Корнелия Нинова: Изправени сме пред 4 държавнически предизвикателства

Сега се изисква диалог между държавници, разум, а не емоции, реализъм, а не популизъм, и мъдрост за решения с грижа за хората. Това заяви председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова в изявление от парламентарната трибуна за началото на 46-ото Народно събрание.

Изправени сме пред четири държавнически предизвикателства, а не партийни, и само от нас зависи дали ще ги преодолеем, или ще тласнем страната в политическа криза, посочи тя. Първото е, че сме избрани при най-ниската избирателна активност и това е знак към всички ни, посочи Нинова. Според нея това е задължение да се компенсира ниската легитимност с много и смислена работа за повишаване на доверието към парламента.
Второто е, че имаме силно фрагментиран парламент, отбеляза тя и посочи, че е необходим диалог, но, за съжаление, той не съществува и предварително е миниран с разделителни линии като протестни срещу партии на статуквото. Това е грешка - и фактическа, и политическа, каза Нинова. По думите й, червената линия не е системни-антисистемни партии, а такива, които имаме воля да променим стария модел на управление, и такива, които искат да го запазят или да го скрият зад имитация на промяна.
Тя коментира, че първата политическа сила - "Има такъв народ", вече се е отказала да бъде протестна партия, а казали, че са антисистемна партия. Уважаеми колеги, вие вече сте системна партия, два пъти вече сте част от политическа система, в 45-ото НС имахте председател на парламента, отбеляза Нинова.
Третото предизвикателство - да съставим стабилно правителство с ясен времеви хоризонт и национални надпартийни приоритети, открои лидерът на БСП. Според нея трети избори в кратък период ще бъдат тежко изпитание за България. В тази връзка препотвърждавам решението ни, ако първите два мандата не успеят и ако президентът реши да връчи третия - последната възможност, на нас, да предложим приоритети, върху които да стъпим, прозрачни разговори за тях, състав на кабинет, в който да бъдат поканени и министри от служебния кабинет, и да гарантираме стабилност на държавата и сигурност на хората, каза Нинова.
Четвъртото предизвикателство - най-голямото, е да доразградим стария модел на управление и да съградим нов - различен и справедлив, посочи тя. Според нея това няма да се реши със смяна на хора и органи на управление, а трябва да се пребори причината. Коренът на проблема е заложен тук, в лобисткото законодателство, посочи Нинова. Вторият проблем е контролът и отговорността, и тук стои въпросът за промяната в съдебната система, каза тя. И посочи какво трябва да се направи - закриване на специализирания съд и специализираната прокуратура, съдебен контрол върху главния прокурор, нов закон за КПКОНПИ и нова структура на комисията с нови функции.
За нас най-важен приоритет си остава социалната политика, изброи още лидерът на БСП. Тя посочи, че близо една четвърт от българските граждани живеят под прага на бедност, а цените на основни стоки и услуги се повишават. Есента и зимата тази вълна ще удари тежко домакинствата, трябва да избързаме и да ги подготвим, посочи Нинова. За нас е много важно рязко да се увеличат доходите, не бива да оставяме това за бюджет 2022 г., ще бъде късно. Сега трябва да направим актуализация на бюджета, каза тя. Като други приоритети на левицата Нинова посочи здравеопазването и подготовката на здравната система за посрещане на нова вълна от COVID-19, както и образованието, науката и културата. Тя коментира, че България страшно е закъсняла с Плана за възстановяване и устойчивост. Ще внесем питане до служебния премиер и настояваме планът да влезе в НС спешно, да го обсъдим и да бъде изпратен в Брюксел, каза Нинова. И отбеляза, че за всичко това трябва политическа стабилност.

Подобни статии

 • Президентът Радев от Брюксел: Скъпата енергия е общоевропейски проблем

  Президентът Радев от Брюксел: Скъпата енергия е общоевропейски проблем

  „Основната тема днес е енергийната криза в Европа и стремителното поскъпване на електрическата енергия и природния газ. Проблемът е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия на ниво ЕС, за да защитим гражданите и бизнеса”. Това заяви в Брюксел президентът Румен Радев, който пристигна за участие в провеждащия се там Европейски съвет.

  70
 • Премиерът Стефан Янев: Мога да нося политическа отговорност

  Премиерът Стефан Янев: Мога да нося политическа отговорност

  "Склонен съм да понеса отговорността, както и всички от служебния кабинет. Въпросът е дали ние заедно като общество може да носим отговорност за своето настояще и бъдеще". Това обяви служебният премиер Стефан Янев по повод въвеждането на новите мерки срещу разпространението на коронавируса.

  76
 • Президентът Румен Радев: Надявам се кабинетът да ни преведе през тежката криза

  Президентът Румен Радев: Надявам се кабинетът да ни преведе през тежката криза

  "Очаквам правителството по най-добрия начин да преведе обществото ни през тежката криза с коронавируса. Убеден съм, че се прави всичко възможно, за да не се допусне пълно затваряне на държавата и икономиката, както и лишаване от социален живот". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос относно предстоящото въвеждане на нови мерки за овладяване на разпространението на коронавирусa у нас.

  90