КНСБ поиска минимална работна заплата от 700 лева още от ноември

Синдикатът се мотивира със сериозното поскъпване на всички основни стоки

Ускорение на цените при хранителните продукти през октомври спрямо края на август констатира проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Затова синдикатите настояват още от 1 ноември минималната заплата да стане 700 лв., а от 1 януари 2022 г. – 764 лв., предаде БТА.

Според КНСБ тревожният ръст на цените преди зимния период налага обсъждането на мерките за финансова компенсация на небитовите потребители на електроенергия КНСБ настоява за стабилна политика по доходите. Президентът на синдикалната организация Пламен Димитров посочи, че синдикатът призовава и работодатели, и работници да настояват за ускорен ръст на заплатите.

Според изследването на синдикатите на годишна база се отчита двуцифрен ръст при редица от наблюдаваните хранителни стоки, като с близо 10% са поскъпнали брашното и картофите; морковите поскъпват с 16%; с над 20 на сто са се повишили цените на зеле, червен пипер, домати, краставици; с 43 на сто е нараснала цената на олиото и т.н. В групата на месата и месните продукти е отчетен по-слаб ръст в цените, както и при млеката, сиренето и захарта. Плавно започва да се покачва цената на хляба – на годишна база има вече увеличение от 5,5 на сто.

Проучването на КНСБ е следило цените на 35 хранителни и нехранителни стоки от първа необходимост. Наблюдавани са над 100 търговски обекта в 27 области на страната. Периодът на провеждане на изследването е 19 - 20 октомври 2021 г. Източник за информацията за цените е Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

След изменението на цените на топлоенергията от 1 юли ново поскъпване на парното и топлата вода може да има от началото на 2022 г. Спрямо края на август бензинът поскъпна с 3 на сто и дизелът с 3,5 на сто, докато при пропан-бутана се наблюдава почти двуцифрено изменение с 9,9%.

Същевременно годишният ръст при горивата вече осезаемо се усеща от домакинствата в страната - бензинът и дизелът са с около 30 на сто по-скъпи, а пропан-бутанът е с 51,7 на сто по-скъп спрямо септември 2020 г.

„Основни фактори, оказващи въздействие върху ръста на цените за крайния потребител, са възходящ темп на цената на електроенергията за бизнеса, ръст на цените на петрола и газа в международен план, продължаващ ръст на Общия индекс на цените на производител в промишлеността, съществен годишен ръст на средните изкупни цени на всички основни зърнени и маслодайни култури в страната“, посочи лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Подобни статии

 • Над 250 000 нови безработни насред пандемията

  Над 250 000 нови безработни насред пандемията

  Новорегистрираните безработни в цялата страна за периода от края на декември 2020-а година до 21-и ноември надхвърлиха 250 000 души. За същия период започналите работа чрез бюрата по труда са малко над 206 000 души. Това показват най-новите данни от специализираното наблюдение на НСИ и Агенцията по заетостта заради пандемията COVID - 19.

  67
 • Вижте с колко се увеличават пенсиите от Нова година

  Вижте с колко се увеличават пенсиите от Нова година

  От 25 декември 2021 година влизат в сила важни промени в пенсионното законодателство, които ще повлияят върху размера на пенсиите. Очаква се средният размер на пенсията да достигне 573 лева през януари 2022 г., показват изчисленията на експертите на Националния осигурителен институт, направени по запитване на БТА.

  99
 • КНСБ: Постигнатото до момента по директивата за минималната заплата е позитивно

  КНСБ: Постигнатото до момента по директивата за минималната заплата е позитивно

  Към настоящия момент КНСБ оценява като позитивно това, което се е постигнало по Директивата за справедливи и адекватни минимални работни заплати, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на онлайн пресконференция, посветена на директивата.

  121