Конференция за т.нар. прегаряне на учителите, свързано с пандемията

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" ще анализира темата за т.нар. прегаряне на учителите в България - преди и след пандемията от коронавируса, на национална конференция, която ще се състои днес във Велико Търново. Това съобщиха от синдиката.

Сред поканените на конференцията са Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа", д-р Юлиян Петров - председател на Синдиката "Образование", министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, кметът на Велико Търново Даниел Панов, експерти от МОН, МТСП и от МЗ.
На конференцията Синдикатът "Образование" ще информира за свои дейности, които са за подобряването на условията на труд и за справянето с хроничния стрес при трудната и изгаряща професия на учителите в България. Целта на форума е да се анализира огромната опасност от прегаряне в учителската професия и да се ситуира нова национална политика за превенцията на бърнаут ефекта у българските учители и директори. Това, според Синдиката "Образование", може да се случи с намаляването на натоварването на учителите след 50-годишна възраст. Два са начините за това - прекатегоризацията на учителския труд или създаването на компенсаторни механизми за съхраняването на учителите. В ЕС е по-популярна втората политика и от синдиката смятат, че тя е приложима и необходима в България.
Конференцията започва днес от 10.00 часа, в залата на хотел "Янтра" във Велико Търново.

Подобни статии

 • Великобритания удължи срока за кандидатстване в университети до 29 януари

  Великобритания удължи срока за кандидатстване в университети до 29 януари

  Британската централизирана система за прием в университетите UCAS взе решение да удължи срока за кандидатстване с две седмици - до 29 януари, съобщават от официалния UCAS център на "Интеграл", чрез който кандидатстват значителна част от българските ученици. Това е безпрецедентно решение, което удължава традиционният срок 15 януари, с което приемът трябваше да бъде прекратен днес, се посочва в съобщението.

  106
 • МОН дава 2 млн.лв. за повишаване на квалификацията на преподавателите

  МОН дава 2 млн.лв. за повишаване на квалификацията на преподавателите

  МОН ще финансира обучения на преподаватели и нови учебни програми за студентите, които се подготвят за учители по Нова Национална програма „Повишаване компетентностите на преподавателите от държавните висши училища“, съобщиха от правителствената пресслужба. Общият бюджет на програмата възлиза на 2 млн. лв. за следващите 2 години.

  139