Климатичните промени заличават 14% от световната икономика

До 148 евро стигат щетите от всеки тон въглероден диоксид, отделян през 2020 г.

Между 7% и 14% от световния брутен вътрешен продукт (БВП) могат да бъдат заличени до 2100 година при една неконтролируема климатична криза, която може да възникне в случай, че въглеродните емисии не бъдат драстично намалени.

Ускореното глобално затопляне, причинено от емисиите парникови газове, може да предизвика още по-големи щети за глобалната икономика и просперитет, отколкото се предполагаше в досегашни проучвания, предупреждава Energiezukunft

До този тревожен извод достигат изследователите от германския институт PIK (Potsdam Institute for Climate Impact Research) и от научно-изследователския MCC (Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change) в актуално проучване.

Според проучването в зависимост от региона може да се очаква средно от 7% до 14% свиване на БВП в световен мащаб, уточнява Bloomberg TV Bulgaria. За изследването си експертите не събират данни на национално ниво, а по региони. Въз основа на база данни, разработена от MCC за първи път, бе определено как климатичните промени засягат САЩ, Франция или китайските провинции. „Ако въглеродните емисии от изгаряне на изкопаеми горива не бъдат намалени незабавно, глобалното затопляне от 4 градуса по Целзий до 2100 г. може да означава, че тези региони ще генерират почти 10% спад на БВП“, отчита MCC. В тропическите региони той дори би бил 20%. Според учените всеки тон въглероден диоксид, отделян през 2020 г., причинява щети в размер на между 76 и 148 евро.

 

 

Средната температура ще се повиши

 

 

„Новият ни регионален набор от данни, който беше специално разработен за случая, предоставя особено прецизна картина на това как икономиката се обуславя от температурата и валежите“, казва Матиас Калкул, ръководител на работната група „Икономически растеж и човешко развитие“ към института и водещ автор на изследването. „Ние проектираме това прецизно изображение върху сценарий на Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC), според който глобалната политика за климата не приема по-нататъшни амбициозни мерки и средната глобална температура ще се повиши с 3,7 градуса през XXI век.“, допълва той.

„Увреждането на климата засяга нашите компании и работни места, а не само полярните мечки и кораловите рифове“, коментира съавтор и заместник-ръководител на научните изследвания и обяснява връзките и взаимозависимостите. „Те влияят върху реколтите ни и означават допълнителни тежести и разходи за нашата инфраструктура“, става ясно още от коментара на съавтора.

В предишни проучвания изследователите предполагаха, че по-горещата година с 1 градус по Целзий ще намали БВП с около 1%. Новият и по-целенасочен анализ обаче отчита евентуални производствени загуби, които са до три пъти по-високи в топлите райони. Проучването дори не отчита значителните щети, причинени от екстремни метеорологични събития и покачване на морското равнище, тъй като те често са трудни за прогнозиране за отделните региони.

За проучването са изследвани 1500 региона в 77 държави по света, а данните за някои региони са за около сто години назад. Според авторите на изследването наличната информация за развитите страни е обширна, но за голяма част от Африка липсват подходящи икономически сведения.

 

 

Бедните райони страдат най-много

 

 

Изчисленията показват значително влияние върху БВП, но не толкова върху продължителния икономически растеж. Щетите се разпределят по различен начин по целия свят. Тропическите и вече бедни райони страдат най-много от продължаващото затопляне, което ще се засили изключително много. Това трябва да бъде още един предупредителен сигнал за международната политика в областта на климата за значително намаляване на емисиите. Развитите страни имат задължение към по-справедливо ценообразуване на въглерода.

„Ако актуализираме широко разпространения климатично-икономически модел DICE, разработен от нобеловия лауреат Уилям Нордхаус, със статистическите оценки от нашите данни, разходите за всеки тон въглерод, който се отделя в обществото, са от два до четири пъти по-високи“, обяснява Калкул.

„Според нашето проучване всеки тон въглероден диоксид, отделен през 2020 г., ще причини икономически щети на стойност между 73 и 142 долара по цени от 2010 г., вместо 37 долара, посочени от модела DICE. До 2030 г. така наречените социални разходи за въглерод ще бъдат почти 30 процента по-високи поради повишаващите се температури“, казват изследователите. А степента на щетите всъщност е много по-голяма. „Определяме само икономическите щети, пренебрегвайки факта, че изменението на климата унищожава екосистемите, намалява биоразнообразието и увеличава вероятността от насилствени конфликти“, допълват експертите.

Подобни статии

 • ЕЦБ създава експертен център за климатичните промени

  ЕЦБ създава експертен център за климатичните промени

  Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи днес, че създава експертен център за климатичните промени, тъй като проблемът добива все по-голямо значение за икономиката и паричната политика. Това посочва президентката на банката Кристин Лагард в комюнике, цитирано от Франс прес. Новото подразделение ще започне да действа в началото на 2021 година и има за цел да подсили и обедини работата на ЕЦБ по въпроса за климата.

  33
 • Употребяваните предпазни маски застрашават голям брой животни

  Употребяваните предпазни маски застрашават голям брой животни

  От макаците до раците, употребяваните и изхвърлени предпазни маски застрашават голям брой животни в дивата природа, предава Франс прес. Често представители на фауната или се задушават, или се оплитат в тях. Маски за еднократна употреба бяха намирани по тротоарите, в реките и плажовете на всички континенти, след като носенето им стана задължително на обществени места в много страни по света. Тези от тях, които са изработени от полиестер или от полипропилен, не могат да се разложат в околната среда в продължение на стотици години, алармира БТА.

  59
 • РИОСВ са извършили през 2020 г. повече от 700 проверки за наличие на нерегламентирани сметища

  РИОСВ са извършили през 2020 г. повече от 700 проверки за наличие на нерегламентирани сметища

  Регионалните инспекции по околната среда и водите /РИОСВ/ са извършили през 2020 г. повече от 700 проверки в над 1800 населени места за наличие на нерегламентирани сметища. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

  61