Костов крие тайната за КТБ

Прокопиев издаде руския лобист Цветан Василев. Дължи пред обществото и отговора има ли процент в голяма банка

Иван Костов

Олигархът Иво Прокопиев издаде Цветан Василев като завършен руски лобист. Подопечният му „Антикорупционен фонд”, вместо да изпише вежди, избоде очите на кредитния фараон, извършил най-голямата кражба – между 5 и 6 млрд. лева, в най-новата ни история. Фондът публикува видео, от което става ясно, че банкерът беглец се е срещал лично с един от най-важните кремълски емисари – руснака Александър Бабаков, по газовия проект „Южен поток”. Срещата е станала на 22 ноември 2013 г. в кабинета на Цветан Василев в офиса му на бул. „Борис III” № 159 в София.

Олигархът Иво Прокопиев издаде Цветан Василев като завършен руски лобист. Подопечният му „Антикорупционен фонд”, вместо да изпише вежди, избоде очите на кредитния фараон, извършил най-голямата кражба – между 5 и 6 млрд. лева, в най-новата ни история. Фондът публикува видео, от което става ясно, че банкерът беглец се е срещал лично с един от най-важните кремълски емисари – руснака Александър Бабаков, по газовия проект „Южен поток”. Срещата е станала на 22 ноември 2013 г. в кабинета на Цветан Василев в офиса му на бул. „Борис III” № 159 в София. Бабаков се е курдисал там с охраната си, показват прословутите списъци с гостите на Българския Мадоф. За да поправи грандиозния гаф, „Дневник” разпространи въпроси на фонда и ИПИ към кандидата за главен прокурор Иван Гешев, в които се твърди, че дружества, притежавани или контролирани от депутата Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, са получавали значителни кредити и при преференциални условия от фалиралата КТБ и рефинансирани при съмнителни или неизгодни за банката условия. Това твърдение е пълна инсинуация. Наистина навремето семейството на де- путата е имало кредити към КТБ. Те обаче нито са били с преференциални условия, нито някога са били рефинансирани. С други думи платени са ефективно. Това обстоятелство е потвърдено и от синдиците на КТБ. За разлика от десетките милиони на Прокопиев, които го впримчват в дълговата спирала. Олигархът и подопечния му „Антикорупционен фонд” разказват приказки подобно на Шехерезада. Твърдения на разградския бос, че някой иска да убива, е само димка в обществе- ното пространство, с която той иска да бъде забравен и докато е в дълбока сянка, да източва банки и публичен ресурс, да държи институциите и мейнстрийма – големите телевизии. Последното стана ясно от скандалната стенограма на полуконспиративната среща на задкулисието, станала нарицателна като „АРГО-гейт”. 
Друзя по сметка
Западната преса описва Бабаков и православия олигарх Константи Малофеев като друзя (приятели). Авторитетният френски разследващ сайт „Медиапарт” разкри, че Кремъл е поверил на дуета раздаването на заеми на антиевропейски и на крайнодесни националистически партии като например френския Национален фронт на Марин льо Пен (виж карето). Именно от години Василев е на пряко подчинение на Малофеев. Миналия месец у нас гръмна грандиозен шпионски скандал. От него лъсна, че русофил №1 у нас Николай Малинов е помагал на Малофеев и на генерала от КГБ Леонид Решетников, който се е подвизавал у нас като резидент на комитета под прикритието на дипломат, да реализират план, условно озаглавен „Проект България”. Крайната цел е била да се промени геополитическата ориентация на страната от прозападна към сателит на Русия. Това е трябвало да се реализира чрез овладяване на стратегически компании в медийния, телекомуникационния и оръжейния сектор у нас и сформиране на партия. За целта била постигната уговорка банкерът беглец да прехвърли на Малофеев активи за над половин милиард евро, срещу което той да получи протекциите на приближения до Кремъл руски олигарх, а Малинов – финансиране на грандоманския проект за манипулиране на цялото българско общество. Малинов сега е обвинен в шпионаж в полза на две организации - Руския институт за стратегически изследвания. Всъщност това е аналитичният център на външното разузнаване на Русия. Институтът доскоро беше оглавяван от Решетников, но след неуспешния пуч в Черна гора генералът беше уволнен. Другата организация е фондът „Двуглав орел” на Малофеев. И Решетников, и Малофеев са със забрана да влизат у нас за 10 г. 
Заграбване на активи
Оферта от Василев за продажба на „златните кокошки” от КТБ също е сред иззетите при обиските документи. Заграбването на активи на купени с пари от КТБ предприятия е една от основните цели на БГ Мадоф и руските му другари. Първият публичен опит за това бе направен през март 2015 г., когато на сцената се появи бандата за 1 евро на белгиеца с московски паспорт и подставено лице на Малофеев – Пиер Луврие. Той се пробва да прилапа „Дунарит”,„Авионамс”, БТК, НУР- ТС, „Фърст диджитал” и ГАРБ. Този опит за пладнешки грабеж се провали, но мераците на Василев и Малофеев да откраднат част от активите под носа на държавата не престанаха. Впоследствие опитите им да наложат контрола си над „Дунарит” и „Виваком” бяха направени чрез друго подставено лице на кремълския бизнесмен – Дмитрий Косарев. Докато „Виваком” в крайна сметка беше спасена от хватката на българо-руския тандем, след като беше продадена на публичен търг в Лондон, то „Дунарит” продължава да е заложник в престъпната комбина и да е под контрола на друг ортак на Василев – Емилиян Гебрев, като заводът играе ролята на касичка на банкера. Цялата схема по кражбата на „Дунарит” от престъпния тандем Василев - Гебрев изплува от шпионския скандал. Едностраничната докладна, озаглавена „Придобиване на контрол върху Дунарит АД от ЕМКО ЕООД” лъсна сред документите, иззети от прокуратурата в хода на разследването. Документът е от 17 февруари 2016 г. и в него са описани основните стъпки, чрез които ЕМКО да придобие основния пакет акции във военния завод. 
Истината и само истината
Въпросът за досиетата на КТБ трябва да бъде зададен само на един човек и това е Иван Костов. Прокопиев и Василев са всъщност лявата и дясната ръка на бившия премиер, който инсталира Василев в КТБ, а на Прокопиев подари апетитните предприятие „Дамяница” и „Каолин”. Никой не им потърси отговор цели 20 години. Банкерът беглец и Прокопиев чак сега са клиенти на Специализирания наказателен съд, но разградският олигарх продължава са се изживява като ментор на обществото. Само че нормалните хора разпознаха фарисейството му. На Костов трябва да бъде зададен и друг въпрос: Има ли процент в голяма банка, приватизирана при негово време и дали една от дъщерите му и бившият му зет не са свързани с нея? Също така би следвало да се разследват и всички- те срещи на Цветан Василев с руските му приятели, за да стане ясно още какви задкулисни проекти е подготвял банкерът беглец. 
Лични войни
В текстовете на свързаните с Прокопиев НПО-та няма да намерите и ред за аферите му. „Антикорупционният фонд” например е негова лична структура и бухалка срещу хората, дръзнали да изнасят истината за разградския олигарх, както впрочем и „Репортери без граници”. Фондът няма и едно разследване извън хората, които Прокопиев е нарочил за врагове. Трън в очите му е депутатът Делян Пеевски заради истините, които изданията на „Телеграф медиа” изнасят за престъпните му схеми с факти и документи. Явно Прокопиев се опитва да се скрие зад фигурата на Пеевски. Всъщност спонсорите на фонда финансират личните войни на Прокопиев с всички дрънали да разкриват далаверите му. Щеше да бъде по-целесъобразно, ако тези суми отиваха за инвестиции в евроатлантически проекти, а не в кухи структури, чрез които олигархът атакува неудобните и гаси прожектора за собствените си афери.

Подобни статии