Корабът на полярниците в битка с най-бурните води

“Св. св. Кирил и Методий” отплава към Ледения континент догодина

Корабът е построен през 1984 година.

Новият кораб на българските полярници “Св. св. Кирил и Методий” ще мине през най-бурните води на Земята, за да достигне до Антарктида.

Всяка година нашите учени пътуват до Ледения континент, за да стигнат до българската база на остров Ливингстън. Пресичането на пролива на Дрейк вече е уговорено и ще стане съвместно с испанския научноизследвателски ледоразбивач „Хесперидес“, отбелязват от Българския антарктически институт.

България ще получи подкрепа от испанците, които са ни съседи по база на Ледения континент, за съвременно океанографско оборудване на българския кораб и изпълнението на научни проекти в Атлантическия и Южния океан.

При всички случаи догодина корабът ще отплава към Ледения континент. Ако няма забавяне по обществената поръчка за ремонта му, това ще стане още в края на януари – началото на февруари. По-вероятно е обаче това да се случи през октомври догодина, обясняват българските полярници.

Нашият кораб разполага със специален жилищен блок за пасажери и учени, който е с 20 каюти, където могат да живеят 40 души. Във всяка стая ще спят по двама души със собствен санитарен възел. Отделно ще има 20 души екипаж. В плавателния съд има две научни лаборатории, а трета ще бъде създадена в контейнер на външната палуба.

Макар корабът да е построен през 1984 година, предварителните прегледи на корпуса и на двигателите показват, че те са в доста добро състояние. Плавателният съд е стоял на котва на пристанище Варна 4 години. „Двигателите му са едни от най-добрите в света и имат още доста живот. Това е много важно, тъй като при една експедиция до Антарктида той ще трябва да плава в едни води с ледени блокове. Кръстница на плавателния съд  през лятото стане номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова.

Подобни статии