Климатологът проф. Георги Рачев: Прашният дявол идва през август

Проф. Георги Рачев е преподавател в катедра „Климатология, хидрология и геоморфология” на Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Специалист в областите възобновяеми енергийни ресурси и качество на атмосферния въздух. Автор е на десетки научни статии и трудове.

"Очаква се сравнително топло и нормално лято. Хората, които са решили да посетят родното море, да не се отказват", казва климатологът проф. Георги Рачев.

- Проф. Рачев, миналата седмица в Северозападна България имаше торнадо. Как се образува това природно явление и колко често се случва у нас?

- Всяка година в България има такива явления, които нанасят сравнително малко поражения поради простата причина, че у нас строителството е монолитно. Те са не повече от десетина на година и за щастие са мънички. Това, което наблюдавахме миналата седмица, е така нареченото торнадо тип въже. Това е една тясна ивица усукан въздух, която се спуска от облака към земната повърхност. В много случаи това торнадо въже дори не достига повърхността на земята. В България почти 90% от тези природни явления са от тип въже, защото те са малки - и като мощ, и като съществуване, и като площ на разпространение. Най-голямото торнадо, описано в съвременната ни история, е от 5 юни 1989 година в плевенското село Бохот. Там се прояви така нареченото конусовидно торнадо. От него частично бяха засегнати и разрушени 140 къщи. Най-опасното в този случай е много по-големият хобот, който понякога може да достигне в диаметър 100-150 метра. Това торнадо е просъществувало 10-12 минути и е издавало страшен „рев“, защото налягането в хобота му е много ниско и въртеливото движение е много силно.

- С каква скорост се движи торнадото?

- У нас неговата скорост рядко надвишава 10-15, по изключение 20 километра в час. Не така стоят нещата в Америка. Въздухът, който се върти около една вертикална ос, е много силен и в някои случаи, главно в САЩ, където условията за формирането им са перфектни, тяхната скорост достига и надминава 350-360 километра в час. Има сведения и за 400 километра в час. Това е унищожително - 100 метра в секунда. Точно това ниско налягане и силен вятър имат разрушителен ефект върху инфраструктурата и затова явлението е опасно за хората. То може да засмуква хора и животни, които се изпречат на пътя му, издига ги високо в облака и след това падат, което винаги завършва със смърт. Много опасни са летящите предмети - парчета от покриви, дъски, керемиди, ламарини, които се въртят с бясна скорост. Когато нещо такова уцели човек, то действа като копие.

- Защо в Америка са най-силните торнада?

- Защото там географията предполага образуването им. От север се спуска студен и хладен въздух, който минава свободно през централните щати и се среща с много богат на влага топъл въздух от Мексиканския залив. От този сблъсък на въздушните маси се развива мощна купесто-дъждовна облачност, която ражда торнадата. Сега им е сезонът. В Америка те са разделени в пет категории. Там има алея на торнадата, която започва и минава през Оклахома Сити и продължава на североизток към Вашингтон, но не стига до града. Понякога се раждат и по 2000 на денонощие. Не всички са разрушителни. Понякога е много красиво, защото има така нареченото множествено торнадо, когато от небето сякаш се спускат няколко въжета, които изглеждат като извънземно чудовище, което иска да ни унищожи. Най-тежкото, което Америка помни, е от май 2013 година в Оклахома Сити. Тогава 51 човека загинаха. Американците нямат мазета и няма къде да се скрият, докато българинът може да слезе в мазето, което практически му гарантира 100% опазване на живота. По средата на къщата оцелява единствено иззиданата от огнеупорни тухли камина. Тя не може да бъде разрушена. Така е и с къщите, които са с плоча и бетонни колони. Хвърчи покрив, дограма, врати, но основата и структурата на къщата се запазват. Те имат подземия, в които да се укрият. Имат специални указания какво да правят, ако торнадото ги застигне на пътя. Добре е човек да излезе от колата и да легне в канавката, защото има много голяма вероятност хоботът на торнадото да засмуче колата.

- Ще има ли други природни явления, които са интересни за наблюдения през лятото?

- Да. Ако торнадото прилича на спускащ се вихър от облака към земята, то така нареченият прашен дявол, който е характерен за август и края на юли, е вертикален вихър, който се развива от земята и не отива никъде, защото обикновено не е свързан с никакъв облак, а с прах, и изчезва в нищото.

- Какво време ни очаква от средата на юни?

- Очаква ни една много интересна седмица между 14 и 20 юни. Днес и утре ще бъде доста хладно. Днес, ако максималните температури в София достигат 17-18 градуса, ще е добре. На другите места ще бъдат в порядъка на 20-ина градуса. Нищо чудно в по-ниските части да бъдат и под 20 градуса. От сряда започва едно затопляне и към петък, събота и неделя ни очаква топло и на места дори горещо време. Минималните температури ще бъдат 15-16 градуса, а максималните ще достигнат до 28-29 градуса, а на места и до 30 градуса. Тук е и противопоставянето на американската и европейската прогноза. Докато американската е точно за този сценарий, европейската е за по-хладничко и не чак толкова топло време през уикенда. Въпреки всичко се очакват значително по-летни температури. Още повече че на 21-ви в понеделник ще честваме влизането в астрономическото лято. Валежите, които доста ни изтормозиха, ще продължат и през тази седмица. Те ще бъдат типично летни - някой град или местност ще се размине с валежа, а на други места ще вали два-три пъти на ден. Това е типично време за средата на юни – валежите ще бъдат краткотрайни, но на доста места интензивни. Не се очакват опасни метеорологични явления. Дъждовете ще продължат до края на седмицата и след това ни очаква едно сравнително по-стабилно време с повече слънце, а на отделни изолирани места ще има гръмотевична дейност. Такова време се очертава почти до края на по-следващата седмица - 26-27 юни.

- Ще става ли за море?

- На морето ще бъде хладничко, а водата е някъде около 19 градуса. Тя ще продължи да се затопля, защото се намираме в периода на най-дългия ден. Следващата седмица продължителността на слънчевото греене ще достигне 15 часа и 20 минути - абсолютния максимум за цялата година. Нощта практически ще бъде под 9 часа. Така че слънцето, колкото и малко да е, ще способства температурата на водата да се задържи над 20 градуса евентуално след 20 юни. Стига да духне постоянен вятър от запад, който винаги изнася топлата повърхностна вода навътре в морето и на нейно място идва доста по-хладна вода. От 18-19 юни морето ще придобие типично летен характер и ще стане време за море, макар че това си е климатичното време за море по Българското Черноморие. Очаква се сравнително топло и нормално лято. Хората, които са решили да посетят родното море, да не се отказват.

 

 

Подобни статии