Конкурс за унгарска и българска литература онлайн

Двадесет и седмото издание на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература в Шумен ще се състои онлайн, заради въведеното извънредно положение в страната, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Според новия формат участниците трябва да заснемат своя рецитал под формата на видеоклип и да го изпратят на имейл адрес - konkurs.shumen@gmail.com, заедно с попълнена заявка за участие до 30 април включително. В конкурса могат да се включат ученици, непрофесионалисти, студенти по сценични изкуства и професионални артисти, които ще бъдат разпределени в пет възрастови групи. За участие в новата категория "Дигитална поезия" няма възрастови ограничения.

Видеоклиповете с рециталите на участниците трябва да са без монтаж, с продължителност до 10 минути и с максимално добро качество. В наименованието на клипа трябва да фигурира името на изпълнителя и в коя категория участва.

Жури в състав проф. Здравко Митков (председател) и членове доц. Юрий Дачев и Йоана Буковска-Давидова ще оценява изпълненията на участниците. За всички победители в отделните групи са предвидени парични награди. Голямата награда от конкурса - за изключително художествено изпълнение, е на стойност 1000 лв.

Тазгодишното издание на конкурса е посветено на 100 години от началото на българо-унгарските дипломатически отношения, на 120 години от рождението на унгарския писател Шандор Мараи и на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов.

Подробна информация за статута и заявките за участие в конкурса има на сайта на Община Шумен.

Подобни статии