Коя е Сиомара Кастро - първата жена президент на Хондурас

Сиомара Кастро, която обяви победа на президентските избори в Хондурас вчера, стана известна с това, че оглави демонстрациите срещу провокирания от бизнес средите и десните партии и подкрепен от армията държавен преврат през 2009 г., с който бе свален от власт нейният съпруг - левият президент Мануел Селая.

Пламенна ораторка с мек глас, 62-годишната Кастро произхожда от католическо семейство от средната класа. Тя става популярна, като защитава най-неоправданите в една страна, където повече от половината от населението живее под прага на бедността.
В Хондурас, който е много консервативен и с мъжкарски традиции, Сиомара Кастро успява да преодолее двойно препятствие: противниците й я определят едновременно като "комунистка" и марионетка на своя съпруг, за когото се е омъжила, когато е била на 16 години, и с когото имат четири деца.
Кастро обаче бе облагодетелствана не толкова от подкрепата за самата нея, колкото от наказателния вот срещу Националната партия, смята анализаторът Раул Пинеда, бивш депутат от управляващата дясна формация. "Хората няма да гласуват за Сиомара, а срещу (досегашния президент) Хуан Орландо Ернандес и това, което той символизира", беше прогнозирал Пинеда.
С бяла шапка на главата в стил уестърн и облечена в червено по време на предизборната си кампания, Кастро казва, че нейният проект е за "демократичен хондураски социализъм", и гледа да се разграничи от режимите в Куба и Венецуела, които са размахвани от нейните опоненти като плашила."Сиомара никога не си е представяла, че ще участва в президентски избори и че ще спечели. Превратът срещу нейния съпруг е това, което й даде тази историческа възможност", коментира социологът Еухенио Соса, професор в Националния университет.
Сега тя ще трябва да докаже, че мъжът й не е "сивият кардинал зад трона. Смятам, че тя може да ни изненада", допълва Соса.
"Доня Сиомара не е "Мел" (Мануел) Селая. Познаваме я отдавна, тя е сериозна дама", казва Хуан Карлос Сикафи, председателят на асоциацията на хондураските работодатели.
След като се омъжва, тя помага на мъжа си, като стопанисва неговите ферми, добитък и гори.
"Сиомара е една много мила жена, но има силен характер", казва за своята съпруга бившият държавен глава на Хондурас. "Тя е чудесен партньор и без нейната подкрепа нямаше да стана президент. И сега съдбата разпореди аз да я подкрепям", казва Селая.
Във вечерта на победата си Сиомара Кастро "протегна ръка на своите опоненти". "Нямам врагове", каза тя, имайки предвид онези, които се опитаха да я дискредитират, като я обявиха за "комунистка" и отхвърлиха предложенията й за узаконяване на терапевтичните аборти и на еднополовите бракове - теми, които са изключително спорни в Хондурас, където населението се дели почти поравно на католици и евангелисти.
Сиомара Кастро се кандидатира и през 2013 г., но загуби с малко от Хуан Орландо Ернандес. Този път обаче тя успя да обедини около себе си коалиция от леви и левоцентристки партии. Кастро също така се облагодетелства от подкрепата на някои хора с тежест, като например Салвадор Насрала - телевизионна звезда, която загуби с малка разлика през 2017 г. от досегашния президент, който беше преизбран преди четири години на избори, белязани от обвинения в измама.

Подобни статии

 • Поканиха Иванка Тръмп да свидетелства за щурма срещу Конгреса на САЩ

  Поканиха Иванка Тръмп да свидетелства за щурма срещу Конгреса на САЩ

  Иванка Тръмп, дъщерята на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, бе поканена да свидетелства пред парламентарната комисия, разследваща щурма срещу Капитолия на 6 януари миналата година. Призовката към нея цели да изясни каква роля е изиграл Тръмп в атаката срещу Конгреса, предадоха световните агенции.

  156
 • САЩ обвини Русия, че е спонсор на тероризма

  САЩ обвини Русия, че е спонсор на тероризма

  Републиканецът Джим Банкс представи нов проект за ограничителни мерки срещу Русия, съобщи уебсайтът на Конгреса на САЩ. Документът е представен за разглеждане е подкрепен от още 38 конгресмени. Според вестник "Вашингтон пост" той е наречен "Акт за привличане на Путин под отговорност" и включва следните точки:

  145
 • 100-милионен Египет увеличава минималната работна заплата

  100-милионен Египет увеличава минималната работна заплата

  Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси издаде директива за увеличаване на минималната месечна работна заплата в публичния сектор от 2400 на 2700 египетски паунда (172 долара), съобщи в. "Ал Ахрам". Стъпката беше предприета по време на среща с премиера Мостафа Мадбули и част от министрите за обсъждане на проектобюджета на държавата за данъчната 2022/2023 година. През март м.г. минималната заплата беше вдигната от 2000 на 2400 египетски паунда (152 долара), а пенсиите бяха повишени с 13 процента.

  101