Комисар Николай Вълчев, началник на пожарната в Хасково: 99% от пожарите пламват от човешка дейност

Николай Вълчев е роден през 1964 г. Завършил е Противопожарния факултет към Академията на МВР през 1987 г. аботи в системата на МВР като пожарникар вече 34 години без прекъсване. 2002 г. е началник на огнеборците в Хасковска област. граждаван е многократно. Най-високото му отличие е „Почетен знак на МВР първа степен“ от 2012 г. за спасяването на животи при водния ад в Бисер и Свиленград. Семеен, баща на двама синове.

"99 на сто от пожарите се причиняват вследствие на някаква човешка дейност, вследствие на някакви наши действия. Не винаги това е умишлено, разбира се. Но е нужно елементарно съзнание и отговорност. Искам да апелирам за пореден път хората да са внимателни и отговорни. Да не палят открит огън в жегите. Да не хвърлят незагасени цигари. Да приключват работа по полето към 11 часа преди обед. Следобед не само става непоносимо горещо. Но се усилва и вятърът. И тогава и от най-малката искрица става огромен пожар", казва комисар Николай Вълчев, началник на пожарната в Хасково.

- Комисар Вълчев, вече овладяхте два големи пожара в Сакар планина. Изправени ли сме пред нов огнен ад в Хасковско и страната?
- Пожарите в района на Свиленград и Харманли от двата края на Сакар планина бяха много опасни. Причиниха големи щети, ангажираха много техника и човешки ресурси. Те са напълно овладени и към момента (вторник сутринта) ситуацията в региона е спокойна. Но това спокойствие е измамно. Това е само затишие преди огнената буря, която ни очаква.
- Много ли е сериозна опасността от пожари?
- Изключително висока е. Прогнозата на Института по метеорология и хидрология е за липса на валежи, високи температури и силен вятър. А това прави риска от пожари изключително висок. Най-малкото невнимание може да предизвика огнено бедствие. Може да пламне цялата страна, без високите планински масиви и Черноморието. Навсякъде другаде до часове ще има червен и оранжев код за пожарна опасност!
- Защо Хасковска област е винаги сред най-засегнатите от огнените бедствия?
- Хасковски регион заедно със Стара Загора и Ямбол са традиционно най-опасни. Тези части на Югоизточна България са равнинно-гористи, има големи иглолистни масиви. Съчетано с продължителната липса на валежи, изключително високите температури – над 33 градуса, и силни ветрове. Всички тези фактори са сериозна предпоставка за пожари. Всяка изхвърлена угарка от цигара, всяка искра от трактор или комбайн водят до необратими последици - рискове за човешки животи до щети за стотици хиляди левове.
- Човешката небрежност ли остава най-голямата заплаха?
- Категорично да. 99 на сто от пожарите се причиняват вследствие на някаква човешка дейност, вследствие на някакви наши действия. Не винаги това е умишлено, разбира се. Но е нужно елементарно съзнание и отговорност. Искам да апелирам за пореден път хората да са внимателни и отговорни. Да не палят открит огън в жегите. Да не хвърлят незагасени цигари. Да приключват работа по полето към 11 часа преди обед. Следобед не само става непоносимо горещо. Но се усилва и вятърът. И тогава и от най-малката искрица става огромен пожар.
- Продължава ли безотговорното палене на стърнища? Дълги години те бяха основна причина за много пожари.
- Слава Богу, бяха въведени законови мерки, които сведоха до минимум тази сериозна заплаха. Откакто земеделските стопани, които получават субсидии, са под заплаха да ги загубят, ако палят стърнища – тази порочна практика почти изчезна. Вече орат стърнищата и събират сламата. Преди им излизаше по-изгодно да си платят глобите и да палят. Но сега поне това намаля като масова практика. Разбира се, има случаи на дребни частни стопани, които все още палят. Но това са единични случаи. А щетите от запалени стърнища са огромни. Само за последните 10 години са унищожени стотици декари гори в Хасковска област - щетите са за стотици хиляди левове.
- Сега разчистването на пасищата ли се оформя като проблем?
- Така възникнаха двата първи големи пожара в Хасковско това лято. От искри от косачки.
- Възможно ли е да се спре това? Все пак лятото е сезонът за такива дейности?
- Не искам да бъда разбиран погрешно. Аз не искам да се спре чистенето на пасбищата. Ясно е, че това е част от поминъка на хората. Вземат се субсидии, гледат се животни. Просто трябва да се работи в определени часове. Когато е хладно, рано сутрин. Когато все още няма жега и не е излязъл силният следобеден вятър. Има и заповед на областния управител на Хасково Минко Ангелов да не се чистят пасбища след 11 часа. Просто хората трябва да са по-организирани и отговорни. Искам също така да припомня, че причинителите на последните пожари вече са разкрити от полицията. И е възможно да носят и наказателна отговорност. Нека да имаме и малко респект към закона.
Иначе пак подчертавам – не съм против чистенето на площи. Защото изчистеното пасбище е вид противопожарна бариера. Аз се радвам да има такава дейност, но просто трябва да е в подходящата част от денонощието.
- Чистите пасбища възпрепятстват огънят да се разпространява?
- Да, както и всяка обработваема площ. На последните два големи пожара в Сакар планина се зарадвах искрено, като видях площи, които от десетилетия пустееха, че се зеленеят, че се обработват, че други са разчистени. Колкото е по-развито земеделието и животновъдството – толкова по-добре. Когато едно село е заобиколено с ниви, с поддържани лозови масиви, с разчистени площи за пасбища – това е чудесно за стопаните. Но е и сбъдната мечта за всеки пожарникар. Защото се създава един естествен щит, един вид защитен зелен пояс около самото населено място. И рискът огънят да унищожи къщи или да засегне хора става по-малък. В този ред на мисли съм оптимист и се радвам, че обработваемите площи около нашите села се увеличават.
- Да се върнем към двата пожара в Сакар, които потушихте миналата седмица. Опасни ли бяха?
- Безопасни пожари няма. Особено лятото – в сушата и силния вятър. Огънят се разраства за минути и обхваща огромни площи. А когато районът е планински и труднодостъпен – тогава става много трудно. Особено в иглолистните гори. Там пожарите са върхови и унищожават цялата гора. В широколистната гора щетите са по-малки. Пожарите са низови и природата се възстановява сравнително бързо.
- Все пак битката в Сакар беше сериозна. Какви ресурси бяха необходими за овладяване на бедствието?
- Като време ни отне два дни да локализираме и потушим огъня в Свиленградско. Още два дни бяхме в готовност и на позиции. Дежурствата бяха заради опасност от пламване наново. Случи се в няколко огнища, но взехме мерки и не допуснахме ново разрастване. Общо 4 дни се борихме с огненото бедствие. Искам да благодаря на всички колеги от Регионална дирекция „Пожарна безопасност“, както и на Националния оперативен щаб. Получихме пълна подкрепа от държавата и от общините. Дойдоха подкрепления с техника и хора от съседните региони.
- Колко хора участваха в битката с огъня?
- В пиковото натоварване бяха ангажирани над 150 души. Това бяха служители на РД ПБЗН, колеги от МВР, военни от Българската армия, доброволно формирование от Свиленград, горски служители. Благодаря и на общините, които ни подкрепяха с храна и носеха вода за нашите противопожарни машини. С водоноски и цистерни, които обикновено мият улиците в градовете.
- Как се справихте с пресечения терен?
- Около село Пясъчево беше най-тежко. С помощта на държавата, на областна администрация и на Националния оперативен щаб към РД ПБЗН ни бяха осигурени три изключително мощни булдозера от висок клас. Един от РД ПБЗН, един от мини „Марица-изток“ и една тежка машина от частна фирма. Те прокараха общо 7 км и 200 метра черни пътища в гората! За да могат пожарни и цистерни да стигнат до огнищата и да гасят. Без тях щетите щяха да са много по-големи, защото стихията щеше да се разрасне и да унищожи още гори.
- Какво лято ни очаква, комисар Вълчев?
- Очаква ни тежко лято с много пожари. И в Хасковски регион, и в цялата страна. Ние сме готови да вършим своята работа. Но апелирам за елементарна отговорност и съвест от хората. Помогнете, преди да са лумнали пламъците. Рисковете от пожари са изключително високи. Нека бъдем отговорни и разумни. Най-добрата борба с бедствията е превенцията. Най-успешната противопожарна дейност - когато не се стигне до пожари.

Подобни статии