Китайската корпорация, която строи магистралата на Черна гора, е била глобена заради нанесени ековреди

Китайската корпорация China Road and Bridge (CRBC) е осъдена да изплати около 200 000 евро обезщетение за унищожаването на риби и други водни организми в река Тара по време на строителството на участък от магистралата Бар - Боляре.

Корпорацията е главен изпълнител на 41-километровата отсечка, която се строи от шест години. Част от работата е около каньона на река Тара, който е под защитата на ЮНЕСКО от 1977 г.

Ваня Чалович Маркович - ръководител на експертния екип на Съвета за борба с корупцията по високите етажи на властта, заявява пред портала "Дан", че посочената сума е само малка част от реалните разходи за опустошаването на река Тара, за което бе образувано съдебно дело в Подгорица. То бе заведено от спортно-риболовното дружество "Тара и Морача", което има договор от 2018 г. с Министерството на земеделието за ползване и управление на природните богатства на района.

Планираната магистрала от 435 км трябва да свърже столицата на Сърбия Белград с оживеното пристанище Бар на Адриатическото крайбрежие, да стимулира туризма и търговията. Магистралата е една от най-скъпите в света. Финансира се със заем от Китай, а връщането на тези пари създава проблеми, отбеляза наскоро Евронюз.

Заемът от китайската държавна банка бе в размер на един милиард долара, а ако Черна гора не плаща своите задължения навреме, банката може да придобие земи в страната, особено по атрактивното крайбрежие, с изключение на тези, които принадлежат на военните или се използват за дипломатически цели, алармираха медии в региона. Магистралата се използва като ярък пример за нарастващото влияние на китайските инвестиции в държавите от Западните Балкани. Засега такива липсват само в Косово.

Очаква се 40 моста и 90 тунела да бъдат построени в рамките на мащабния проект. Той обаче е белязан от обвинения в корупция, забавяне на строителството и опасения от надвиснала екологична катастрофа.

Въпреки честото споменаване на възможно разследване на тази сделка, то още не е факт.

Подобни статии