Китайският президент обяви фонд от 232 милиона долара за защита на биоразнообразието в развиващите се страни

Китайският президент Си Цзинпин обяви днес фонд в размер на 1,5 милиарда юана (232 милиона долара) в подкрепа на защитата на биоразнообразието в развиващите се страни, предаде Ройтерс. Той направи обръщение чрез видеоконферентна връзка към участниците в започналата вчера конференция на ООН за биоразнообразието. Тя се провежда в град Кунмин, Южен Китай.

"Развиващите се страни имат нужда от помощ и подкрепа и е необходима по-голяма солидарност", подчерта китайският президент.
Експерти предупреждават, че усилията на Китай да запази биоразнообразието на своя територия не са придружени от мерки за "изчистване" на неговите глобални снабдителни вериги и от инвестиции в чужбина, допринасящи за устойчивото развитие. Според тях за устойчиви снабдителни вериги са необходими 1 трилиона долара годишно - много повече от отделените за тази цел през 2019 г. 150 милиарда долара, отбелязва Ройтерс.

Подобни статии

 • САЩ обвини Русия, че е спонсор на тероризма

  САЩ обвини Русия, че е спонсор на тероризма

  Републиканецът Джим Банкс представи нов проект за ограничителни мерки срещу Русия, съобщи уебсайтът на Конгреса на САЩ. Документът е представен за разглеждане е подкрепен от още 38 конгресмени. Според вестник "Вашингтон пост" той е наречен "Акт за привличане на Путин под отговорност" и включва следните точки:

  109
 • 100-милионен Египет увеличава минималната работна заплата

  100-милионен Египет увеличава минималната работна заплата

  Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси издаде директива за увеличаване на минималната месечна работна заплата в публичния сектор от 2400 на 2700 египетски паунда (172 долара), съобщи в. "Ал Ахрам". Стъпката беше предприета по време на среща с премиера Мостафа Мадбули и част от министрите за обсъждане на проектобюджета на държавата за данъчната 2022/2023 година. През март м.г. минималната заплата беше вдигната от 2000 на 2400 египетски паунда (152 долара), а пенсиите бяха повишени с 13 процента.

  93
 • САЩ са отпуснали 200 милиона долара отбранителна помощ на Украйна

  САЩ са отпуснали 200 милиона долара отбранителна помощ на Украйна

  Американското правителство е одобрило в края на декември 200 млн. долара допълнителна помощ за Украйна в областта на сигурността, каза днес високопоставен представител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.

  90