Кленов сироп и морски език в менюто на Елизабет II

Зърнени култури, много зеленчуци и черен чай я държат в кондиция, кралицата мрази чесъна

Кралица Елизабет Втора обожава пресните плодове и ненавижда чесъна

Дори в изолация и под лекарско наблюдение 93-годишната Елизабет II продължава да е активна. Преди броени дни тя засвидетелства своята признателност към медицинските работници по света в послание към тях по случай Международния ден на здравето. Медиите във Великобритания пишат, че тя обича да се отдава на дълги разходки в замъка в Уиндзор, където по принцип прекарва повече време в сравнение с Бъкингамския дворец в Лондон.

Кралицата обожава пресните плодове, най-вече манго, ягоди и праскови, особено тези, отглеждани в замъка. Интересно е, че тя мрази един основен продукт – чесъна. "В Бъкингамския дворец не се готви с чесън", твърди бившият готвач на двореца Джон Хигинс. 

Конната езда е истинската й страст. В едно свое интервю Елизабет Втора признава, че се е качила на кон още на 3-годишна възраст и оттогава насам язди почти всеки ден. Кралицата майка язди с бял панталон и шлифер, като винаги покрива главата си с нежно кремаво шалче, за да не развали прическата си. По време на тези си занимания тя е дискретно придружавана от главния коняр Тери Пендри, който язди след нея по течението на река Темза. Що се отнася до хранителния й режим, медиите в Обединеното кралство го определят като „по-скоро спартански”. Тя няма големи претенции към менюто за разлика от съпруга си - херцога на Единбург Филип, който се славел с префинения си вкус към ястията. Менюто на кралската двойка се определяло два пъти седмично от главния готвач.

Нейно Величество обича да закусва със съпруга си Филип, а в менюто й има предимно зърнени култури, кисело мляко и кленов сироп. Любимото й нещо обаче било да си намаже препечена филийка с мармалад. Към нея тя задължително добавя и чаша чай Earl Gray. Тази напитка е много ароматна, тъй като към изсушените листенца чай обикновено се добавя и малко кора от бергамот (благоуханен цитрусов плод).

В редките случай, когато реши да разнообрази закуската си, кралицата избира бъркани яйца и пушена сьомга с настъргани трюфели, но само ако скъпият деликатес й е бил изпратен като подарък. Като цяло Елизабет Втора не е особено разточителна във финансите и не би похарчила големи суми, за да задоволи кулинарните си желания.

Обядът й също не е претенциозен. В тази част на деня тя предпочитала да се храни сама, като избягва макаронените изделия, ориза и картофите. Според Дарън Макгрейди, бивш личен готвач на кралицата, любимото обедно ястие на кралицата е филе от морски език на скара със задушен спанак или тиквички.

В следобедните часове се отдава на почивка със списание в ръце и чаша чай. Тогава е възможно да хапне бисквита или парче торта, ако изпита глад за нещо сладко.  За вечеря обикновено сервират на Елизабет Втора филета от говеждо месо, фазан или сьомга от кралските ферми в Балтимор. Дивечът е една от любимите й храни, който тя гарнира с чаша шампанско. През летните месеци пък си позволявала да изпие и по един джин с много лед.

 

Примерен режим

 

Варианти за закуска

Мюсли и плодове

Чай с пълнозърнести бисквити

Препечена филийка

Бъркани яйца

 

Варианти за обяд 

Риба или пиле на скара с гарнитура от зеленчуци или салата

Филе от морски език на скара със задушен спанак или тиквички

 

Варианти за  вечеря

Малка порция добре приготвено месо, без никакви въглехидрати 

Сьомга със салата

 

 

 

 

Подобни статии