Китай отбеляза националния си празник с масирано въздушно нахлуване в близост до Тайван

Тайванските военновъздушни сили днес отново изпратиха изтребители, за да предупредят 25 китайски самолета, които навлязоха в зоната за въздушна отбрана на страната, каза министерството на отбраната в Тайпе, цитирано от Ройтерс.

Това се случи в деня, когато Китай отбелязва националния си празник - основаването на Китайската народна република (КНР), отбеляза агенцията.

Тайван, за който Пекин претендира, че е част от КНР, се оплаква вече повече от година от чести мисии на китайските военновъздушни сили, провеждани в близост до демократично управлявания остров. Често те се провеждат в югозападната част на зоната за въздушна отбрана на страната, близо до контролираните от Тайван острови Пратас.

Според тайванското министерство в последната китайска мисия са взели участие 18 изтребителя J-16 и четири изтребителя Су-30, както и два способни да носят ядрени оръжия бомбардировачи H-6 и самолет за борба с подводници. Министерството уточни, че Тайван е изпратил бойни самолети да предупредят китайските самолети да напуснат въздушното пространство и е развърнал системи за противовъздушна отбрана.

Според публикувана от министерството карта, всички китайски самолети са летели в район близо до островите Пратас, а двата бомбардировача са летели най-близо до атола.

Китай все още не е коментирал инцидента.

Най-голямото нахлуване досега се случи през юни и в него участваха 28 самолета на китайските военновъздушни сили.

Последната китайска мисия става по-малко от ден след като китайското правителство отправи яростни нападки срещу тайванския външен министър заради усилията му да популяризира Тайван на международната сцена.

Тайванският външен министър Джоузеф Ву, който свободно владее английски език, е изявен поддръжник на опитите на острова да се противопостави на натиска от Китай и често участва в мозъчни тръстове и други панели.

Подобни статии