Кирил Петков: Не бих могъл да работя със зависимости

За тези девет седмици разбрах, че промяната не е толкова трудна, ако тя е отборна и с общи политики, заяви служебният министър на икономиката

Служебният министър на икономиката Кирил Петков заяви, че не може да работи със зависимости, в отговор на въпрос, в рамките на рубриката "Властта говори! Открито" във фейсбук страницата на МС, дали иска да продължи своята политическа кариера.

Той каза, че президентът Румен Радев е задал в началото общите приоритети пред служебния кабинет - нулева корупция, спиране на кражбите, вземане на парите от кражбите и подпомагане на хората, които имат нужда - например пенсионерите под прага на бедността, отвореност към бизнеса с осъзнаването, че бизнесът дава добавената стойност в икономиката, а не държавата. Министърът изтъкна, че с държавния глава са водени разговори само за това как част от тези приоритети се постигат от кабинета. Но нито един път не ми е казал - Кириле, направи това или това, или - не трябва да правиш това и това. Тази свобода на действие ни даде шанса, на служебното правителство, да спринтираме и да действаме, без да се съобразяваме с политическа конюнктура, с избори. Това беше лукс в политическата система. Сега, дали такъв лукс може да съществува в едно нормално правителство - не знам, не съм бил част от такова, заяви министър Петков.
За мен беше чест да работя за България, каза министърът и допълни, че в тези девет седмици е разбрал, че промяната не е толкова трудна, ако тя е отборна и с общи политики. С удоволствие и с радост бих продължил да помагам на България по най-ефективния начин, но съм убеден, че единственият начин това да може да бъде факт, е да имаме свободата на действие. Ако политическите партии са готови да ни дадат тази свобода, ние бихме продължили да действаме, но ако политическите интереси и контролът надделее, тогава няма смисъл в следващия етап да продължим. По-добре да следим нещата и когато има тази възможност за свобода, отново пак да влезем, заяви министърът.

Подобни статии