Класика в танцовия театър гостува за първи път у нас

В центъра на действието в "Алея на космонавтите" е поставен диванът в хола на панелен апартамент в Берлин-Марцан. Чувствата и двигателните импулси на едно семейство от три поколения се натрупват тук в несигурна близост, могат само да бъдат погребани в летаргия или да бъдат изложени на обратната връзка с тесния им живот. Това разказват от "Гьоте институт" по повод предстоящата премиера и първо гостуване на трупата на Саша Валц у нас.

Представлението на 24 и 25 ноември в центъра за съвременни изкуства "Топлоцентрала" е в рамките на фестивала за свободен театър АСТ. Поради пандемията, тя няма да може да се присъедини на живо към събитията в София.

Хореографската конфронтация и сблъсъкът разплитат решения и развиват нелека комедия, провокирана от липсата на нежност. Този танцов пърформанс е част от поредица ранни проекти на Саша Валц, които изследват реактивния свят на всекидневието като пространство за танцова интерпретация. Създаден преди 25 години, на прага на новата епоха, пърформансът все още резонира с актуалността си и през 2021 г., посочват от "Гьоте институт". 

ЖИВ КЛАСИК

Саша Валц е призната за класик и икона на германската танцова сцена. Танцовата й трупа е основана през 1993 г. от нея и Йохен Сандиг в Берлин и представя около 70 представления годишно по целия свят.

Валц е хореографка, танцьорка и режисьорка. В началото на 90-те развива импровизационния формат "Диалози" в Берлин, където практикува нови подходи в хореографски инфраструктури. От 2000 до 2004 г. е сред режисьорите на Шаубюне. По това време създава хореографии с голямо международно влияние като трилогиите Travelogue и Kоrper, както и имерсивната танцова инсталация Insideout.

В следващите години прилага езика и стратегиите на съвременния танц, за да съживи и изследва исторически и нови опери и балети, налагайки жанра на хореографската опера. Едновременно с това, Саша Валц съдейства за развитието на танца като средство за социална и социално-политическа комуникация. Основава детска танцова компания в Берлин през 2007 г., както и формата Zuhoren (Изслушване) през 2016 г. 

ТЯ И ПАНДЕМИЯТА

През 2020 г. Саша Валц реагира на предизвикателствата от пандемията с различни проекти онлайн и на живо. Сред тях са онлайн "танцов дневник", проектът "Диалози - релевантни системи" първа и втора част, адаптация на хореографията "Сакре" и други. През март 2021 г. в Берлин се състоя онлайн премиера и най-новото творение на хореографката In C, създадено по едноименната композиция от Тери Райли.

Въведението в работния процес на копродукцията на танцовото представление "In C", воден от Саша Валц, е планирано като част от програмата в "Топлоцентрала" тази година.

Подобни статии