Конгресът на НЛП мина, правителството на Къцу се сблъсква с истинските проблеми

Либералите решиха проблема с вътрешните избори, но сега Флорин Къцу трябва да реши с кого ще управлява, как ще оцелее при вота на недоверие и как ще се справи с всички проблеми: пандемията от коронавирус, увеличението на цените и ускоряването на реформите.

Спечелването на конгреса на Национално-либералната партия (НЛП) беше само първият от проблемите, които Флорин Къцу и екипът му имаха на дневен ред, защото след това либералната група около премиера ще трябва да се заеме и с проблемите, свързани с управлението на държавата и политическото оцеляване на кабинета.
Премиерът Къцу трябва да убеди Съюз за спасение на Румъния-Партия на свободата, единството и солидарността (ССР-ПЛЮС) да се върнат на масата на преговорите, за да се опитат да възстановят коалицията. Ръководителят на правителството даде да се разбере, че е започнал разговорите още в деня на конгреса на НЛП чрез директната комуникация с бившия министър (на европейските проекти) Кристиан Гиня. ССР-ПЛЮС веднага отрече. Нещо повече, лидерите на ССР-ПЛЮС увеличиха залога за връщане в управлението и поставят две условия. На първо място остана твърдото настояване, че една управляваща коалиция може да бъде функционална с премиер либерал, но не и ако той е Флорин Къцу. Второто условие е много ясен календар по отношение на реформите, като се напомня, че досега правителството на Къцу тъпчеше на място по отношение на поставените от тях цели. "И без Флорин Къцу за премиер аз не бих влязъл в едно коалиционно правителство без прецизен календар на реформите, по германския модел. Именно за да няма спорове в течение на мандата", заяви (съпредседателят на ССР-ПЛЮС) Дачиан Чолош в онлайн дискусия с бившия си съперник за председателството на ССР-ПЛЮС Иринел Даръу.

ПЪРВИ РАЗНОГЛАСИЯ ЗА УПРАВЛЕНИЕТО

Другата опция за управлението е парламентарно сътрудничество със Социалдемократическата партия (СДП). НЛП и Демократичният съюз на унгарците в Румъния (ДСУР), подкрепени от депутатите от малцинствата, не могат да прокарат нито един закон, тъй като не им достигат около 50 гласа. Финансовият министър и нов главен секретар на НЛП Дан Вълчану заяви, че не е проблем едно правителство на малцинството, което да търси подкрепа било от СДП, било от ССР-ПЛЮС в зависимост от проекта. Отговорът дойде от Георге Флутур, избран вчера за първи заместник-председател на НЛП. Флутур, който е политик с над 20-годишен опит, подчерта, че Вълчану "прескача някои етапи" и че електоратът е гласувал за НЛП, за да направи "десноцентристко правителство".
Но за да съществува правителство на Къцу, то трябва да оцелее след вот на недоверие. Утре Конституционният съд ще се произнесе по сезирането на правителството за конфликт от конституционен характер между правителството и парламента по въпроса за вота. Ако магистратите от Конституционния съд отхвърлят сезирането, парламентът ще трябва да даде ход на вота на недоверие на ССР-ПЛЮС и Алианс за единство на румънците (АЕР) срещу правителството на Къцу. А тук подкрепата на СДП ще бъде отново изключително важна. Социалдемократите са тези, които ще наклонят везните по отношение на уволнението на Флорин Къцу. При втория вариант, ако решението на Конституционния съд даде право на правителството, топката пак е у СДП, която ще реши кога ще бъде внесен нейният вот на недоверие.
Не на последно място, Флорин Къцу трябва да отиде в парламента за вот на доверие, след като правителството промени политическия си състав. А тук премиерът е този, който трябва да събере 234 гласа, а не опозицията. Ако правителството се провали на вота за потвърждение, се появява друг проблем. Според интерпретацията на опозицията евентуален неуспех на Къцу би означавал вот на сваляне на правителството. Флорин Къцу твърди, че това означава само отхвърляне на министрите и може да се предложат други имена. И така изход от ситуацията ще бъде търсен отново от Конституционния съд.

ПРОБЛЕМИ НА ЕЖЕДНЕВИЕТО: РАСТЕЖ НА ЦЕНИТЕ И ПАНДЕМИЯ

Освен проблемите от политически характер, кабинетът на Къцу има да управлява и една страна. Броят на случаите на КОВИД-19 нарасна тревожно през последните дни. В събота бяха над 7600 случая, а в неделя - около 6300, а броят на пациентите в интензивни отделения достигна 1220. Букурещ и осем окръга са в червен сценарий.
Румънците се сблъскват и с ускорен растеж на цените във фактурите за електроенергия и газ, но и на редица хранителни продукти от основната кошница. Макар че беше обнародван Законът за уязвимия потребител, облекченията, които ще получат хората с ниски доходи, са скромни. Освен това, тази финансова подкрепа се осъществява след плащането на фактурите, а не в момента на изчислението им.
Одобрението на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) от Европейската комисия ще бъде подписано днес, като председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен пристига в Букурещ за тази цел. Но правителството на Румъния рискува да получи само аванса от НПВУ, ако не започне да работи по реформите. А в това отношение кабинетът на Флорин Къцу има почти нулев напредък, като се има предвид, че реформата на заплатите е блокирана, забраната за натрупване на пенсия и държавна заплата чака в парламента, реформата на държавните компании е тема табу и така нататък. Парите от Брюксел ще дойдат само ако правителството на Къцу покаже, че напредва с реформите, защото Румъния ще бъде проверявана стриктно на всеки шест месеца. Следователно, властта ще трябва да реши включително и трънливи проблеми като закриването на Специалния отдел (за разследване на престъпления на магистратите), ревизията на наказателното законодателство и на законите за правосъдието, но и ускоряването на инвестициите в здравеопазването, понеже това е една сфера, в която всяко правителство обещаваше болници, но те винаги си оставаха на етапа на предизборните обещания.

Подобни статии