Кораб призрак доплува до Флорида

Плавателният съд е построен преди 200 г. Останките може да са пропътували стотици километри. Карибският басейн е пълен със загадки

Много неща могат да се случат на един кораб в открити води - от пиратско нападение, до лошо време и дори мистериозният Бермудски триъгълник.

Много неща могат да се случат на един кораб в открити води - от пиратско нападение, до лошо време и дори мистериозният Бермудски триъгълник.
Това обаче не дава обяснение на мистериозно появяващите се кораби, движещи се съвсем сами без екипаж или пътници на борда. За любителите на мистериите, призрачните плавателни съдове предизвикват голям интерес. За други те са просто част от украсени митове и легенди.
Неотдавна американка и 8-годишната й дъщеря откриха близо 15-метрова останка от кораб. Те се натъкнали на находката, докато се разхождали по плажа Понте Ведра в щата Флорида. Парчето от плавателен съд очаквано предизвикало интерес, но мистерията около него станала още по-голяма, когато станало ясно, че това е част от кораб, построен преди около 200 г. Местен мъж, колекционер на испански антики, даде обяснение как останките са се запазили
 толкова дълго почти непокътнати
Според него плавателният съд е бил заринат от пясък, който през годините е бил отмит от силни бури. Ентусиастът дори си позволи да нарече откритието „светия Граал на корабните останки”.
Изследователи от морския музей „Сейнт Огъстин” във Флорида изтъкнаха, че е трудно да се установи къде е бил построен плавателният съд и къде е потънал. Останките може да са пропътували стотици километри, преди да се озоват на брега. Те обаче открили забити медни пирони в конструкцията на кораба. Изследователите забелязали и дървени колчета, забити в ребрата на корпуса, върху които били гравирани римски цифри. Останките са закотвени на плажа Понте Ведра, но има голяма опасност отливът да ги завлече обратно в океана. Затова историкът Брендан Бърк, който е начело на екипа, проучващ кораба е направил снимки на откритието. Чрез тях той смята да направи
 3D анимация на плавателния съд
за да може да открие повече неща за произхода му.
Как и откъде са се появили останките е трудно да се каже. Карибският басейн обаче е пълен с призрачни кораби, изникващи от нищото. През 2016 г. на такъв случай се натъкнали жители на Куба, които станали свидетели на смразяваща кръвта гледка. Те видели как призрачен кораб, „плаваше съвсем сам, без нито един човек на борда”. Странната случка предизвика много страшни и мистериозни истории за карибски чудовища и пирати. Кубинските медии обаче имаха много по-логично обяснение на ситуацията. Според местния в. „Гранма” „котвата на кораба най-вероятно се е скъсала, докато екипажът му е бил на брега”.
И до ден днешен кубинците не знаят какво да правят с мистериозния морски съд. Коритото, което тежи 147 тона, е с дължина 36 м. То все още седи заседнало на брега на полуостров Гуанахабабибес. Плавателният съд е построен през 1967 г. и носи името „Юниън експрес”.

Подобни статии

 • Племето дропа и каменните дискове

  Племето дропа и каменните дискове

  Гробище на извънземни с 500-годишна давност. Това не е фантастика, а съвсем реален факт. Група швейцарски антрополози се натъкват на загадъчните гробове през 2009 г. по време на разкопки в Централна Африка. По техни изчисления в могилите са положени не по-малко от 200 тела, които при това са добре съхранени. „Опитваме се да изясним откъде са се появили извънземните и каква е причината за тяхната смърт”, казва през ноември 2009 г. пред журналисти в град Кигали, Руанда, антропологът доктор Уго Дети.

  4393
 • Повелителите на мухите

  Повелителите на мухите

  Те са хиляди, не – милиони. В някои дни летят на такива ята, че закриват хоризонта. Милиони мухи, за които местните жители твърдят, че изригват от ада. Това се случва в Плъкли, графство Кент. Мястото се радва на засилен туристически интерес. Носи му се славата, че е обитавано не от един и не от два, а от цели 12 призрака.

  1644
 • Superstition Mountain - Планината на суеверията

  Superstition Mountain - Планината на суеверията

  В горите на Аризона през януари 2011 г. са открити останките на трима мъже, изчезнали през юли предишната година. Къртис Мериуорс, Ардин Чарлз и Малкълм Минкс от Юта намерили старинна карта с отбелязано върху нея съкровище. Насочили се натам. Последното място, където били видени бил мотел, в който пренощували. Оставили там багажа си, като заявили, че ще се върнат. Но не се върнали никога повече...

  2060