Ключови президентски избори в Полша под погледите на ЕС и Вашингтон

Досегашният държавен глава Анджей Дуда се бори за втори мандат.

Поляците ще избират в неделя президент, на вот с неясен още изход, закъснял заради пандемията и решаващ за бъдещето на консервативното националистическо правителство.

Досегашният държавен глава Анджей Дуда, който се бори за втори мандат, посети тази седмица Вашингтон, където чу насърчителни думи от президента Доналд Тръмп и бе поздравен за свършената "фантастична работа" в страната си.
С оглед дясната ориентация на партията му "Право и справедливост" (ПиС) Дуда е смятан от Тръмп за важен европейски съюзник. И визитата на полския лидер в Белия дом бе първото посещение на чуждестранен ръководител в САЩ от началото на пандемията.
Европейските партньори обаче неведнъж са критикували реформите на популисткото правителство в Полша, по-специално в съдебната система, твърдейки, че те разяждат демокрацията едва три десетилетия след падането на комунизма.
Според последните анкети Дуда лесно ще спечели първия тур в неделя, но шансовете му за втория, на 12 юли, са само 50 на сто - тогава негов съперник навярно ще е либералът Рафал Тшасковски, кмет на Варшава.

Антигейска риторика

Дуда обеща на поляците да защитава цяла поредица социални мерки, лансирани от управляващата партия, включително детски помощи и индексиране на пенсиите - ключов аргумент на популистите, с който те получиха втори мандат на общите избори през октомври.
Президентът подкрепи атаките на ПиС срещу правата на ЛГБТ и западните ценности - атаки, смятани от противниците им за отвличащ маньовър в светлината на корупционните подозрения срещу високопоставени функционери на партията, участващи в управлението на кризата с Ковид-19.
Антигейските нападки на държавния глава предизвикаха протести в Полша и в чужбина.
Повел кампания под наслов "Писна ни", Рафал Тшасковски, основният съперник на досегашния президент, се ангажира да оправи отношенията с Брюксел.

Наш земляк

Щом поеха властта през 2015 г., Дуда и ПиС внесоха смут в полската политика - обтягаха отношенията с ЕС и неведнъж прибягваха до натиск чрез държавни предприятия и медии.
Ако Дуда получи втори петгодишен мандат, това може да означава за ПиС възможност да наложи на поляците още по-спорни промени; ако пък претърпи поражение, може да бъде застрашено влиянието на партията в страната.
Ред битови проблеми тегнат върху поляците - икономическите последици от пандемията изглежда ще вкарат страната в рецесия за пръв път от края на комунизма.
Малко са съмненията в изхода от надпреварата у жителите на Годжишув, сънливо и сравнително бедно селце в Източна Полша с 2200 жители.
Близо 90 на сто от местните избиратели са подкрепили на октомврийските избори ПиС - най-доброто постижение на партията в цялата страна.
"Бих писала на ПиС шестица заради разходите за социални нужди - заявява пред АФП 33-годишната Магда Чупак, учителка по английски, местен общински съветник и майка на две деца. - За мен като консерватор е много важно, че президентът Дуда е горд католик, един истински наш земляк."

Скандално

Анна Конечна, собственичка на малка фирма в богатия западен град Познан, заявява, че подкрепя Тшасковски.
Според нея е "скандално", че данъчните постъпления от дребния бизнес "се харчат с лека ръка" от правителството, за да финансира социални придобивки.
Насрочени първоначално за май, изборите бяха отложени заради пандемията, предизвикала 33 000 заразявания и над 1400 смъртни случая в Полша, страна с 38-милионно население.
Избирателните секции ще бъдат отворени от 07.00 до 21.00 ч. (05.00 - 19.00 по Гринуич). Веднага след приключването им ще бъдат оповестени резултатите от екзитпол.

Подобни статии

 • Шест опозиционни партии в Унгария се обединиха срещу Орбан

  Шест опозиционни партии в Унгария се обединиха срещу Орбан

  Шестте основни унгарски опозиционни партии се ангажираха въпреки разногласията си да сформират съюз, за да победят премиера Виктор Орбан и неговата партия Фидес на следващите парламентарни избори, които ще бъдат през 2022 г., предаде Франс прес.

  67
 • Руски хакер похитил снимки на принц Хари и Меган

  Руски хакер похитил снимки на принц Хари и Меган

  Руски хакер може да стои зад похищението на сватбените снимки на британския принц Хари и на неговата съпруга Меган, твърдят авторите на новата книга за херцозите на Съсекс "Fiding Freedom" (Да откриеш свободата), съобщава БТА.

  72
 • Ще има ли руска военна помощ в Беларус?

  Ще има ли руска военна помощ в Беларус?

  Според няколко канала на Телеграм в уличните сблъсъци в Минск през нощта срещу вторник е участвал "руски спецназ", притекъл се на помощ на своите колеги. Информацията бързо бе опровергана - опозиционните структури в Беларус навярно добре схващат, че Александър Лукашенко засега явно няма нужда да иска силова помощ от източния си съсед.

  115