Китайски UV лампи ни тровят с озон

Ако употребата им върви с проветряване, не ги купувайте, предупреди Богомил Николов

Стотици оферти за продажба на UV лампи срещу вируси, подходящи за домашна употреба, напълниха интернет. Голяма част от тях обаче се китайски и се продават на атрактивни за масовите потребители цени. Така могат да се намерят подобни артикули от 60 до 200 лева в интернет. Те обаче могат да бъдат опасни, тъй като тровят въздуха с озон, коментира Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“.

Той посочи, че хората трябва да са много внимателни при покупка на такива устройства. Добре е преди това да се прегледат инструкциите за начин на употреба. В случай че в тях е записано да се проветрява помещението след облъчване с уреда, е сигнал, че излъчва прекалено много озон, който може да предизвика други респираторни заболявания, коментира Николов. Той посочи, че при употреба на лампата не би трябвало след това да се проветрява, тъй като това обезсмисля дезинфекцията на вируси. Видите ли подобно твърдение, избягвайте да ги взимате, заяви Николов.

Също така тези, които разполагат с такива лампи, трябва да облъчват помещенията при липса на хора и домашни любимци в тях. Шефът на асоциацията препоръча хората да не прибягват до такава покупка, защото крие много рискове. Той обясни, че такива устройства се ползват в хирургията от много години, но там се касае за професионални UV лампи, които са изпитани и е ясно, че не крият рискове за хората. Разликата между професионалните и китайските е, че самата крушка, която излъчва светлината, при тези, които се използват в хирургията, е двойно подсигурена и количеството озон е контролирано. При китайските стъклото е тънко и озонът трови въздуха в помещенията.

Николов коментира още, че заради пандемията нашумяха много и пречиствателите на въздух. Те обаче не могат да се третират като антибактерициден уред. Те могат да пречистват прах и да овлажняват въздуха, дори може да намаляват в някаква степен съдържанието на бактерии, но не са противовирусен инструмент. За това при покупка на такова устройство е добре потребителите да се информират предварително дали въпросният пречиствател има свойството да убива вируси в помещението. Очаква се следващите седмици от Асоциация „Активни потребители“ да публикуват свое проучване с неверни твърдения за антибактериален ефект, които се появиха заради пандемията. В момента се събират различни примери, като целта е да се обясни на потребителите, за да не се подвеждат. Досега сме събрали примери за антибактериална изтривалка, антивирусен душ и много други.

Подобни статии