Компанията на Джеф Безос "Блу ориджин" получи от САЩ лиценз за полети на хора до космоса

Компанията "Блу ориджин" на милиардера Джеф Безос получи от американското Федерално управление по авиация лиценз за полети на хора до космоса, предаде Ройтерс. Основателят на "Амазон" Безос трябва да полети в космоса на 20 юли с апарата "Ню шепард". Издаденият на "Блу ориджин" лиценз е валиден до август.

Федералното управление по авиация е изискало от "Блу ориджин" да направи проверка на хардуера и софтуера на ракетата-носител по време на тестов полет. Компанията успешно е изпълнила поставените законови изисквания.
Полетът на Джеф Безос ще бъде осъществен повече от седмица след като основният му конкурент в сферата на космическия туризъм Ричард Брансън стигна до ръба на космоса и успешно се завърна на Земята на 11 юли.
Компаниите "Върджин галактик" на Брансън, "Блу ориджин" на Безос и "СпейсЕкс" на Илон Мъск си съперничат на зараждащия се пазар за космически туризъм.
"Върджин галактик" планира два допълнителни тестови полета, преди да започне да предлага редовни търговски полети през 2022 г.
"СпейсЕкс" се готви да изведе в орбита един милиардер и избрани чрез томбола негови спътници през септември.

Подобни статии

 • Мисията

  Мисията "ЕкзоМарс" е готова за старта си през септември

  Европейският робот за бъдещата космическа мисия "ЕкзоМарс", който ще сондира в дълбочина марсианската почва, е готов за старта си през септември, предаде Франс прес, позовавайки се на Европейската космическа агенция (ЕКА).

  126
 • Космическото време през февруари - затишие пред буря?

  Космическото време през февруари - затишие пред буря?

  През февруари ще се установи приятно време за зодиака - всички негови обитатели, от Меркурий до Плутон, ще бъдат предимно в мирно и безгрижно настроение. Само за Слънцето и Луната няма почивка - те ще трябва да светят неуморно и да работят за всички. Колкото и лежерно да изглежда всичко, затишие в планетарното семейство е възможно преди идваща пролетна буря.

  107