Костадин Ангелов видя "гигантска грешка" в Националния оперативен план за справяне с пандемията

Целта на Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 е да не се затварят икономически отрасли, защото правителството не може да вземе адекватни икономически мерки да ги компенсира, коментира в кулоарите на парламента, представения вчера план, бившият здравен министър Костадин Ангелов. Той подчерта, че това е гигантска грешка.

По думите му, планът не преследва човешки цели, а само икономически - да няма затваряне. Ролята на такъв план е да пази българските граждани, да спира разпространяването на болестта и да спаси максимално много животи - такава цел тук не е поставена, тичаме след събитията, водейки се от заетостта на интензивните легла, посочи Ангелов. Т.е., обобщи той, няма значение колко хора ще се разболеят, а когато вече са в болница, ще предприемем мерки. Към това Ангелов добави, че броят на реанимационните легла е неравномерно разпределен в страната.
В плана се говори за клъстери, той е функция на интензивните легла, това е много измамно, защото казва, че държавата ще се затвори при 80 на сто заетост на интензивните легла, продължи Костадин Ангелов. До момента това не се е случвало, защото тези легла са заети и от пациенти, които нямат COVID-19, отбеляза той. Максимумът заети легла до момента е бил 880 от 1200, което е под 80 на сто, информира бившият здравен министър.
След спасяването на човешките животи, най-голямата тема и проблем в страната е цената на тока, на свой ред отбеляза Делян Добрев. Той добави, че управляващите не предлагат сериозни мерки за компенсация на небитовите потребители, а предложените от ГЕРБ бяха отхвърлени вчера в пленарната зала.
Бившият социален министър Деница Сачева обърна внимание, че антикризисните мерки в социалната сфера на практика са базирани на тези, прилагани при управлението на ГЕРБ.
По думите на ексикономическия министър Лъчезар Борисов, мерките са редуцирани, не са адаптирани към настоящата икономическа среда. Освен това имало нормативни пречки на национално и европейско ниво, които биха спрели административното затваряне на бизнеса на регионално ниво.

Подобни статии