Клошар запалил умишлено Син Сити

Камера уловила как мъж с вид на скитник влиза, а после избухват пламъците

Клошар е запалил умишлено бившата сграда „Син Сити“ в центъра на София. Това е основната версия, по която работят в СДВР, обясниха разследващи пред „Телеграф“.

Пожарът избухна в ранните сутрешни часове, а десетки екипи на полицията и пожарната бяха на място. Огнената стихия, която задими целия център, беше овладяна едва в късния следобед. Очаква се днес да започне първият оглед в сградата. На място беше и служебният културен министър Велислав Минеков, който също изрази подозрение, че пожарът е умишлен. От Столичната община пък обявиха, че налагат глоба от 200 000 лв. на собственика на сградата паметник на културата Красимир Георгиев.
„Клacичecки вид прecтъпнocт e тoвa, явнo мaфиятa нaбирa cили. Тoвa e cхeмaтa кaк дa унищoжим пaмeтник нa културaтa – пoдпaлвa ce пoкривът, влизa вoдa в eтaжитe, в плoчитe, cлeд кoeтo плoчитe прeмръзвaт и ce oбявявa cгрaдaтa зa нeгoднa и cтрoитe вaшия билдинг c нeгoвитe 28 eтaжa. Винaги имa eдин клoшaр, caмo чe нaли нямa дa ce зaблуждaвaмe, чe нe cтaвa думa зa клoшaр“, обясни Минеков. По думите му схемата с палежа приличала много със случая от Пловдив, където също клошар подпали Тютюневите складове.
Разследващи ще проверяват по камери кой е влизал и излизал от сградата в последния месец назад. Целта била да се разбере дали там е станало свърталище на клошари, или в деня и часа на пожара точно определен човек е влязъл там. Подобен инцидент имаше и преди няколко години, когато за пожара беше хванат, но после освободен наркоман, гастролирал в няколко градове на България.
Собственикът на бившата чалготека „Син Сити“ Красимир Георгиев разказа още през 2015 г., че иска на това място да вдигне петзвезден хотел. Намеренията му обаче бяха осуетени, тъй като постройката е със статут паметник на културата. В началото на годината от общината и от Министерството на културата издали предписания на Георгиев да обезопаси сградата. Той трябвало да затвори покрива да не тече, да заключи вратите, да залости прозорците. Той обаче бездействал. Именно заради това бездействие от администрацията на Йорданка Фандъкова му издадоха соления акт.

Бил е вариете „Нова Америка“ и театър „Ренесанс“

Георги Димитров произнася там последната си реч

Сградата е построена през 1898 г. и е собственост на Янко Петров. Той прави там кафене, което после прераства в театър „Ренесанс“. В мемоарите си „София преди 50 г.“ Георги Верин разказва, че през Първата световна война театърът бил реквизиран за склад. „След смъртта на Янко Петров имотът мина в ръцете на брат му Григор, единствен негов наследник. Съпругата му кака Цонка, много сръчна търговка, успя да го разработи наново и след многократни поправки „Нова Америка“ стана театър „Ренесанс“. В него игра Матей Икономов шумната „На дне“, а по-късно тук се настани Кооперативният оперетен театър. Неотдавна Силаги поиска да възкреси „Нова Америка“, като възобнови Музикхола, но опитът му остана безуспешен“, пише той. Мариана Георгиева и Стоян Янев пък описват, че след 1944 г. сградата е възстановена в неокласически стил. „Дясната ложа на балкона е направена специално за Георги Димитров. Стенният часовник над сцената е личен подарък на дома от Георги Димитров“, пишат авторите. Интериорът бил богат с много украса. Профсъюзният дом е завършен през август 1948 г., но още през пролетта в него се провежда II конгрес на ОРПС, на който Георги Димитров произнася последната си реч.

Подобни статии