Код пази розовото масло от ментета

Снимка: БГНЕС В Казанлък започнаха да унищожават 100 дка розови масиви заради ниските изкупни цени на розовия цвят.

Борим се българското розово масло да получи митнически код. Целта е този код да запази емблематичния ни продукт от ментета и от нелоялна конкуренция. Чрез тази идея страната ни е на крачка да получи уникален код за защита от Европейския съюз, съобщи Нова тв.

Производителят Христо Николов отглежда 100 декара розови насаждения край карловското село Дъбене. Всяка година е изправен пред заплахата ще успее ли да реализира продукцията си.

Коментар

“Това би било крачка напред, защото аз смятам, че имаме необходимост да отличим българското розово масло и продуктите от маслодайна роза от всички останали, които се произвеждат в света в конкурентите ни страни като Иран, Мароко, Турция, Русия през последните години. Това би отличило нашето качество и само тогава ние, розопроизводителите, може да сме спокойни, че ще имаме пазари и има кой да преработи нашия цвят”, обясни Николов.
Според него през последните години емблемата на България е загубила доста от авторитета си на международните пазари, респективно и нашите търговци търпят загуби.

Подкрепа

Междувременно от Министерството на земеделието, храните и горите съобщиха, че се търсят варианти за подпомагане на розопроизводителите. Стремежът ни е да подкрепим сектора в трудната ситуация, в която е поставен. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Крум Неделков, който се включи в честванията на Празника на розата в Карлово.
В Подбалканските полета на Долината на розите бе представен ритуалът по розобер, както и демонстрация по розоварене. В честванията на празника се включиха министърът на транспорта Георги Тодоров и зам.-министърът на културата Пламен Славов.
Междувременно, вместо да започне розоберът, в някои розови масиви навлезе тежка техника, която да унищожи насажденията. Част от производителите взеха това тежко решение заради ниските изкупни цени на розовия цвят.

Подобни статии