Костов крие тъмното си минало под дълбок покров

Клонира модела на Фетхуллах Гюлен за паралелната държава

Иван Костов

Търсачката „Гугъл“ има опция да поискаш да бъдеш забравен. Точно това направи бившият премиер и демиург на Прехода Иван Костов. Той се опита да скрие тъмното си минало под дълбок покров, а обществото да забрави как разпродаде България за жълти стотинки.

Търсачката „Гугъл“ има опция да поискаш да бъдеш забравен. Точно това направи бившият премиер и демиург на Прехода Иван Костов. Той се опита да скрие тъмното си минало под дълбок покров, а обществото да забрави как разпродаде България за жълти стотинки. Командира на тъмния преход хариза действащи фабрики и заводи, оценени на 30 млрд. лева на избрани лично от него олигарси. При тази гигантска афера в хазната влязоха едва 2 млрд. лева.

Малко след Нова година Костов гръмко обяви, че се оттегля от създадения от него Център за анализи на рисковете към НБУ. Вместо обаче да се усамоти в Драгалевци и да си говори с теменужките, той взе да раздава морални присъди. В петък се появи в „Студио Банкер“ на едноимения сайт. „Банкеръ“ е сред най-големите защитници на банкера-беглец Цветан Василев, вероятно срещу щедро спонсорство. Там Костов лично назова враговете си – Доган и Пеевски, като ги нарочи за олигарси.

Без доказателства

Разбира се, спазвайки модела на задкулисието - без да приведе нито едно доказателство. Костов не можа да понесе факта, че Ахмед Доган превърна ДПС в модерна, светска и либерална партия и България, благодарение на Движението, преодоля няколко кризи. В същото време Костов се превърна в разединител на дясното, а политическите му ГМО-проекти претърпяха пълно фиаско. „Разривът с Костов дойде, когато той превърна СДС в авторитарна партия и когато даде път на "сините талибани" да извършат най-тъмната приватизация на прехода“, пише в анализа „Трънливият път на ДПС - 30 години между свои и чужди“, публикуван тези дни на сайта на Движението.

Депутатът Делян Пеевски също е трън в очите на Командира. От една страна заради разкритията на изданията на „Телеграф медиа“ за задкулисна роля на Костов в разграбването на България, а от друга – заради законодателната дейност на депутата в НС и най вече заради поправките в Закона за банковата несъстоятелност. С тях беше стопиран вторичният грабеж на активи на КТБ, които придворният кръг на БГ Мадоф се опитваше да задигне под носа на синдиците.

Клониране

Костов клонира у нас модела на турския проповедник Фетхуллах Гюлен за паралелната държава, която създава чрез фирми, банки, НПО-та и разбира се, частен съд, оглавяван от тогата на олигархията и председател на ВКС Лозан Панов. Тази паралелна власт, получена като смесица от политическа и финансова мощ, продължава и до днес, въпреки че Костов ни се представя като „уединен лаборант“. Особена роля в този модел той отреди на създаването на новите олигарси. Всички те под една или друга форма получиха от него златни активи с елементи на монопол. На Иво Прокопиев подари каолина и кварцовия пясък, на Сашо Дончев – газовото на кранче, на Огнян Донев – лекарствата. За да завърши парадигмата, на Костов му трябваше банка и той инсталира Цветан Василев за банкер.

Сянката на ДС

Паралелната държава не можеше да съществува без сянката на ДС и червената номенклатура. Самият Костов се оказа, че е с червени корени, продукт на две лаборатории на БКП, а духовните му бащи са от ДС и комунистическото военно разузнаване - РУМНО. Скокът му във властта е лично дирижиран от покойния премиер Андрей Луканов (виж карето). Затова Костов реанимира тоталитарните тайни служби и сложи на удобни столове директори от времето на соца, какъвто е Сашо Дончев, и Агнешкия крал Никола Николов.

Бащата и майката Прокопиев се оказаха служители от УБО на ДС. Баща му като зам.-директор на ловното стопанство „Воден“ до Разград е стоял до дясното рамо на диктатора Живков. Бащата на Огнян Донев пък е бил секретен сътрудник (агент) на ПГУ на ДС (външнополитическото разузнаване на режима). Преди Десети ноември Донев-старши е шпионирал сегашните ни партньори от ЕС – Австрия и ФРГ. Затова при управлението на кабинета „Костов“ бяха назначени на държавни позиции безчет агенти на ДС и РУМНО, като рекордите бяха в митниците и във Външно министерство.

Перлата

Сгромолясването на пирамидата КТБ разби на пух и прах една от най-наглите тези на задкулисието - че трезорът е бил банка на ДПС. Напротив, КТБ се оказа перлата в короната на Костовата партия ДСБ и лична касичка на семейството му. Фамилията е имала 700 бона баровски депозити с лихви като във финансова пирамида. Освен 155 849 лева на Костов, влог от 212 814 лева е имал и покойният му баща Йордан Генков. Двете дъщери на Костов също са имали шестцифрени депозити в тази банка – Мина 213 202, а Яна – 115 343 лв. На 2 септември 2013 г. „Аторна“ ЕООД, което е еднолична собственост на Мина Костова, е сключила договор за консултантски услуги с една от знаковите фирми от обкръжението на Цветан Василев Афлик България“ като щедро е получила 270 000 лева. Това прави по 30 000 лева на месец.

Съпругата Елена Костова успява да си спаси 230 000 лева от КТБ по съмнителен начин, а накрая се опитва да си прибере и влог от 8 бона.

КТБ беше основен покровител на Костовата фондация „Демокрация“, щедро я финансираше, а Цветан Василев дори й предостави офис в сграда до трезора. В пирамидата ДСБ е имала два влога за 2,4 млн. лева. Освен този баровски депозит формацията на Костов е имала и друг влог с регулярна лихва, в който е кътала 1 367 794 лева. ДСБ е има два заема, общо за 175 000 лева, които е погасила. Василев е уредил с кредит семейните приятели на Костови Мая и Георги Кирчеви. Тази фамилия също играеше ролята на касичка на Командира (виж карето). Кирчева заедно с Елена Костова беше сред основателите на фондация „Бъдеще за България“, в която бизнесмени правиха щедри дарения, за да получат обществени поръчки. Сред дарителите редовно се отчиташе и „Отворено общество“ на финансовия спекулант Джордж Сорос.

Костов пред „Студио Банкеръсе опитва да внуши как „българското общество още не е узряло да възприеме сложната тъкан на демокрацията“. Само че при неговото управление демокрацията беше залята с отровата на политическата корупция, авторитаризма, приятелските кръгове и братовчедите във властта. Костов създаде порочната система на задкулисието, която не само че ограби българите, но се опита да им открадне и гражданското общество. Народът обаче разбра тази мимикрия и го изхвърли от властта, а политическите му проекти, които се радваха на подкрепата на 2,2 млн. гласоподаватели, сега се сведоха до един стадион.

Подобни статии