Класики с наденица по европейски

Популярни тв готвачи предлагат изкушаващи специалитети

Супа с наденица

Наденицата е основен продукт в европейската кухня, макар отдавна да е завладяла света. И до ден днешен в американските кулинарни учебници се отбелязва, че това е от най-използваните видове колбаси в Европа. И определено е основна черта на източноевропейската кухня, където се срещат най-многобройни варианти и най-вкусното й използване. Ето няколко идеи за приложение на наденицата в съвременни европейски рецепти, видени в 24kitchen.bg.

Лора и Стоян от Бон Апети

Супа

Продукти:

2 едрокълцани наденици

1 глава лук

3 скилидки чесън

1 стрък стеблена целина

120 г орзо (б.р. - вид паста във формата на ориз)

50 мл зехтин

1 дафинов лист

1/2 ч.л. семена от резене

1/2 ч.л. чили на прах

1 ч.л. риган

800 г домати на кубчета от консерва

1 л пилешки бульон

сол и черен пипер на вкус

 

За сервиране:

пресен босилек

заквасена сметана

 

Приготвяне:

Цепнете наденицата по дължина и извадете месото. Почистете целината, лука и чесъна и ги нарежете на кубчета. Запържете ги за кратко в тенджера със загрят зехтин. Добавете месото от наденицата. Поръсете със семената резене, ригана, чилито и дафиновия лист. Щом месото се запържи и стане златисто, добавете доматите. Гответе 10 минути на слаб огън. След това налейте бульона, добавете пастата, овкусете със сол и пипер и гответе, докато пастата напълно се свари. Ако има нужда, налейте още бульон или вода. Сервирайте супата с накъсан босилек и заквасена сметана.

 

Рейчъл Ку

Строганоф

Продукти:

40 г масло

1 глава лук

350 г пушена наденица

1 с.л. доматено пюре

1 с.л. дижонска горчица

1 ч.л. сладък червен пипер

130 мл течна сметана

сол и бял пипер

400 г талятели или папарделе

2 с.л. каперси

1/2 връзка див лук

 

Приготвяне:

В тенджера с вряща подсолена вода сварете пастата според указанията на пакета. В дълбок тиган разтопете маслото и запържете в него нарязаните на ситно лук и наденица. Щом се карамелизират, добавете горчицата, доматеното пюре и червения пипер. Разбъркайте. Добавете течната сметана и малко от водата от варенето на пастата. Добавете нарязаните на ситно каперси. Добавете прецедената паста и разбъркайте много добре. Сервирайте ястието, поръсено със ситно нарязан див лук.

 

Джейми Оливър

С леща

Продукти:

8 сурови наденици

2 стръка мащерка

500 г младо лилаво броколи

1/2 лимон

сок

зехтин екстра върджин

сол и черен пипер

 

За доматения сос:

1 глава червен лук

зехтин екстра върджин

3 скилидки чесън

1 пръчка канела

1 суха люта чушка

2 с.л. червен винен оцет

1 консерва нарязани домати

2 големи домата

2 червени печени чушки

сол и черен пипер

 

За лещата:

400 г леща

2 скилидки чесън

1 дафинов лист

3 стръка магданоз

червен винен оцет

зехтин

 

Приготвяне:

Подредете суровите наденички със среден размер в тавичка. Поръсете ги с малко зехтин и го втрийте в тях. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 25 минути. Сипете лещата в тенджера и я покрийте с вода. Пуснете дафиновия лист, обелените скилидки чесън, завързаните на снопче стръкове магданоз и 2-3 тънки кръгчета домат. Варете 20 минути. След това отстранете дафиновия лист, скилидките чесън и връзката магданоз и излейте повечето вода. Намачкайте чесъна и го върнете при лещата. Нарежете листата магданоз на ситно и добавете и тях. Добавете 4 с.л. зехтин и 1-2 с.л. оцет и разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер.

За доматения сос запържете нарязаните на ситно лук и чесън заедно с пръчка канела в тиган с 3-4 с.л. зехтин за около 10 минути, на слаб огън. Добавете стритата суха люта чушка и разбъркайте. Увеличете силата на огъня и добавете оцета. Щом той се изпари, добавете обелените и нарязани на кубчета пресни домати, както и тези от консерва. По желание добавете нарязани обелени печени чушки. Оставете соса да къкри 30 минути. Овкусете със сол и черен пипер. По желание сварете накъсаните на розички броколи във вряща подсолена вода за 4-5 минути. Прецедете ги и ги сложете в купа. Овкусете с лимонов сок, зехтин и сол. Разбъркайте. Сервирайте в дълбока чиния леща, полейте с доматена салца, а отгоре подредете нарязани на парчета печени наденички. Поръсете с листенца мащерка и поднесете с варени броколи.

 

Силвия Колока

Яхния по рецепта на баба

Продукти

3 с.л. зехтин екстра върджин

4 скилидки чесън

10-12 бр. сурова свинска наденица

10-12 бр. свински ребра

150 мл червено вино

800 г нарязани домати от консерва

400 мл вода

2-3 ч.л. сол

1-2 дафинови листа

сирене пармезан или пекорино

прясно смлян черен пипер

 

За полентата:

3 л вода

500 г царевичен грис за полента

сол

 

Приготвяне:

Нарежете свинските наденици на парчета от по 3 см. Отделете ребрата едно от друго. Притиснете небелените скилидки чесън колкото да ги смачкате. Загрейте зехтина в дълбок тиган. Пуснете скилидките чесън в него. След 1 минута сложете нарязаните наденици и свинските ребра и ги запечатайте от всички страни. Деглазирайте с червено вино. Щом алкохолът се изпари, добавете доматите и водата. Пуснете дафиновите листа. Овкусете със сол и черен пипер. Намалете силата на огъня, захлупете и гответе в продължение на 2.5 - 3 часа.

За полентата загрейте водата в голяма тенджера. Добавете сол. Преди водата да заври, започнете да сипвате на струйка царевичния грис, като непрекъснато и енергично разбърквате. Намалете силата на огъня и продължете да бъркате в една и съща посока в продължение на 35-40 минути, докато сместа стане копринено гладка. Накрая овкусете с малко сол. Изсипете топлата полента върху голяма дървена дъска и я разстелете на тънък слой. Върху нея разпределете равномерно яхнията с наденица и ребра. Поръсете със сирене пекорино и прясно смлян черен пипер. Поднесете.

Саймън Римър

Фритата

Продукти:

6 яйца

125 мл пълномаслена течна сметана

сол и черен пипер

1/2 връзка магданоз

3 глави лук

1 скилидка чесън

3 печени наденички

100 г замразен спанак

75 г настърган пармезан

30 г зехтин

30 г масло

 

Приготвяне:

Размразете спанака и го отцедете добре. Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Задушете го на слаб огън, в тиган (с огнеупорна дръжка) със зехтин и масло за около 12 минути, докато се карамелизира. В купа разбийте яйцата със сметаната. Добавете нарязания на ситно магданоз и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте. Изсипете яйчената смес върху лука. В нея подредете разрязаните на две по дължина печени или варени наденички. Разпределете и спанака. След 3 минути поръсете с настъргания пармезан и поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10-15 минути. Нарежете фритата на триъгълни парчета и поднесете със свежа салата.

 

Катя Гоармон

В пакетчета със сирене

Продукти:

4 листа тесто фило

4 с.л. меко сирене

1/2 наденица чоризо

2 ч.л. мед

зехтин

 

Приготвяне:

Нарежете наденицата на много малки кубчета. Запържете ги в добре загрят тиган. Поръсете с мед и разбъркайте. Запържете до хрупкавост. Използвайте много тънко маслено тесто (известно още като фило), изрязано на кръгове. Намажете всеки кръг с малко зехтин. По средата сложете малко сирене, върху него запечена наденица. Завийте като бохча и обърнете на обратно, за да се разтвори формата. Подредете бохчите в тава, постлана с хартия за печене (със завитата страна нагоре) и печете в предварително загрята фурна на 220 градуса, като в момента на поставянето намалите на 180 градуса - за 15 минути. Пригответе салата от градинска салата и разрязани на половинки чери доматчета без дресинг. Поднесете топлите пакетчета с наденица и сирене, гарнирани със свежа салата.

Джино д'Акампо

С боб и чеснови хлебчета

Продукти:

6 с.л. зехтин

2 глави червен лук

1 с.л. нарязан пресен розмарин

1/2 ч.л. едър лют червен пипер

2 консерви х 400 г боб борлоти

2 консерви х 400 г боб канелини

900 г италианска наденица или друга качествена сурова свинска наденица

400 мл зеленчуков бульон

1 с.л. доматено пюре

3 с.л. нарязан магданоз

1 хляб чабата

1 скилидка чесън

сол

 

Приготвяне:

Сипете зехтина в дълбок тиган и в него запържете нарязания на полумесеци лук. Добавете сол, едрия лют червен пипер и нарязания розмарин. Гответе 12 минути, докато лукът омекне, като разбърквате от време на време. Нарежете наденицата на парчета от по 4 см. Добавете ги при лука и ги запечатайте от всички страни за 10 минути. Прецедете двата вида боб, но оставете малко от течността. Добавете боба с течността при наденицата. Добавете бульона и доматеното пюре. Разбъркайте. Овкусете със сол и оставете да заври. Намалете огъня и оставете ястието да къкри 20 минути. Накрая добавете нарязаните на едро листа магданоз.

За чесновите хлебчета нарежете по диагонал хляба чабата на филии с дебелина 2 см. Поръсете ги със зехтин от всяка страна. Запечете ги в добре загрят грил тиган за 5-10 минути, от двете страни. След това ги натрийте добре с обелената скилидка чесън. Сервирайте боба с наденица в купички с потопени в него чеснови хлебчета.

Още по темата: рецепти

Подобни статии