Конференция за т.нар. прегаряне на учителите, свързано с пандемията

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" ще анализира темата за т.нар. прегаряне на учителите в България - преди и след пандемията от коронавируса, на национална конференция, която ще се състои днес във Велико Търново. Това съобщиха от синдиката.

Сред поканените на конференцията са Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа", д-р Юлиян Петров - председател на Синдиката "Образование", министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, кметът на Велико Търново Даниел Панов, експерти от МОН, МТСП и от МЗ.
На конференцията Синдикатът "Образование" ще информира за свои дейности, които са за подобряването на условията на труд и за справянето с хроничния стрес при трудната и изгаряща професия на учителите в България. Целта на форума е да се анализира огромната опасност от прегаряне в учителската професия и да се ситуира нова национална политика за превенцията на бърнаут ефекта у българските учители и директори. Това, според Синдиката "Образование", може да се случи с намаляването на натоварването на учителите след 50-годишна възраст. Два са начините за това - прекатегоризацията на учителския труд или създаването на компенсаторни механизми за съхраняването на учителите. В ЕС е по-популярна втората политика и от синдиката смятат, че тя е приложима и необходима в България.
Конференцията започва днес от 10.00 часа, в залата на хотел "Янтра" във Велико Търново.

Подобни статии