Конституционалистът Наталия Киселова: Нека изчакаме Канада да се произнесе по казуса с Кирил Петков

"В момента има само твърдения, че Кирил Петков е двоен гражданин, нека изчакаме канадската страна да се произнесе. Докато няма постановление на решение на Конституционния съд, Актовете са стабилни. Те ще бъдат стабилни и след това, тъй като има едно решение номер 3 от 2020 година, което говори за правна сигурност на актове, вследствие на обявен за противоконстотуцонен акт." Това заяви пред журналисти конституционалистът Наталия Киселова преди КСНС в президентството.

По-рано депутати от ГЕРБ-СДС внесоха в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство. Причината е именно двойното гражданство на министъра на икономиката.

Самият Кирил Петков заяви, че е направил всичко възможно, за да се откаже от канадското си гражданство преди поемането на министерския пост.

"Виждам, че това е атака, която означава, че съм си свършил работата добре. Искам да кажа следното, аз съм направил всичко което е било в правомощията ми и във възможностите ми като български гражданин. Първото нещо, което направих, когато ме поканиха за министър, беше да направя отказ с волеизявление, което е нотариално заверено, изпратих веднага документацията към Канада заедно с платената такса. Това е всичко, което мога да направя. По решение на 15 септември 1995 се казва, че поначало наличието на чуждо гражданство е въпрос на собствен избор, когато този гражданин желае да участва в упражнението на властта, е достатъчно да се освободи от чуждото и да запази българското. Възможно ли е един български гражданин да е направил всичко възможно, но да се чака бележка от друга държава и това да определя дали лицето може да участва във властта и това да предопределя неговите права и правата на българския народ да избира кой да бъде президент или премиер", попита Петков.

Той посочи, че все още очаква отговора от Канада във връзка с писменото му заявление от месец април за отказ от канадско гражданство.

Председателка на ПГ на "ГЕРБ-СДС" Десислава Атанасова не пожела да коментира казуса с мотива, че чакат решение на КС.

Подобни статии