-престижните зали и стадиони на страната. Концертите на композитора са мащабни сценични произведения с участието на големи симфонични концерти. Икономов е може би единственият ни така широкоспектърен съвременен композитор, който дръзва да прави подобни концерти и да пътува непрекъснато из страната и чужбина.

Вдигна параклис в Благоевград

Кирил Икономов освен забележителен творец е и виден общественик, ангажиран с настоятелствата на църкви, училища, театри, академии по изкуствата и агенция за защита на авторски права. Със съпругата си Мая Нешкова построяват параклиса „Успение Богородично” в местността Бачиново над Благоевград. По негова инициатива и съдействие се построява училище „Свети Климент Охридски” - Благоевград. Семейството му активно се включва в помощ на деца в неравностойно положение. От 2002 г. се премества в София. Член на настоятелството на Държавния музикален театър „Стефан Македонски”. Председател е на Европейската агенция за защита на изпълнителски, авторски и продуцентски права. Член е на Евразийската академия - Москва; почетен доктор на Института за социални и политически анализи.

Подобни статии