Командировъчните на международните шофьори се увеличават от 27 на 50 евро на ден, когато курсът се изпълнява от един човек

Командировъчните на международните шофьори се увеличават от 27 на 50 евро на ден, когато курсът се изпълнява от един шофьор - това предвижда проект за промени в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина.

Бизнесът, синдикатите и правителството ще обсъждат документа тази седмица, след което той ще бъде гласуван от правителството, уточни БНР.

Според проекта, когато курсът се изпълнява от екип от двама шофьори, увеличението на командировъчните пари е от 21 на 45 евро.

Размерът на командировъчните пари, които получава персоналът на "Сухоземни транспортни средства", са определени още през далечната 2007 година и от тогава не са актуализирани, се посочва в доклада към проекта от Министерството на транспорта.

За сравнение в съседна Румъния, по информация на браншови организации в автомобилния транспорт, установеният минимум на дневната ставка на разходите за командировъчни възлиза на 35 евро, като размерът може да бъде увеличен два пъти и половина и да достигне до 87,5 евро, пише още в документа.

Очаква се увеличението на командировъчните да намали негативното влияние на инфлационните процеси от 2007 година насам. Посочва се, че недостигът на професионални водачи е проблем и в европейски план и държави като Англия и Испания предлагат по-изгодни икономически условия за упражняване на професията.

В тази връзка приемането на направеното предложение за промени е наложително с оглед преустановяване на трудовата миграция. В усложнената обстановка, породена от разпространението на Covid-19, е още по-наложително да бъдат подпомогнати професионалните водачи, така че да бъде обезпечено извършването на транспортните услуги и недопускането на срив в снабдителните вериги на стоки, пише още в доклада.

Подобни статии