Китай ще търси извънземни с "Небесното око"

Диаметърът на модерното съоръжение е 500 метра.

Най-големият радиотелескоп в света - "Тянън" („Небесно око“), разположен в южната провинция Гуейджоу в Китай, започва да търси сигнали от извънземни цивилизации, съобщи "Известия".

Официалното име на телескопа е FAST - Five hundred meter Aperture Spherical Telescope. Това е сферичен телескоп с внушителния диаметър от петстотин метра. Основните му задачи са изучаването на тъмната материя, проучването на образуването и еволюцията на галактиките, както и други научни мисии. Сега към тях ще бъде добавено и търсенето на сигнали от извънземни цивилизации.

Изграждането на 500-метровото съоръжение в планината струва 185 милиона долара. Около девет хиляди души бяха преселени от петкилометровата зона около телескопа. В радиус от десет километра е въведен режим на радио мълчание и забрана за всякакви строителни работи.

Вместо това беше открит научно-развлекателен парк до гигантския инструмент, където туристите идват с удоволствие. На 11 януари 2020 г. радиотелескопът FAST премина тестовете и официално беше пуснат в експлоатация. Работата по създаването на "Небесно око" продължи 26 години.

Оборудване за търсене на сигнали за извънземни цивилизации китайските учени получиха преди две години. Въпреки това, през цялото това време то работи в тестов режим. Чжан Тонджи, ръководител на научната група, успокои любителите на сензациите, че търсенето на извънземни няма да има приоритет пред другите научни мисии на телескопа.

Подобни статии