Китай тества хиперзвукова ракета, способна да обиколи Земята около орбитата й

Китай е извършил това лято изпитания на хиперзвукова ракета, способна да изстрелва планер - технология, с каквато до момента не разполагат нито САЩ, нито Русия, съобщи днес вестник "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Франс прес.

Потвърждавайки информацията, публикувана в неделя от в."Файненшъл таймс", американският всекидневник съобщи, че Китай е извършил през юли тест, включващ "сложна маневра, по време на която е изстрелян планер от хиперзвукова ракета по време на полет".
Това показва, че способностите на Китай са по-големи от известните досега, добавя "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на анонимни американски служители.
Според "Файненшъл таймс" "експертите от изследователския център на Пентагона "Дапра", не знаят как Китай е успял да изстреля планер от ракета, летяща с хиперзвукова скорост", с други думи повече от пет пъти по-висока от скоростта на звука. Експертите също така тънат в догадки за естеството на падналия в морето планер, пише британският всекидневник, позовавайки се на хора, които са имали достъп до информация от разузнавателните служби. Някои експерти смятат, че това е ракета въздух-въздух, други я смятат за примамка, предназначена да защити хиперзвуковата ракета в случай на конфликт.
Вестник "Файненшъл таймс" съобщи през октомври, че Пекин е изстрелял през август хиперзвукова ракета, която е обиколила Земята в орбита, преди да се спусне към целта си, пропусната в крайна сметка с няколко километра. Пекин отрече, че това е тест на ракета, заявявайки, че просто е изпитвал технологията за многократна употреба на космически кораби.

Подобни статии