Климатологът Георги Рачев: Нулева е вероятността през страната да мине мощно торнадо

"Такова торнадо, каквото видяхме в Чехия, в България е много малка вероятността да се случи. Не казвам, че е невъзможно, защото все пак съм учен, но вероятността е почти нулева. За да стане такова мощно торнадо, трябва да има голяма равнинна част. Планините в България пречат за яркото изразяване на този тип буря", казва Георги Рачев, климатолог и зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции.

- Проф. Рачев, на колко българи са застрашени ваканциите, ако финансовият проблем на гръцкия туроператор „Музенидис травел“ не се разреши?
- Няма как да се установи точно. Проблемът е, че сегашното ръководството на Министерството на туризма постъпва по недалновиден и некоректен начин спрямо българските туристи и данъкоплатци. В момента има хора, които са резервирали чрез български туроператор и техните права ще са защитени в случая, защото отговорността е на българския туроператор. В последното време обаче има и много българи, които предпочитат да си резервират ваканциите сами директно през чуждите туроператори по интернет, без крайният клиент да е използвал българския клон на гръцката компания. Третият вариант е тези български потребители, които са използвали електронния вариант да си резервират сами почивка или пътуване, или настаняване. Тези хора в момента могат да се обърнат единствено към гръцкия туроператор. В другите случаи има посредник, който носи отговорност и до известна степен защитава интересите им. Така че числото 150 000 е доста реалистично. Това са и хора, които са резервирали директно чрез платформата. Сега някои от колегите са поставени буквално в инфарктно състояние, тъй като са превели парите авансово, за да могат да запазят настаняване при най-добрите условия. Българите, които вече са отишли на почивка, в момента са на разноските на родния туроператор, който плаща отново на хотела, за да не провалят ваканциите на туристите. Тези, които тепърва трябва да тръгнат, са спрени. И оттук започва борба между отделните туроператори. Дълги години моделът на г-жа Николина Ангелкова (бившия министър на туризма - б.а.), че това са частноправни взаимоотношения и държавата няма нищо общо, е грешен. Никой не отрича, че това наистина са частноправни отношения. Но няма държава, която да не се грижи за собствения си сектор, а в частния случай да не помага на туроператора. Той е поставен в абсолютна невъзможност да изпълни задълженията си и някой трябва да му помогне. Тук е място на министерството да се застъпи за родния бизнес.
- Какво трябва да направи Министерството на туризма в такива ситуации?
- Най-малкото министерството трябва да попита гръцкото ведомство какво се случва с тази фирма. Дали е обявила фалит, или не, направило ли е постъпки да заложи имущество, за да получи субсидиране от държавата и да си изплати задълженията. Ние няма как да знаем тези детайли и подробности. Министерството трябва да осветли, доколкото е възможно, какво е положението и как ще се развият нещата. Иначе, ако българската фирма тръгне да съди, всичко ще се проточи и ще пострада българският потребител, който е данъкоплатец, и с тези данъци се издържа не само Министерството на туризма, но и цялата администрация.
- Какво се е случило със сумите, които са платили българските потребители, не са ли в хотелите?
- Тук се получава както при „Томас Кук“. „Музенидис травел“ е голяма фирма и тези пари може да са инвестирани в автобуси, хотели. Каквото и да се е случило, потребителят трябва да си получи обратно парите. Това искаме и от министерството - да получи точна информация какво се е случило с гръцкия туроператор, защото той не е малък, а много голям и ще засегне интересите на много потребители не само от България.
- Имате ли данни, колко българи резервират почивките си с него?
- Това е деликатен въпрос, защото всякакви данни са обект на договаряне. Данъчните служби внимателно гледат нещата, много трудно е да се намери човек, който да обедини тези показатели. Единствено гръцкото министерство на туризма може да получи информация от „Музенидис“, но той трябва да фалира и по гръцките закони може да се изиска тази информация. Той трябва да представи на гаранционния фонд всички свои потребители, на които дължи пари, но това може да стане само когато той е в несъстоятелност. А ние знаем ли, че той е в несъстоятелност, или временно е спрял да работи?
- Потребителите и туроператорите могат ли да искат компенсации за това, че им се проваля ваканцията?
- Зависи къде е направена резервацията. Ако вие като частно лице сте резервирали на платформата на гръцкия туроператор, трябва да си търсите правата от там. Това означава да следвате гръцкото законодателство. Ако сте платили чрез български, то тогава трябва да контактуване с българската фирма. Това е в основата на европейското право, що се отнася за пакетни пътувания.
- Очакват ли се подобни проблеми с други туроператори?
- Отново българската държава в лицето на нейното ръководство, не визирам Марияна Николова, а на г-жа Ангелкова, не можа да се справи с този проблем и да подпомогне българските туроператори. Не даде възможност да се поискат европейски средства за подпомагане, докато навсякъде в Европа, всички страни първото, което направиха, е да дадат възможност на туроператори да покрият своите задължения към клиентите си било то чрез гаранционен фонд, европейска помощ или по друг начин. Само ние нищо не направихме.
- Организации от туристическия бранш излязохте на протест заради усложнения на условията за отпускане на помощ за сектора. Ще се променят ли те.
- Първоначално бяха отпуснати едни пари в резултат на доста дълги и мъчителни преговори. От тези 50 млн. лв., които бяха отпуснати единствено и само за да се върнат на хората за провалени ваканции, остана една сума около 16 млн. лв., която беше договорена да бъде изплатена като втори транш там, където първият не стигна. Това нещо трябваше да стане преди месец, но министерството в лицето на Стела Балтова неясно защо забави целия процес. Туроператорите навлязоха в месец май, в който според закона вече те трябваше да връщат пари, тъй като изтече едногодишният мораторум, който беше приет от парламента, за да може да даде възможност на туроператорите, които не работят и няма откъде да вземат и да спечелят, за да връщат суми на клиентите си. На 15 юни излезе постановление на Министерския съвет номер 197, с което Министерството на туризма въведе допълнителни рестрикции за даването на тези средства, които въобще не бяха гласувани от Народното събрание. Тоест това постановление е в нарушение на законов нормативен акт на знакови разпоредби и представляват преуреждане на законови разпоредби с подзаконов нормативен акт. Така че това не е била воля на законодателя, а някаква странна юридическа измишльотина на министерството, което не зная по какви причини е направило това нещо.
- Кога ще тръгне кандидатстването по тази схема?
- Живот и здраве, би трябвало да тръгне от 1 юли и то ще се окаже абсолютно ялово, защото според изискванията туроператорът със задна дата трябва да предположи дали е разполагал с достатъчно средства, за да покрие задълженията си към клиентите. Това е много мъгляво и не е ясно какво се разбира по това осчетоводяване на задълженията. Ще посоча пример, за да е по-ясно. Миналата година беше много модерно да се пътува до Москва и Санкт Петербург, но пандемията не даде възможност и хората, които планираха пътувания през летните месеци юни и юли, се съгласиха да ги отложат с една година. Проблемът е, че нито хората, нито туроператорите предполагаха, че след една година Русия няма да отвори визовия си център и няма да дава визи през юли. Аз няма как да знам, че Русия няма да разреши полетите и няма да издава визи. Сега се оказа, че не е ясно дали въобще ще отворят. Как аз мога да преценя, гледайки в моята вълшебна кристална топка на 5 април, какво ще се случи през юли? Това е тотално неразбиране на юридически въпроси. Оставете туроператорите, които са на ръба на възможностите си. По-важното е, че българските граждани ще загубят парите си. Макар че ние върнахме една голяма част от тях на хората.
- Имаме един въпрос към вас и в качеството ви на учен климатолог. Каква е връзката между бурите и градушките в България през последните дни и торнадото в Чехия?
- През нашата страна премина бавно една фронтална система, която тръгва далеч на север от Москва, през Румъния, България и Сицилия, та отива чак в Алжир, в Северна Африка. Тя разделя топлия, горещ и влажен въздух от сравнително по-хладния и беден на влага въздух, който беше над Западна Европа. По този фронт, който е буквално накъдрен и с вълнов характер, се получиха всички тези явления, като кално-каменните потоци, които затрупаха няколко града в Швейцария, големите градушки в Австрия и естествено, това доста импозантно торнадо, което премина на границата между Чехия и Австрия. То не е много специфично по големина и обхват за Европа. Иначе в Европа, включително в България, има такива явления, но те са много по-малки, с изключително малък ефект. Такова торнадо, каквото видяхме в Чехия, в България е много малка вероятността да се случи. Не казвам, че е невъзможно, защото все пак съм учен, но вероятността е почти нулева. За да стане такова мощно торнадо, трябва да има голяма равнинна част. Планините в България пречат за яркото изразяване на този тип буря.

Подобни статии